30.4.11

Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα...


Συνθλίβεται στις διαφωνίες υπουργών για τα μέτρα, την αμφισβήτηση της τρόικας για τα προσδοκώμενα έσοδα και την... οσμή ανασχηματισμού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η κάθοδος της τρόικας, η οποία ... επαναπροσδιορίστηκε για την προσεχή Τρίτη ώστε να μην έρθουν τα στελέχη της αντιμέτωπα με τις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, γίνεται μέσα σε κλίμα έντονης ρευστότητας για τα εισπρακτικά μέτρα αξίας τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση φέτος, και τα επόμενα χρόνια, και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων.

Το πρόσφατο παράδειγμα της δημόσιας τριβής μεταξύ της Τίνας Μπιρμπίλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι η κορυφή του παγόβουνου, αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Κάνουν λόγο για εντεινόμενους διαξιφισμούς υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων με αφορμή τις ακριβείς λεπτομέρειες του νέου πακέτου αλλά και την πορεία του κυβερνητικού έργου που εμφανίζει πλέον έντονα σημάδια κόπωσης.

*Τα 3 δισ. ευρώ εισπρακτικών μέτρων του 2011 μπορεί να... αβγατίσουν, φτάνοντας τα 6 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις πως οι αστοχίες του 2010 θα καλυφθούν με μέτρα 3 δισ. ευρώ το 2011, η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο λόγος είναι ότι ένα από τα όπλα της κυβέρνησης στην εξεύρεση του συγκεκριμένου ποσού είναι μάλλον... άσφαιρο. Πρόκειται για την παρακράτηση κάθε μήνα του 1/14 των πιστώσεων των υπουργείων (περί τα 3 δισ. ευρώ), που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Απ' ό,τι φαίνεται, η τρόικα θεωρεί το συγκεκριμένο ποσό δεδομένο και δεν θα το δεχθεί ως «γιατρικό» των αστοχιών. Ετσι, το πρόβλημα μεγαλώνει, αφού σε αυτό προστίθενται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων φορέων που πρέπει να εξυπηρετηθούν.

*Τα μέτρα του 2011. Δεν έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά από παρεμβάσεις που περιλαμβάνει για φέτος το μνημόνιο. Είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα, τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η επιβολή «πράσινων» φόρων σε εταιρείες και βέβαια η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ολα τα παραπάνω έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκονται εκτός του νέου «πακέτου». Το ίδιο ισχύει και για το ενιαίο (ή δίκαιο όπως πλέον ονομάζεται από την κυβέρνηση) μισθολόγιο. Δεν έχουν όμως ακόμη εφαρμοστεί, γιατί συνάντησαν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις (π.χ. επιδόματα) ή τεχνικά προβλήματα (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης). Αναμένεται να διαδραματίσουν τον ρόλο του μπαλαντέρ: Αν οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν βρεθεί άλλη, κοινωνικά δικαιότερη, λύση (π.χ. πάταξη φοροδιαφυγής - σπατάλης), τότε μαζί με τη νέα περικοπή των δημόσιων επενδύσεων (από τα 8,5 δισ. ευρώ σήμερα) θα τροφοδοτήσουν τη μείωση του ελλείμματος.

*Τα εισπρακτικά μέτρα των 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ίδιες δυσκολίες κάλυψης των φετινών αναγκών υπάρχουν και για τα επόμενα χρόνια. Οι αρμόδιοι υπουργοί και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θέτουν «κόκκινες γραμμές» στο ύψος των περικοπών. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, από την πλευρά τους, αμφισβητούν την απόδοση των παρεμβάσεων σε φοροδιαφυγή και σπατάλη με βάση την κακή εμπειρία του παρελθόντος.
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», επισήμαινε αρμόδιο στέλεχος, λέγοντας ότι οι πηγές εύρεσης των χρημάτων θα είναι οι ίδιες με αυτές του 2011. Ετσι, όσο θα αυξάνεται η δυσκολία τόσο θα πηγαίνει το «μαχαίρι» πιο βαθιά σε μισθολόγιο, αριθμό υπαλλήλων και κοινωνικό κράτος.

Αυτό που επιχειρείται είναι να κερδηθεί χρόνος: Να συμφωνήσει η τρόικα στην αποσαφήνιση μόνο των μέτρων του 2011-2012. Για τα υπόλοιπα να ακολουθηθεί το πρότυπο του μνημονίου. Δηλαδή να προσδιοριστούν οι τομείς περικοπών και οι ετήσιοι στόχοι, ενώ τα ακριβή μέτρα να εξειδικευθούν τον επόμενο χρόνο. Η λύση αυτή θα «αποσυμπιέσει», λένε οι υποστηρικτές της, τις έντονες εσωκομματικές διαμάχες και θα κάνει το πρόγραμμα κοινωνικά ανεκτό. Είναι όμως πολύ αμφίβολο αν θα «περάσει» από την τρόικα που θέλει σαφείς δεσμεύσεις εδώ και τώρα.

*Ανάλογη είναι και η εικόνα στο πεδίο των 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να τα βρει έως το 2015, αλλά οι επιτηρητές επιμένουν. Επίσης ζητούν αναλυτικό σχέδιο, το οποίο δεν υπάρχει, όπως άλλωστε και οι λίστες ακινήτων. Την ίδια στιγμή το παράδειγμα της ΔΕΗ η οποία γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να επαναληφθεί σε κάθε σχέδιο αποκρατικοποίησης. Εκφράζονται επίσης φόβοι για ενδεχόμενη κακή πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς τα επόμενα χρόνια, η οποία θα ανάγκαζε τη χώρα να πωλήσει έναντι χαμηλού τιμήματος περιουσιακά στοιχεία που θα της απέφεραν στο μέλλον υψηλότερα έσοδα.

*Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι το κλίμα χειροτερεύει και από τα σενάρια ανασχηματισμού-αναδόμησης του επιτελείου ή ακόμη και εκλογών, αφού καθιστά νευρικό το υπουργικό σχήμα και εντείνει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Εκτιμούν ότι η λύση που τώρα φαίνεται να προωθείται για να «κλείσουν» τα μέτρα είναι η άσκηση πίεσης από την ίδια την τρόικα.

Την Τρίτη, όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, με αρχή από το υπουργείο Οικονομικών, ο οδικός χάρτης δεν θα είναι έτοιμος. Εκτιμάται όμως ότι οι ενδοκυβερνητικές αντιρρήσεις μπροστά στους επιτηρητές θα είναι μικρότερες από αυτές που εκφράζονται στις κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των στελεχών εντός του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, πρώτο δείγμα γραφής υπάρχει ήδη. Ο λόγος για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο έπρεπε να σταλεί έως σήμερα στις Βρυξέλλες. Περιγράφει -σε αδρές γραμμές- τα μέτρα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί -λένε αρμόδια στελέχη- μία άσκηση επί χάρτου. Αναμένεται να αλλάξει εκ νέου σε συνεργασία με την τρόικα όσο θα εξειδικεύεται το μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.