14.2.11

Αποκρατικοποιήσεις: To επόμενο δίμηνο θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα...


Στις επόμενες 60 ημέρες θα αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011 -2012 από το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει - βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου - να αντλήσει 15 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του... υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως ο κορμός του προγράμματος θα βασίζεται στο σχέδιο που είχε εγκρίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2010 η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και το οποίο είχε ως στόχο την εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013. Την ίδια στιγμή, μεγάλο βάρος θα δοθεί και στην αξιοποίηση της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, από την οποία η Κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 5 δισ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να αναθεωρηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα προβλέπει τα εξής:

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και την αναζήτηση στρατηγικών εταίρων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΛΑΡΚΟ και τα ΕΛΤΑ.

-Επέκταση της συμβάσεως παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

-Την παράταση της σύμβασης παραχωρήσεως του ΟΠΑΠ και διαχειρίσεως της συμμετοχής του Δημοσίου.

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ.

-Την επέκταση συμβάσεων παραχωρήσεως στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό.

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αττικό λιμενικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση 11 περιφερειακών οργανισμών λιμένων και την παραχώρηση 850 μαρίνων.

-Την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, την -αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).

-Την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων.

Πλέον, βάσει του Μνημονίου η Κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει τις συμμετοχές που διαθέτει στην ΔΕΗ (51%), στον ΟΤΕ (20%), αλλά και μέρος των ακινήτων που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (το 92% της δημόσιας ακίνητης περιουσίας). Η καταγραφή των συγκεκριμένων κτιρίων και εκτάσεων θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου 2011.

Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι πλήρης ιδιωτικοποίηση προβλέπεται μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και στρατηγικά συμφέροντα. Στις κρίσιμες υποδομές ήταν υποχρεωτικό το Δημόσιο να διατηρεί συμμετοχή 51% ή το λιγότερο 34%. Μάλιστα, σε περίπτωση που το ποσοστό του Δημοσίου θα ήταν μικρότερο του 34% έπρεπε να υπογραφούν σχετικές συμφωνίες μετόχων (πχ. ΟΤΕ)

Οι συμμετοχές σε εισηγμένες

Εάν το Δημόσιο πουλούσε σήμερα το σύνολο των άμεσων συμμετοχών που διατηρεί σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις θα εισέπραττε 6,4 δισ. ευρώ.

Οι βασικότερες συμμετοχές έχουν ως εξής :

ΟΤΕ 592,8 εκατ. ευρώ

ΟΠΑΠ 1,68 δισ. ευρώ

Αγροτική Τράπεζα 595 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ 1,47 δισ. ευρώ

ΕΛΠΕ 804 εκατ. ευρώ

ΕΥΔΑΠ 324 εκατ. ευρώ

ΕΥΑΘ 112 εκατ. ευρώ

ΟΛΠ 259 εκατ. ευρώ

ΟΛΘ 101 εκατ. ευρώ

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 331 εκατ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα 86,9 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς 9,7 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Ελλάδος 62,1 εκατ. ευρώ

Alpha Bank 14,4 εκατ. ευρώ

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: