14.2.11

Αναδίπλωση μετά τη θύελλα ...


Με την τρόικα να ζητεί συγνώμη και την κυβέρνηση να διευκρινίζει τι θα κάνει στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έληξε (;) η κρίση που προκλήθηκε από τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των δανειστών την περασμένη Παρασκευή.Ο Γ. Παπανδρέου, έχοντας στο μαλακό του υπογάστριο τις αγορές να καιροφυλακτούν και... την κυβέρνησή του, τα ΜΜΕ και τους πολίτες να έχουν ξεσηκωθεί, ζήτησε από τον Ντ. Στρος Καν, τον Ζ. Κλ. Τρισέ και τον Ζ. Μ. Μπαρόζο να επαναφέρουν στην τάξη τους εκπροσώπους τους. Μεδιπλωματικούς όρους ο πρωθυπουργούς εξήγησε στους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ πως «τα στελέχη που τους εκπροσωπούν έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην Ελλάδα».


Εξήγησε στους συνομιλητές του τα απανωτά λάθη που έχουν κάνει (δείπνα, σπίτια, συνεντεύξεις κ.τ.λ.) και ζήτησε να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί για να αποκατασταθεί το κύρος όλων των πλευρών. Και με τρόπο που δεν θα εκθέσει κανέναν στις διεθνείς αγορές, καθώς οι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν για να εκτινάξουν και πάλι τα σπρεντ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις διατυπώσεις τους κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου.

Γιατί, «με περίσσια άνεση για ένα θέμα-ταμπού, όπως η δημόσια περιουσία, και υπερβολική εξοικείωση με τους εκπροσώπους του Τύπου, με τους οποίους αστειεύονταν πως μπορούμε να κρατήσουμε τα μνημεία μας, υπερέβησαν στην ουσία το όριο της αποστολής τους».

Συντονισμός
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα συντονισμού που αναδείχτηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπουργών του, αλλά και τη μεταξύ τους... επικοινωνία. Γιατί, όπως έδειξε το τελευταίο επεισόδιο, ελάχιστοι γνωρίζουν τι συζητά και τι συμφωνεί με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο.

Γιατί πίσω από τα λόγια και τις εντυπώσεις, κάτω από τον απόηχο της «σύγκρουσης» κυβέρνησης - τρόικας, η ουσία είναι μία: πως η χώρα μας δεν βρίσκεται ακόμη παρά στην αρχή της προσπάθειας που καταβάλλει για να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανακοίνωσαν ένα τεράστιο ποσό ως στόχο αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να απαντήσουν σε τρία θέματα, τα οποία νωρίτερα είχαν θέσει σε όλους τους υπουργούς με τους οποίους είχαν συναντηθεί: πρώτον, στην καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών, δεύτερον, στα πενιχρά αποτελέσματα των ήδη ψηφισμένων νόμων και, τρίτον, στην υπερβολική αισιοδοξία πως πλησιάζει η... 25η Μαρτίου της ευρωπαϊκής λύσης. Δηλαδή, οι δανειστές μας χτύπησαν «καμπανάκι».

Το μεγάλο ερώτημα είναι «γιατί αυτοί»; Γιατί δεν έκανε τις ανακοινώσεις ο υπουργός Οικονομικών; Οπως συνέβη τις προηγούμενες φορές. «Λάθος», «αμέλεια», «ολιγωρία», «υπεροψία» είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες που προσήψαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου συνάδελφοί του υπουργοί και βουλευτές.

Μυστήριο αποτελεί και το τι συνέβη στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τις 9.15 μ.μ., ώρα εκδήλωσης της πρώτης αντίδρασης από τον υπουργό Εσωτερικών, μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου που εκδόθηκε ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα που οι περισσότεροι θεωρούν «νεκρό» ήταν αυτό κατά το οποίο έγιναν οι πλέον ουσιαστικές επαφές. Τότε έλαβαν χώρα οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των οργανισμών που μας δανείζουν, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλους κορυφαίους υπουργούς, όπως και οι επικοινωνίες του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ομως τα λεγόμενά τους είχαν ήδη πυροδοτήσει μια «τρελή» ακολουθία δράσεων και αντιδράσεων στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Πρώτος το κλίμα έπιασε ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν σε συνεστίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας:

«Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει καμία εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή και την εξουσιοδότηση να του δίνει μαθήματα. Και γι' αυτόν τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους».

