4.2.11
Το οκτάωρο μπαίνει στο Δημόσιο...
Την αύξηση του ωραρίου εργασίας στον στενό δημόσιο τομέα από 7,5 ώρες ημερησίως που ισχύουν σήμερα, σε 8ωρο, καθώς και την απογευματινή λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών αιχμής έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης. Με στόχο την... αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα αλλά και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ την ατζέντα των θεμάτων που αφορούν την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Εκτός του νέου ωραρίου και του Ενιαίου Μισθολογίου, τέθηκαν σε διαβούλευση οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του κράτους που αφορούν:
* Τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
* Το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους
* Τον νέο νόμο για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
Ο κ. Γ. Ραγκούσης τόνισε ότι τα θέματα του ωραρίου και της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών τίθενται αρχικά υπόψη των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχει ενημερωθεί σχετικά η «τρόικα», αφού δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του Μνημονίου. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τους δημοσίους υπαλλήλους, λόγω μονιμότητας, «μέτοχους»-εργαζόμενους, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν εάν λειτουργήσει σωστά η κρατική μηχανή.
Για την κυβέρνηση το θέμα της αύξησης της παραγωγικότητας του Δημοσίου αναδεικνύεται σε στόχο αποφασιστικής σημασίας.
Ο κ. Γ. Ραγκούσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν από μισή ώρα εργασίας την ημέρα, αθροίζονται περίπου 350.000 εργατοώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις. Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, μετά τις μετατάξεις υπαλλήλων από ΝΠΙΔ, να συνυπάρχουν υπάλληλοι με διαφορετικά ωράρια, τα οποία πρέπει να εξισωθούν.
Σε κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς συνυπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι που έχουν μετακινηθεί από δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίοι εργάζονται 8 ώρες ημερησίως.
Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η απογευματινή λειτουργία δεν θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή διακεκομμένου ωραρίου. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα για 1 ή 2 φορές την εβδομάδα οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών (Πολεοδομίες, Εφορίες κ.λπ.) θα προσέρχονται αργότερα από τις 7.30 το πρωί και θα αποχωρούν στις 6.00 μ.μ.
Την Παρασκευή θα αποχωρούν από την εργασία τους μία ή δύο ώρες νωρίτερα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός στην οικογενιακή ζωή των υπαλλήλων. Προβλέπεται η ολοήμερη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να εξυπηρετούν τις εργαζόμενες μητέρες που θα εργάζονται απογεύματα στις υπηρεσίες τους.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπ. Παπασπύρος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν αφού λάβουν τις οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης και ανέφερε ότι «η κυβερνητική πρωτοβουλία για αλλαγή στη δημόσια διοίκηση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί με υποταγή στην λογική του Μνημονίου».
ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ενιαίο μισθολόγιο για άρση ανισοτήτων στις αμοιβές
Για πρώτη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, ανέφερε στην ΑΔΕΔΥ ότι το Ενιαίο Μισθολόγιο θα ισχύσει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (παλαιούς και νέους), δεν θα περιλαμβάνει μείωση του μισθολογικού κόστους, με οριζόντιες μειώσεις μισθών, αλλά θα εξασφαλίζει την άρση των ανισοτήτων που υπάρχουν στις αμοιβές μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
Αναμένεται έτσι να υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς υψηλά αμειβομένων υπαλλήλων και αυξήσεις για τους συναδέλφους τους που λαμβάνουν μικρότερους μισθούς που ανήκουν στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο. «Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο, το οποίο περνάει υποχρεωτικά μέσα από την άρση εξόφθαλμων έως και προκλητικών, θα μπορούσε να πει κανείς, μισθολογικών ανισοτήτων εντός του δημόσιου τομέα», δήλωσε για το θέμα ο κ. Ραγκούσης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη διευκόλυνση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Σήμερα η κινητικότητα των υπαλλήλων «προσκρούει» στις μισθολογικές διαφορές που υπάρχουν στις ίδιες θέσεις διαφορετικών υπηρεσιών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι «κρατάει» τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών πως δεν θα υπάρξει μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Η. Βρεττάκος, δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε για το μισθολόγιο ότι θα διατεθούν 2,7 δισ. λιγότερα από το 2009, σύμφωνα με το Μνημόνιο, στοιχείο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου