26.2.11

CHATTING με... αστυνομικούς...


Chatting με... αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να κάνουν τα ελληνόπουλα! Η γνωστή υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με αρμοδιότητα σε θέματα Διαδικτύου, κάνει άνοιγμα στους νέους, με στόχο να τους βοηθήσει να σερφάρουν με... ασφάλεια στο Ιντερνετ αλλά και να αντιμετωπίζουν τις κακόβουλες επιθέσεις εναντίον τους.

Το νέο «πρόσωπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μανώλης Σφακιανάκης ενώπιον δεκάδων μαθητών και μαθητριών από σχολεία της Αθήνας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την ασφάλεια στο Ινντερνετ, που οργάνωσε η εταιρεία Microsoft. Οπως ανέφερε, η Δίωξη αναβαθμίστηκε από τμήμα σε διεύθυνση, στελεχώθηκε με εκατό νέους επιστήμονες και θα λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση και σε στενή συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Δεν ήρθα εδώ για να σας πω να μην μπαίνετε στο Ιντερνετ, είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Ούτε είμαστε οι μπαμπούλες του Διαδικτύου. Είμαστε οι άνθρωποι που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια πιο ασφαλή πλοήγηση» τόνισε, απευθυνόμενος στους μαθητές, ο κ. Σφακιανάκης. Σύντομα, πρόσθεσε, η ιστοσελίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα έχει ειδικό chat για τα παιδιά, καθώς και ειδική διεύθυνση e-mail, στην οποία οι νέοι και οι νέες θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες για κακόβουλες και παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες που στρέφονται εις βάρος τους. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο του «cyber bullying» ή «κυβερνοτρομοκρατίας», δηλαδή της παρενόχλησης μέσω Ιντερνετ, που έχει οδηγήσει ανήλικα θύματα ακόμη και σε απόπειρες αυτοκτονίας. Οπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, η ισχύουσα νομοθεσία δεν καλύπτει επαρκώς το έγκλημα αυτό και έκανε έκκληση για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε ο εισαγγελίας να μπορεί να προβαίνει σε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας, όταν το θύμα του «cyber bullying» είναι ανήλικος.

Επίσης ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σφακιανάκης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Facebook. Οπως είπε, στη Δίωξη καταφθάνουν καθημερινά τριάντα με σαράντα καταγγελίες σχετικές με τη δημοφιλή ιστοσελίδα και κάλεσε τα παιδιά να μην αναρτούν σ' αυτήν φωτογραφίες τους και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά και οικογενειακά δεδομένα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε ότι η γραμμή 1056 είναι ανοιχτή στα παιδιά και για θέματα σχετικά με το Ιντερνετ, ενώ η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς Ελενα Ζαγλαρίδου παρουσίασε βασικές γνώσεις για τη διαδικτυακή ασφάλεια.
www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.