Λίγο μετά τη 1 π.μ. ήρθε και η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης με δήλωση του Γ. Πεταλωτή: «Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους».

Τον «αγώνα» συνέχισε το Σάββατο ο Μ. Καρχιμάκης: «Οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και από κανέναν δεν δεχόμαστε να κουνά το δάχτυλό του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια».

Η δήλωση των ελέγκτων μετά τον σάλο
Σεβόμαστε την κυβέρνηση, ο ρόλος μας παραμένει συμβουλευτικός

Μετά τη θύελλα ήρθε η «συγνώμη» από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ: «Οι τρεις οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση».

Μόνο που οι εκπρόσωποί τους, φεύγοντας, είχαν αφήσει τα «ίχνη» τους σε συνεντεύξεις στον κυριακάτικο Τύπο. Τα όσα έλεγε κυρίως ο Σ. Ντερούζ, της ΕΕ, υποχρέωσαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση: «Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη. Και τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος. Γι' αυτό και οι σημερινές φερόμενες σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες και σίγουρα ανακριβείς».

Εν τω μεταξύ, με εντολή του πρωθυπουργού, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων επιστολές για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής. Καλεί τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, με τελικό στόχο την έγκρισή του από την ελληνική Βουλή εντός του Μαΐου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ



KOMIΣΙΟΝ
Επισήμως σιωπή, ανεπισήμως ομολογία λάθους

Η σιωπή χαρακτηρίζει την επίσημη στάση της Κομισιόν από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν προκλήθηκε το θέμα με τις υποδείξεις των εκπροσώπων της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις και εκποίηση εθνικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Η παρατεταμένη αυτή απόλυτη σιγή ιχθύος από την πλευρά των εκπροσώπων της Επιτροπής επέτεινε τη σύγχυση και δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις προκαλώντας αλλεπάλληλους γύρους αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της χώρας. Καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ήταν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το Σάββατο με τον Ντ. Στρος - Καν αλλά και τον Ολι Ρεν.

Αναδίπλωση
Οι λεκτικές διατυπώσεις αυτής της ανακοίνωσης, αν και πολύ προσεκτικά επιλεγμένες ώστε να μην επιρρίπτονται σαφείς ευθύνες, δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι πρόκειται για προσπάθεια αναδίπλωσης της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις συνομιλίες, που διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, κοινή συνισταμένη ήταν η ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης σε μια περίοδο που οι ισορροπίες, σε οικονομικό και κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα, είναι τόσο ευαίσθητες.

Από κοινοτικής πλευράς,αναγνωρίστηκε ότι το ύφος και το περιεχόμενο συνεντεύξεων, όπως αυτής της περασμένης Παρασκευής, οδηγούν σε πόλωση του κλίματος στην ελληνική κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες, θίγοντας μάλιστα και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

Βρυξέλλες, Β. Δεμίρης





ΚΚΕ: Προκλητική η τρόικα
Προκλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις της τρόικας το ΚΚΕ, απορρίπτοντας τον διάλογο για το πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. «Δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μια κυβέρνηση, η οποία έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς», επεσήμανε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «στον πόλεμο της πλουτοκρατίας ο λαός πρέπει να απαντήσει με τον δικό του πόλεμο, με αφετηρία την απειθαρχία και την ανυπακοή, την πάλη για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας».

ΣΥΝ: «Παραμύθι» η αντίδραση
«Εύπεπτα παραμύθια» χαρακτήρισε την αντίδραση της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αν δεν συμφωνεί με τις επιλογές εκποίησης του δημόσιου πλούτου, να καταγγείλει το μνημόνιο και όχι τους υπαλλήλους της τρόικας». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει συνειδητά επιλέξει με ποιανού το μέρος είναι, καθώς ασκεί την πιο σκληρή ταξική πολιτική που έχει εφαρμοστεί».

ΔΗ.ΑΡΙ.: Καμία συμφωνία
«Τα ελλείμματα θα πρέπει να μειωθούν. Καμιά, όμως, συμφωνία με την κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει στην προοπτική του 2015, όσο δεν διασφαλίζονται οι όροι για την αποτροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών, όσο δεν υπάρχει δέσμευση για μια δίκαιη κατανομή των μελλοντικών πλεονασμάτων, όσο δεν υλοποιείται μια αναπτυξιακή πορεία», δήλωσε ο Δ. Χατζησωκράτης, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της Δημ. Αριστεράς.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: