30.4.11

«Η φιλική αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος» επιμένει σύμβουλος της Μέρκελ...


«Η φιλική αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, ώστε να αισθανθεί κάποια ανακούφιση» επιμένει ο Λαρς Φέλντ, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της... γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Φέλντ εξηγεί καταρχάς γιατί υποστηρίζει με σθένος την άποψη αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη γιατί τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν πολιτικά, κάμπτοντας τις αντιστάσεις του κόσμου, οι οποίες πληθαίνουν «ιδίως όταν δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ».

Τα μέτρα σταθεροποίησης πνίγουν κάθε προοπτική ανάπτυξης, λέει σε άλλο σημείο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Φέλντ αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί για την Ελλάδα την μόνη λύση.

«Αποτελεί μονόδρομο και για να αισθανθεί η Ελλάδα κάποια ανακούφιση, αλλά και για να συμβάλουν και οι πιστωτές στη λύση του ελληνικού προβλήματος» λέει υπενθυμίζοντας εμμέσως και τη «γερμανική γραμμή» ότι οι πιστωτές οφείλουν να επωμίζονται μέρος του κόστους του προβλήματος.

Ακόμη, ο Λ.Φέλντ, που αποτελεί το νεότερο μέλος τους συμβουλίου και ιδεολογικά ανήκει στα λεγόμενα «γεράκια» του νεοφιλελευθερισμού, κατηγορεί την ΕΚΤ για την στάση που κρατά κατά της αναδιάρθρωσης, με «τρόπο μάλιστα που προκαλεί πανικό».

Αν και ως ένα βαθμό αναγνωρίζει τους λόγους και τους φόβους για τους οποίους η κεντρική ευρωτράπεζα κρατά αυτή τη στάση, θεωρεί ωστόσο ότι η ΕΚΤ οφείλει να επαναξιολογήσει την κατάσταση.

Επιπλέον ο κ. Φέλντ αναλύει τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, επαναγορά χρέους, κτλ) και αποκαθιστά την αλήθεια για τις επιπτώσεις που θα είχε στους πιστωτές ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 30%.

Τέλος ο Φέλντ τονίζοντας ότι το στοιχείο που διαφοροποιεί μια ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση είναι ότι θα είναι η πρώτη που συμβαίνει μεταπολεμικά σε ανεπτυγμένη χώρα και στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, εξηγεί γιατί το θέμα τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο παραμένει ταμπού.

Ερωτηθείς δε εάν η Γερμανία διαθέτει στο συρτάρι σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αν τελικά ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε λειτούργησε ως «λαγός» ξεκινά την αποκαλυπτική απάντησή του με την επισήμανση:

«Θα απορούσα πολύ αν δεν είχε (σχέδιο η Γερμανία)» ενώ σχολιάζοντας την στάση Σόιμπλε λέει «είναι γνωστό πώς λειτουργεί αυτό το παιχνίδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.