14.2.11
Τροϊκοκρατία...
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οτι η Λούκα Κατσέλη από την Παρασκευή ανοίγει σαµπάνιες, διαψεύδεται. Οτι ο Θόδωρος Πάγκαλος κυκλοφορεί στους δρόµους µε... πλακάτ «έξω οι φον Φούφουτοι», δεν είναι ακριβές. Οµοίως, δεν ισχύει ότι ο Χρήστος Παπουτσής µονολογεί διαρκώς «όχι και να µας τη βγουν οι δευτεροκλασάτοι υπάλληλοι διεθνών οργανισµών».
Ενα δεν µπορεί να διαψευστεί:όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παίξει τα ρέστα της µε το Μνηµόνιο, δεν υποψιαζόταν ότι θα ήταν η τρόικα που θα την έκανε άνω - κάτω. Ο,τι δεν κατάφεραν για δέκα µήνες οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση, το κατάφεραν σε µισή ώρα οι σύντροφοι Τόµσεν και Ντερούζ. ∆εν υπάρχει Ελληνας που να µην εξοργίστηκε µε το ύφος της δηµόσιας παρουσίας τους. Οσα είπε η Τρόικα την Παρασκευή, τα είχε πει ο Σαµαράς νωρίτερα. Κανείς δεν βγήκε από τα ρούχα του. Οπως δεν θα έβγαινε και αν τα έλεγε ο Παπακωνσταντίνου. Οτι τρεις ξένοι ανέλαβαν να κρεµάσουν το πωλητήριο και να τα βάλουν µε όσους δεν µπαίνουν στη γραµµή χωρίς φασαρίες, ήταν σαν ηλεκτρική εκκένωση.
Η κυβέρνηση το ‘πιασε µε καθυστέρηση που θύµισε τη µεταµεσονύκτια ανακοίνωση του σχηµατισµού της.Ο Παπανδρέου προσπάθησε να σώσει την παρτίδα και έκανε προσωπικά διαβήµατα. Υπουργοί και κοµµατικοί παράγοντες ακροβολίστηκαν στα ΜΜΕ. Καθένας µε τη γραµµή του και όλοι µαζί εθνικοπατριωτικά. Πετροβολούσαν την «τρόικα», αλλά όχι το Μνηµόνιο. Οι ψυλλιασµένοι τους τρεις καµπαλέρος που είπαν τη λάθος στιγµή, τις λάθος λέξεις, αλλά όχι και τους οργανισµούς που εκπροσωπούν. Ο διαχωρισµός προσφέρεται για συµπεράσµατα. Υπάρχει το συναίσθηµα, υπάρχει και ο ρεαλισµός: το ιµπέριουµ της τρόικας είναι κατοχυρωµένο. Και φυσικά κανείς δεν µπορεί να κρύβεται για πολύ πίσω από το Μνηµόνιό του. Ολα αυτά κάπου δείχνουν, αρκεί να κοιτάξει κανείς το φεγγάρι κι όχι το δάχτυλο. Οι τροϊκανοί έχουν ψυχολογία επικυρίαρχου και δεν το κρύβουν. Είχαν προετοιµαστεί για την περίσταση: στην πλάτη τους υπήρχε πανό ειδικά για τη συνέντευξη. Και οι φήµες λένε ότι τουλάχιστον µια εταιρεία δηµοσίων σχέσεων δουλεύει για αυτούς. Αλλωστε η παρουσία τους για την επίβλεψη του Μνηµονίου προβλέπεται µε συµβόλαιο. Και όπως έλεγε ο αµερικανός γερουσιαστής Φρέντερικ Σόγιερ: «Το συµβόλαιο είναι µια συµφωνία η οποία δεσµεύει µόνο το ασθενές µέρος».
tanea.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου