20.4.11
Διεθνής «πόλεμος» για την ελληνική αναδιάρθρωση...
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τα σενάρια, οι εκτιμήσεις και οι... προσδοκίες ορισμένων για την πορεία του ελληνικού χρέους και δη, για τις πιθανότητες μιας αναδιάρθρωσης.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως... για δεύτερη στη σειρά ημέρα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal φιλοξενεί άρθρο για την Ελλάδα. Ο τίτλος εύγλωττος: "Κανείς δεν τολμά να μιλήσει για πτώχευση". Κι ακόμα πιο εντυπωσιακή η κατηγορία που εκτοξεύει η εφημερίδα εναντίον των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών ταγών, για τους οποίους χαρακτηριστικά τονίζει πως “η άρνηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να αναγνωρίσουν ακόμα και την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας κινείται στα όρια της κωμωδίας”!
Κωμική έως επικίνδυνη η στάση των ιθυνόντων κατά την εφημερίδα, καθώς, εάν τελικώς η Ελλάδα οδηγηθεί σε “μη οργανωμένη αναδιάρθρωση του χρέους της”, η εξέλιξη αυτή θα εγκυμονεί κινδύνους για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Η εφημερίδα εστιάζει στην εκτίναξη spreads και συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS), για τα οποία χαρακτηριστικά λέει πως με τις αποδόσεις τους σήμερα ουσιαστικά “τιμολογούν την πτώχευση ως περισσότερο πιθανή αντί για απίθανη” και καταλήγει στο συμπέρασμα πως “ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στο πακέτο διάσωσης, θα κουβαλά ένα μη βιώσιμο χρέος που θα καθιστά την αναδιάρθρωση του χρέους της αναπόφευκτη”.
Και καταλήγει ότι θα πρέπει Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να εξηγήσουν το πως θα γίνει η αναδιάρθρωση και κυρίως τι θα σημάνει αυτό για όσους θα εγγράψουν τις αναλογούσες ζημίες!
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τρεις μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι δημοσιοποίησαν, τις τελευταίες ώρες, τις δικές τους εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος. Και με τη σειρά τους αποκλείουν μια άμεση αναδιάρθρωση, εντός της τρέχουσας χρονιάς, όχι όμως και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
“Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να συμβεί τους επόμενους μήνες” εκτιμά η Credit Suisse, η οποία αποδίδει την εκτίμησή της αυτή στο γεγονός πως “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα, αλλά και σε επίπεδο φήμης να καθυστερήσουν κάποια πιθανή αναδιάρθρωση”... Ειδικότερα, ο ελβετικός οίκος εκτιμά πως η Ελλάδα θα καταφέρει -με βάση το πρόγραμμα που ακολουθεί- να εξαλείψει το πρωτογενές της έλλειμμα έως τα τέλη του 2012, ενώ θα βρει και κεφάλαια τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και η Deutsche Bank. Ομοίως, και η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως “πολιτικά και οικονομικά δεδομένα συνηγορούν κατά της αναδιάρθρωσης στο άμεσο χρονικό διάστημα” και πάντως μέχρι τα τέλη του 2011 η χώρα μας έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ. Άρα, δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση τουλάχιστον ως το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Πάντως, η τράπεζα ξεκαθαρίζει πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, για να παραμείνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί ένα haircut της τάξης του 50%, σε συνδυασμό με επιμήκυνση των δανείων της.
“Μια βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα είχε πολύ νόημα” εκτιμά τέλος και η JP Morgan. Οι ειδικοί της τράπεζας θεωρούν πως η χώρα μας θα χρειαστεί σίγουρα “περαιτέρω βοήθεια” μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος στήριξής της από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Σε επίπεδο δηλώσεων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων τώρα, ο μεν διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, εκτιμά ότι η συζήτηση περί ενδεχόμενης στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί μια "άδικη προκατάληψη", ενώ και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Le Soir”, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως η αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως το σωστό βήμα είναι η συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα.
protothema
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου