30.3.11
Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής...
http://usa.greekreporter.gr Τάκης Πετρόπουλος
Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος μίλησε το Σάββατο στο 39ο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε ότι “υπάρχει τεράστιο πεδίο κοινής δράσης ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου”, σημειώνοντας ότι “τον τελευταίο καιρό, αισθανθήκαμε την... ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία, είδαμε μια αλλαγή στη γερμανική στάση”.
Ο κ. Παπουτσής έδωσε μια συνοπτική εικόνα για τις αρμοδιότητες και τις “ιδιαίτερες καταστάσεις” που αντιμετωπίζει σήμερα το Υπουργείο του, λέγοντας ότι είναι συνυφασμένες με την καθημερινή ασφάλεια των πολιτών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαφύλαξη των συνόρων, κυρίως λόγω του “τεράστιου προβλήματος” της λαθρομετανάστευσης.
Στη συνέχεια, επισήμανε τη “νέα κατάσταση” με τα κοιτάσματα αερίου και υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, τονίζοντας ότι ήταν “εξαιρετικής σημασίας” τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ.
Στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, η οποία συμπλήρωσε 60 χρόνια από την ίδρυσή της, απηύθυναν χαιρετισμούς οι βουλευτές Έλενα Παναρίτη (ΠΑΣΟΚ) και Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος (ΛΑ.Ο.Σ). Μια εικόνα της σημερινής κατάστασης στη διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έδωσε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης.
Ο Κύπριος διπλωμάτης μίλησε επίσης και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στις ΗΠΑ, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτιστικό, κάνοντας ειδική μνεία στην έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Σμιθσόνιαν και φέρει τον τίτλο “Κύπρος, σταυροδρόμι πολιτισμών”, την οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο την έχουν επισκεφθεί περισσότερα από 2.150.000 άτομα.
Τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε στο συνέδριο ο υπουργός Υγείας δρ. Χρήστος Πατσαλίδης. Ο κ. Πατσαλίδης παρουσίασε τη “σημερινή πραγματικότητα” σε σχέση με τις δυσκολίες του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι “εμείς θέλουμε λύση για όλους τους πολίτες του τόπου μας και όχι κλείσιμο του Κυπριακού”. Καταλήγοντας, τόνισε ότι “οποιοδήποτε κακό ήρθε στον τόπο μας, ήρθε μέσα από τη διχόνοια. Ενωμένοι, λοιπόν, μπορούμε να πετύχουμε στους στόχους μας, πάντα μαζί με την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες”.
Στους συνέδρους απηύθυνε χαιρετισμό και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην τελετή που έγινε την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου, παρουσία του προέδρου Ομπάμα, έχοντας μαζί του “μια εγκάρδια σύντομη συνομιλία”, όπως είπε.
Ο κ. Δημήτριος επισήμανε ότι ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ζητήματα της Κύπρου, της ονομασίας της πΓΔΜ και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σημειώνοντας ότι “το τι συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια στην Κύπρο είναι το αποκορύφωμα της διεθνούς υποκρισίας”, προσθέτοντας ότι “έχουμε υποχρέωση να πείσουμε τους πάντες ότι μια λύση πρέπει να δίκαιη και να μπορεί να λειτουργεί ειρηνικά για όλους τους πολίτες του νησιού”.
Στο συνέδριο παρέστησαν επίσης η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρόξενος της χώρας μας Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.