21.2.11
Ενα χρόνο κάνει να πληρώσει το Δημόσιο...
Το ΕΒΕΑ ζητά άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση της καθυστέρησης πληρωμών από το κράτος, τονίζοντας ότι πλέον οι επιχειρήσεις περιμένουν ως και ένα έτος, ενώ συνολικά τους οφείλονται πάνω από 7,1 δισ. ευρώ. «Οι καθυστερήσεις πληρωμής του... Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις υπερβαίνει σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, σχεδόν τον ένα χρόνο (330 ημέρες) όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους έφταναν τον περασμένο Οκτώβριο τα 2,3 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των νοσοκομείων. Μαζί με τις οφειλές των νοσοκομείων, το ποσό ξεπερνά τα 7,1 δισ. ευρώ», σημειώνει σε σχετική επιστολή ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κώστας Μίχαλος προς τους Γ.Παπακωνσταντίνου και Μ.Χρυσοχοϊδη.
«Το Ελληνικό δημόσιο αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και πλέον ασυνεπή οφειλέτη ... οι καθυστερήσεις αποπληρωμής υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις 330 ημέρες, ενώ στην πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών οι πληρωμές χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο εντός των πρώτων 60 ημερών''.
«Οι τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών εκ μέρους του Δημοσίου, επιτείνουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης. Προβλήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για την επιβίωσή τους, με δεδομένη την ύφεση και τη δυσκολία πρόσβασης σε εξωτερική χρηματοδότηση», τονίζει ο κ.Μίχαλος.
Οπως τονίζει, είναι απαραίτητη η άμεση ενσωμάτωση και εφαρμογή της νέας κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Σε αυτήν ορίζεται ότι οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να πληρώνουν για αγαθά ή υπηρεσίες που προμηθεύονται από επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου. Δικαίωμα παράτασης μέχρι τις 60 ημέρες παρέχεται μόνο εάν αυτό συμφωνηθεί και τεκμηριωθεί ρητά στο πλαίσιο της σύμβασης ή εφόσον ο δημόσιος φορέας δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ο πιστωτής θα έχει πλέον το δικαίωμα να χρεώσει τόκους υπερημερίας, χωρίς υποχρέωση υπενθύμισης στον οφειλέτη, άν η προθεσμία πληρωμής παρέλθει χωρίς να λάβει το οφειλόμενο ποσό. Επίσης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για το κόστος που συνεπάγεται η καθυστερημένη είσπραξη της οφειλής.
Σημειώνεται ότι τυπικά η χώρα μας μπορεί να... περιμένει μέχρι και δύο χρόνια για να ενσωματώσει την οδηγία στο εθνικό Δίκαιο.
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου