16.2.11
Mολυσμένο ρύζι από την Κίνα...
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα της εβδομαδιαίας κινεζικής επιθεώρησης «Νέος Αιώνας» το οποίο αναφέρει ότι ρύζι που καλλιεργείται στην Κίνα και φτάνει, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και στο 10% της συνολικής σοδειάς είναι μολυσμένο με βλαβερά βαρέα μέταλλα από ... την μόλυνση που προκαλεί η ταχύτατη εκβιομηχάνιση της χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια επιθεώρηση το ρύζι μολύνεται από την τοξική και καρκινογενή ουσία κάδμιο ενώ οι αρχές δεν κάνουν πρακτικά τίποτα για το λαό, για τον οποίο το ρύζι αποτελεί τη βασική διατροφική επιλογή. Η επιθεώρηση επικαλείται επιστημονικές μελέτες που εκπονούνται από το 2007.
Το νέο διατροφικό σκάνδαλο, σε μία χώρα που έχει συνηθίσει τη διεθνή κοινότητα σε αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις, θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ σοβαρό, καθώς η ετήσια παραγωγή ρυζιού ανέρχεται στην Κίνα σε 200 εκατομμύρια τόνους.
«Αυτά τα τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, σε μεγάλο μέρος της κινεζικής επικράτειας. Μία πλήρης αλυσίδα μόλυνσης διατροφικών ειδών απαντάται εδώ και χρόνια», επισημαίνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.
Πάνω από το επιτρεπτό όριο το κάδμιο
Από όλα τα δημητριακά, το ρύζι έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να απορροφά κάδμιο, το οποίο απαντάται σε νερά με τα οποία αρδεύονται ορυζώνες και τα οποία έχουν κυλήσει από ορυχεία, κυρίως μολύβδου, κασσίτερου και χαλκού. «Οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 10% του κινεζικού ρυζιού περιέχει ποσότητες καδμίου πάνω από το επιτρεπτό όριο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο Παν Τζενσίνγκ, ένας από τους επιστήμονες, που συμμετείχαν στις αναλύσεις, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι ποσότητες του κάδμιου, που περιέχονταν στο ρύζι, ήταν μερικές φορές πολύ μεγαλύτερες.
«Στις περιοχές με όξινα εδάφη που είναι γνωστό ότι είναι βαρύτατα μολυσμένες, διαπιστώσαμε ότι το 60% των ποσοτήτων ρυζιού περιείχαν κάδμιο σε ποσοστό πολύ πάνω του φυσιολογικού», υπογράμμισε ο Παν Τζενσίνγκ και τόνισε ότι «αυτό συνιστά εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία».
Το κάδμιο συσσωρεύεται στο σώμα καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, με επιπτώσεις στα νεφρά, τα κόκαλα και το συκώτι.
Ένα άλλο διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα που πήρε μεγάλες διαστάσεις είχε να κάνει με μολυσμένο με μελαμίνη γάλα σε σκόνη. Το 2008, τουλάχιστον έξι παιδιά πέθαναν και περίπου 300.000 αρρώστησαν ύστερα από την κατανάλωση μολυσμένου γάλατος...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου