3.2.11
Κυπριακό και θέματα ενέργειας στη συνάντηση Χριστόφια - Παπανδρέου...
Λευκωσία: Το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου συγκλίνουν, ότι υπάρχει στενή συνεργασία, ωστόσο τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα.
Από την...
πλευρά του ο κ. Χριστόφιας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και προσοχή από τον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κόσμο τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, γιατί, όπως είπε, πολλές φορές από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που μάς χαρακτηρίζει «σκοτώνουμε εν τη γενέσει δυνατότητες πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης».
Βρισκόμαστε σε συνεχή συντονισμό, η συνεργασία μας είναι υποδειγματική, τόνισε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πολλά γράφονται περί του τι υπάρχει στο υπέδαφος, αλλά αυτά πρέπει εξακριβωθούν και θα προχωρήσουμε με τις απαραίτητες διαδικασίες.
Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν στη Γενεύη.
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πειστικές και λογικές για την καλή μας θέληση να προχωρήσουμε στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία, πρόσθεσε, πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Από την πλευρά του ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση του νησιού στη βάση μιας λύσης βιώσιμης. Επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση περί μια διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και με σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου.
«Είμαστε δίπλα στους Κυπρίους όχι με λόγια, αλλά με πράξεις» τόνισε ο πρωθυπουργός. Χωρίς λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εκφράζοντας την ελπίδα να έχουν θετική έκβαση τόσο για τον αιγυπτιακό λαό όσο και για τη Μέση Ανατολή.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε ακολούθως με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και στις 4:30 το απόγευμα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Αθήνα ένα 24ωρο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έχει βασική ατζέντα την ενέργεια, το θέμα των αγωγών μεταφοράς και την οικονομία. Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα αθηναϊκά Νέα, σημειώνουν ότι οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο ερώτημα παραμένει το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να εντάξει τα νέα αυτά κοιτάσματα στην ενεργειακή πολιτική της.
Η επίσκεψη Άνγκελα Μέρκελ στην Κύπρο και η εμφανής υποστήριξη της ελληνοκυπριακής πλευράς, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες κινήσεις, λένε οι ίδιες πηγές, ενώ περισσότερα αναμένονται από την επίσημη επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ στα μέσα Μαρτίου, καθώς οι Ισραηλινοί ήδη προτείνουν κοινή επένδυση (joint venture) και δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο για μεταφορά στην Ευρώπη.
AΠΕ - ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου