2.2.11
Σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών...
Λευκωσία: Κάθε επέμβαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του ατόμου συνιστά παραβίαση, τόσο του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής όσο και του δικαιώματος της επικοινωνίας -εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν κατάδικους, προφυλακισθέντες και πτωχεύσαντες- επισημαίνει, ομόφωνα, η πλήρης ... Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου (13 Δικαστές).
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αφορά στις αιτήσεις τεσσάρων προσώπων, που ζητούσαν την έκδοση προνομιακού εντάλματος ακύρωσης δικαστικών διαταγμάτων, για αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών τους δεδομένων.
Ανάμεσα στους τέσσερις αιτητές ήταν και ο κατάδικος Σωτήρης Αθηνής, ενώ δύο άλλοι αιτητές τελούσαν υπό κράτηση.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε πως το δικαίωμα της ελεύθερης τηλεφωνίας-επικοινωνίας, προστατεύεται από το άρθρο 15.1 του Συντάγματος, το οποίο γενικά αναφέρεται στο δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Το ίδιο δικαίωμα, τυγχάνει παράλληλης προστασίας και από το άρθρο 17.1 του Συντάγματος. Νόμιμος περιορισμός του συγκεκριμένου δικαιώματος προβλέπεται από το άρθρο 17.2 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει: "Δεν επιτρέπεται επέμβασις κατά την ενάσκησιν του δικαιώματος τούτου, ειμή συμφώνως προς το νόμο και μόνον εις περιπτώσεις προσώπων εν φυλακίσει ή προφυλακίσει τελούντων ή ως και επί επαγγελματικής αλληλογραφίας και επικοινωνίας του πτωχεύσαντος κατά τη διάρκεια της διοικήσεως της περιουσίας αυτού".
Η Ολομέλεια αποδέχθηκε τις αιτήσεις των δύο αιτητών, που τελούσαν υπό κράτηση, εφόσον τα επίδικα τηλεφωνήματα έγιναν πριν ακόμα συλληφθούν. Δεκτή έγινε επίσης και η αίτηση του τέταρτου προσώπου, αφού δεν τελούσε ούτε σε προφυλάκιση ούτε σε φυλάκιση.
Αντίθετα, για τον Σωτήρη Αθηνή απορρίφθηκε η αίτηση του, γιατί είχε κάνει τα επίδικα τηλεφωνήματα, ενόσω βρισκόταν ως κατάδικος στις Φυλακές.
Εκτός από τα αναφερόμενα στον άρθρο 15.2 του Συντάγματος, εξαίρεση από τον συνταγματικό κανόνα 15.1 αποτελεί και η περίπτωση "όταν η παρακολούθηση της ιδιωτικής επικοινωνίας γίνεται με τη γνώση και έγκριση του προσώπου του οποίου επηρεάζεται το δικαίωμα".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου