2.2.11
ΧΑ: "Στοιχήματα" για ευρω-λύση στο χρέος...
"Σκαλώνουν", με διακυμάνσεις, οι ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθήνας την Τετάρτη. Την ίδια ώρα που η S&P υποβαθμίζει την Ιρλανδία, πιέζοντας για σκληρότερους όρους λιτότητας σε όλες τις ευρω-κυβερνήσεις.
Ρίχνουν τα spread τα σενάρια για λύση-πακέτο στα προβλήματα χρέους των οικονομικά αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της... Ελλάδας, όσο πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.
Αναλυτές πάντως λένε ότι ισχυροποιούνται οι ενδείξεις για "συνολική λύση" στην κρίση. Αργά το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν οριακά 0,2% στις 1.660 μονάδες, με τις τράπεζες να κινούνται ασταθώς 0,2%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε σε ποσοστό 0,56%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχανε 1,02% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 0,89%.
Τo spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στις 770 μονάδες, ενώ χαμηλώνει και τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS), καθώς περιορίζονταν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
"Η αντίδραση συνεχίζεται. Υπάρχουν αυτές οι προσδοκίες να ακούσουμε κάτι θετικό από πλευράς Ευρώπης για την διαχείριση του δημοσίου χρέους", σχολίασε ο Τάκης Ζαμάνης, trader στην Beta Χρηματιστηριακή. "Η υποχώρηση των spreads βοηθάει να έχουμε ανοδικές τάσεις", συμπλήρωσε.
Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων υποχωρούσε κατά 24 μονάδες βάσης στις 775 μονάδες, σύμφωνα με τη Markit.
"Το ράλι φαίνεται να οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στα χθεσινά θετικά οικονομικά στοιχεία, στην αυξημένη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την ΕΕ και στις αυξανόμενες προοπτικές για ειρηνική επίλυση των αναταραχών στην Αίγυπτο", σχολίασε ο Gavan Nolan, αναλυτής της Markit.
Ευρω-χρέος
Στις επόμενες συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία για λύση-πακέτο στα δημοσιονομικά προβλήματα των αδύναμων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση του EFSF, διεξαγωγή νέων, αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες, αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται είναι η αύξηση των πόρων του ταμείου, που αυτή τη στιγμή μπορεί να χορηγήσει δάνεια ύψους 250 δις. ευρώ μόνο, και η δυνατότητα να μπορεί να αγοράσει απευθείας κρατικό χρέος ή να δανείζει τις υπερχρεωμένες χώρες, ώστε να μπορούν οι ίδιες να αγοράζουν τα ομόλογά τους.
Ηπια ανοδικά κινούνται και οι ευρω-αγορές. Το Λονδίνο σημείωνε άνοδο 0,6%, το Παρίσι 0,005% και η Φραγκφούρτη 0,04%.
"Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βελτιώνεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, οι αποτιμήσεις είναι εντάξει και οι εταιρίες ανακοινώνουν αρκετά καλά αποτελέσματα", είπε ο Geert Ruysschaert, αναλυτής της BNP Paribas Fortis.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero εκτιμά πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προσφέρουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης, σύμφωνα με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
"Εγχωρίως, το κλίμα είναι πολύ βελτιωμένο. Δεν πρέπει να αποκλειστούν κάποιες ρευστοποιήσεις, ωστόσο, το Χρηματιστήριο αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά", σχολίασε η Proton Bank.
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομολόγα στην δευτερογενή αγορά, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση χρέους.
imerisia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου