30.3.11

«Μάχη» για τη ζωή...


Της Πόπης Διαμαντάκου
Ζωές που ανατρέπονται και πάλι, σιωπές γεµάτες απόγνωση και ερµηνείες που κερδίζουν το βλέµµα παραµένουν οι σπάνιες απολαύσεις που προσφέρει το «Νησί»
Η σειρά παραµένει η µοναδική νησίδα στα τηλεοπτικά πράγµατα όπως τα ξέραµε, µέσα σε έναν διαρκώς διευρυνόµενο βαλτώδη πολτό µιας τηλεόρασης που µας «ξηµέρωσε» µε την οικονοµική κρίση.
O...

σπαραγµός της Μαρίας (έξοχη η Γιούλικα Σκαφιδά), της κόρης του Γιώργη, που ανακαλύπτει στο σώµα της σηµάδι της λέπρας ενώ ετοιµαζόταν να ντυθεί νύφη, η τραγωδία που επαναλαµβάνεται για τον Γιώργη, µετά τη γυναίκα του, να οδηγήσει και την αγαπηµένη του κόρη στη Σπιναλόγκα και το σκληρό, απάνθρωπο ξέσπασµα του πλούσιου συµπέθερου, του Βανδαλάκη, που, όταν του εξοµολογείται η νύφη του Αννα όχι µόνο την ασθένεια της αδελφής της Μαρίας, αλλά ότι από την ίδια ακριβώς έχασε και τη µητέρα της, απαιτεί να φύγει αµέσως από το σπίτι του. Τραγικό πρόσωπο και η όµορφη Αννα, δίπλα σε έναν σύζυγο αδύναµο να αντισταθεί στον πατέρα και να δώσει τη µάχη της αγάπης, όπως και ο Μανώλης (δυνατή στιγµή του Αιµίλιου Χειλάκη ο αποχαιρετισµός της Μαρίας µέσα στη βροχή). Ο τρόµος του στίγµατος διαλυτικός, οι κοινωνικές προκαταλήψεις σκοταδισµός πιο απειλητικός για τιςζωές και από τη λέπρα, ένας κόσµος που βουλιάζει στην αδυναµία να ορίσει τις ζωές του, που αποδέχεται σαν µοιραία και αναπόφευκτη όχι την ασθένεια αλλά την αποποµπή του ανθρώπου που ασθένησε.

Και οι «απέναντι», ο κόσµοςτης Σπιναλόγκας, της εξορίας, που διεκδικούν τη ζωή και την ελευθερία να αποφασίζουν γι’ αυτήν έχοντας τη συνείδηση της αξία ςτης. Ακόµη καλύτερα αποτυπώνονται όλα αυτά στους ρόλους των παιδιών, που βρίσκονται στην εξορία να κουβαλούν το στίγµα στις ψυχές τους και να ονειρεύονται την ελευθερία – κι ας µην την έχουν γνωρίσει – και που ωριµάζουν γρήγορα γιατί δεν έχουν την πολυτέλεια να ξεχαστούν. Σαν τον µικρό Νίκο, τον γιο της φουρνάρισσας που ονειρεύεται να αρθρογραφεί µια µέρα στην εφηµερίδα και η στήλη του να λέγεται «Ελευθερία του λόγου», έτσι, γιατί έχει τη λέξη «ελευθερία».

Παλιοµοδίτικο; Μπορεί. Κυρίως το ευανάγνωστο «κλισέ» καλοί - φτωχοί, κακοί - πλούσιοι. Αλλωστε µοιάζει µόνο οι φτωχοί να αρρωσταίνουν από τη λέπρα. Ισως γιατί είναι οι µόνοι που δεν µπορούν και να το κρύψουν. Ωστόσο, δεν παύει η σειρά να προσφέρει εξαιρετικές εικόνες και ερµηνείες και ακριβώς λόγω των γνώριµων «κλισέ» κάνει ευανάγνωστα κοινωνικά µηνύµατα που θεωρήσαµε κάποτε αυτονόητα, αλλά οι αναστατωµένοι καιροί (πόλεµοι, µετανάστευση, αυξανόµενη φτώχεια) επαναφέρουν την ανάγκη τους.

Εξόχως φωτογενείς τρίχες

Το διακρίναµε από την πρώτη στιγµή ότι οι «τρίχες» θα πρωταγωνιστήσουν στο «Dancing with the stars». Σε κάθε µορφή τους.

Περούκες, εξτένσιον ή κουρεµένες και δη από τον µετρ Τρύφωνα Σαµαρά, που σε αυτές οφείλει – ως επαγγελµατικόαντικείµενο που του πρόσφερε διασηµότητα – τις καρναβαλικές φούρλες που αποθεώνονται στο χορευτικό σόου. Πάντως οι τρίχεςµε τη µεγαλύτερη φωτογένεια µέχρι στιγµής είναι της Μακρυπούλια.

Προβληµάτισαν µέχρι πονοκεφάλου τούς ανά τα twitter, τα facebook (social media, που λέµε) και τηλεπάνελ εµβριθείς αναλυτές της «καυτής» επικαιρότητας, προκάλεσαν πλήθος σχολιασµών, ενώ στήθηκαν και ξεκαρδιστικά σκετσάκια –από τους ανελέητους Φώτη και Μαρία (Star), µε την κοµµώτρια της εκποµπής να βάζει την ψεύτικη φράντζα στην παρουσιάστρια για να δείξει πώς «στήθηκε» το χτένισµα - υπερπαραγωγή τηςΜακρυπούλια. Μεγάλη πλάκα! Και µεγάλη απόγνωση. Γιατί όταν µια τηλεόραση, που πιάνεται από τα «µαλλιά» της µπας και σωθεί από τον «πνιγµό», κάνει µείζονζήτηµα την περούκα µιας παρουσιάστριας, βρίσκεται ήδη στον πάτο και δεν το ξέρει.

από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.