20.4.11
«Ωριμοι» προς πώληση ΟΤΕ και Ιππόδρομος...
Θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η πλήρης αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, με την πώληση μέρους ή και του συνόλου του ποσοστού του 16% του Οργανισμού, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, στη γερμανική Deutsche Telekom ενώ, χθες, εκδηλώθηκε και επίσημα γαλλικό ενδιαφέρον και για τον ΟΔΙΕ
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι... οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή άτυπη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, περιέγραφαν τον ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα ως την πλέον «ώριμη» αποκρατικοποίηση, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Δημοσίου με την DT, το 2008, διασφαλίζει και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι οι Γερμανοί συνεχίζουν αν ενδιαφέρονται για την αύξηση του ποσοστού τους (είναι σήμερα 30%), ενώ το Δημόσιο έχει το προνόμιο να πουλήσει στους Γερμανούς όποτε το επιθυμεί. Επίσης, αν πουλήσει τώρα, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να υπολογίζει σε ένα υπερτίμημα (premium) της τάξης του 15%. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του δικαιώματος βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις, αυτό εξασφαλίζεται και με ποσοστό κατοχής 5% στον Οργανισμό, αν και σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το δικαίωμα αρνησικυρίας που είχε το Δημόσιο έως τώρα. Με δεδομένα όλα αυτά, ακόμη και αν εκχωρήσει ποσοστό έως και 15% του Οργανισμού, μπορεί θεωρητικά να ασκεί έλεγχο με το δικό του 1% και το 4% που κατέχει σήμερα το ΤΑΠ ΟΤΕ.
Η συμφωνία δίνει το δικαίωμα οι επιπλέον μετοχές του Οργανισμού να πουληθούν με υπερτίμημα 15%. Συνεπώς, το όφελος για το Δημόσιο από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, αν εξαντλήσει το ποσοστό που μπορεί να πουλήσει στον ΟΤΕ (δηλαδή το 15%) φτάνει στα 670 εκατ. ευρώ. Αν όμως προκριθεί μια πιο συντηρητική τακτική και πωληθεί μόνο το 10%, τα έσοδα μετριάζονται επίσης και θα πρέπει να υπολογίζονται περίπου στα 470 - 490 εκατ. ευρώ.
Οπως είναι φυσικό, η ολοκλήρωση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ δεν απαιτεί καμία απολύτως προεργασία, δηλαδή την πρόσληψη συμβούλων ή ένα διαγωνισμό που θα καθυστερούσε την όλη διαδικασία παραπάνω από ένα χρόνο. Και αυτό έχει εξασφαλιστεί από τη συμφωνία που είχε γίνει την άνοιξη του 2008. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε και χθες να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Deutsche Telekom για το χρόνο και τον τρόπο αύξησης τους ποσοστού της D.T. στον Οργανισμό, συνεχίζονται από καιρό. Η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με εκπροσώπους της ηγεσίας του γερμανικού ομίλου έγινε πριν από περίπου 10 ημέρες και λίγο πριν από την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.
Ο ΟΔΙΕ
Τον ίδιο βαθμό ωριμότητας έχει και η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ. Κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας PMU, που διαχειρίζεται τις γαλλικές ιπποδρομίες. Η εταιρεία, που έχει ετήσιο τζίρο 9,5 δισ. ευρώ, δήλωσε επίσημα έντονα το ενδιαφέρον της για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στον ΟΔΙΕ. Σήμερα, ο Οργανισμός διαθέτει περίπου 450 πρακτορεία, από τα οποία τα 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ. Ενα, πάντως, από τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία του Ιπποδρόμου, που θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος στην Ευρώπη, είναι η τεράστια έκταση των 2.117 στρεμμάτων που διαθέτει στο Μαρκόπουλο, στον οποίο υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών (parking 5.000 θέσεων, σουίτες, εστιατόρια, κ.λπ.), καθώς και οι μεγάλες ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του. Για τον ΟΔΙΕ, πάντως, υπό προϋποθέσεις έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλο όμιλο που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά των τυχερών παιχνιδιών.
ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση θα συνδεθεί με αυτήν της ΔΕΠΑ με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής της δημόσιας επιχείρησης αερίου προς τη ΔΕΗ. Η επιχείρηση ηλεκτρισμού, ως ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, χαίρει ιδιαίτερων προνομίων στην τιμολόγηση του καυσίμου. Αυτό πρόκειται να επανεξεταστεί εν όψει της αποκρατικοποίησης των δύο εταιρειών.
Το δεύτερο θέμα, που θα πρέπει να λυθεί, είναι η αποτίμηση και η αποζημίωση της ΔΕΗ από το δικαίωμα προαίρεσης που κατέχει για το 30% της ΔΕΠΑ, το οποίο και δεν έχει ποτέ εξασκήσει.
Επίσης, στο θέμα της ΔΕΠΑ, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι σκόπιμο, στις παρούσες συνθήκες, να διαχωριστούν ο ΔΕΣΦΑ από τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας πριν από την περαιτέρω αποκρατικοποίησή της. Αν είναι δηλαδή καλύτερο το κομμάτι της εταιρείας, που ετοιμάζεται να πουληθεί (περίπου 35%), να αφορά και την εταιρεία του βασικού δικτύου ή μόνο τις εμπορικές δραστηριότητες.
Ολα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες, κατά την άτυπη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, του Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Επικρατείας, Χ. Παμπούκη. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έμειναν όλοι σύμφωνοι ότι, έως τον Ιούνιο, θα έχουν προσληφθεί όλοι οι σύμβουλοι για όλα τα projects των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, γιατί άλλα πρέπει να πωληθούν άμεσα και, για άλλα, να ωριμάσουν οι συνθήκες για την αποκρατικοποίησή τους.
Κρατικές τράπεζες
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ειδικοί γραμματείς αποκρατικοποιήσεων και ΔΕΚΟ είχαν συνάντηση με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, τους οποίους θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στους μετασχηματισμούς του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείου, του Τ.Τ. και της Αγροτικής Τράπεζας.
Πληροφορίες θέλουν τους δύο γραμματείς να ενημερώνουν για τη διάσπαση και την πρόθεση της πώλησης του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που διαχειρίζεται σήμερα 4 δισ. καταθέσεις, την πώληση του ποσοστού του 34% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Αγροτική, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης.
naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου