5.2.11

Στηρίζουν σταδιακή μετάβαση υπό τον Σουλεϊμάν...


Τις προσπάθειες του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν να έλθει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση προκειμένου να προετοιμάσει ελεύθερες εκλογές τον Σεπτέμβριο υποστηρίζει πλέον ανοιχτά η διεθνής κοινότητα, με τις ΗΠΑ να υιοθετούν την ευρωπαϊκή θέση και να τάσσονται επισήμως υπέρ της σταδιακής μετάβασης.

Η... υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί ο Σουλεϊμάν στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τις ομάδες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού ετοιμάζουν μια «αξιοπρεπή έξοδο» του Μουμπάρακ. «Θα χρειαστεί κάποιο χρόνο», είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καγκελάριος Μέρκελ, καθώς και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησαν σταδιακή και συντεταγμένη μετάβαση και όχι πρόωρες εκλογές. Φαίνεται ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ουάσινγκτον, που μέχρι πρότινος ζητούσε άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ. Τώρα, οι ΗΠΑ και οι δυτικές κυβερνήσεις φαίνεται να καταλήγουν από κοινού στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος δρόμος για την Αίγυπτο –και σίγουρα ο πιο ασφαλής- είναι η σταδιακή μετάβαση, υπό τον Σουλεϊμάν που αποτελεί πυλώνα του καθεστώτος και έχει τη στήριξη του στρατού.

Αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι αν ο νυν αντιπρόεδρος, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και δεξί χέρι του Μουμπάρακ, είναι πρόσωπο αποδεκτό από την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές, έστω και ως προσωρινός εγγυητής της ομαλότητας. Η αντιπολίτευση έχει αρνηθεί να συνομιλήσει μαζί του, απαιτώντας προηγουμένως την άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ.

Τόσο η κυρία Κλίντον, όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στο συνέδριο του Μονάχου για την ασφάλεια, τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν πρώτα οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν εφικτές τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Αίγυπτος θα αλλάξει, «αλλά η αλλαγή πρέπει να έλθει με τρόπο ειρηνικό και ορθολογικό». Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι αν η δημοκρατία ερχόταν «μέσα σε μια νύχτα» θα πυροδοτούσε νέα αστάθεια. Και επεσήμανε ότι η Δύση οφείλει να ενθαρρύνει τη δημιουργία κομμάτων και την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, πριν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες. «Αν πιστεύουμε ότι χρειάζονται μόνο οι εκλογές, κάνουμε λάθος. Χρειάζεται μία σειρά από ενέργειες», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Παραίτηση εντυπωσιασμού
Κι ενώ ο κλοίος σγίγγει γύρω από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, σε μια κίνηση κατευνασμού, ανακοινώθηκε ότι παραιτείται σύσσωμη η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία συγκαταλεγόταν και ο υιός του προέδρου, Γκαμάλ. Η αρχική πληροφορία ότι από την προεδρία του κόμματος παραιτείται και ο ίδιος ο Μουμπάρακ διαψεύστηκε από την κρατική τηλεόραση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: