16.2.11

«Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της»...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Κατηγορηµατική δήλωση του Γιώργου
Σε νέους ελιγµούςπροχώρησε η κυβέρνηση στοθέµα της αξιοποίησηςδηµόσιας περιουσίας, µπροστά στη θύελλα που προκάλεσε η απαίτηση της τρόικας για πώλησητων «ασηµικών» προκειµένου να βρεθούν 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα στέλνει...
πολυσήµαντο µήνυµα µε πολλούς αποδέκτες, πλην φυσικά του αυτονόητου προς την ίδια την τρόικα,ότι «η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της» – όπωςδήλωσε χθες δηµόσια ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σε µια βαρυσήµαντη παρέµβασή του, την πρώτη µετά τα γεγονότα της περασµένης Παρασκευής,ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότιη κυβέρνηση θα φέρει σύντοµα στη Βουλή νοµοσχέδιο µε το οποίο θα απαγορεύεται η µεταβίβαση ή η εκποίηση δηµόσιας γης και παράλληλα θα συµπεριλάβει τη σχετική ρύθµιση στην επόµενη αναθεώρηση του Συντάγµατος ώστε και συνταγµατικά να επισφραγιστεί ηαπαγόρευση της εκποίησης. Πρόσθεσεπάντως ότι µε την ίδια ρύθµιση θα παρασχεθεί στη Βουλή το δικαίωµα νααποφασίζει κατά πλειοψηφία τη µεταβίβαση µικρής έκτασης γης, αν προφανώς κρίνεται ότι αυτόεπιβάλλεται για αναπτυξιακούς λόγους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Κατά τον κ. Παπανδρέου, µε τις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει η κυβέρνηση, παρότι αναγνωρίζει πως στην προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει η Ελλάδα, απαντά τόσο στη σηµερινή συγκυρία όσο και µακροπρόθεσµα. Σε µια χαρακτηριστική αποστροφή της οµιλίας του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Πάγια θέση µας είναι – και το λέω για όσους εντός καιεκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιµήσει – ότι µιλάµε για αξιοποίηση τηςδηµόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωµήχρεών. Ναµη συγχέεται οόρος αξιοποίηση µε τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόµη ότι θα ζητήσει απόόλα τα κόµµατα τηςΒουλής ναπροσέλθουν σε διάλογο µε την κυβέρνηση για το συγκεκριµένο θέµα της απαγόρευσης ώστε να συναινέσουν.

99 ΧΡΟΝΙΑ. Κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγανχθες ότι ηπρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου δεν αποκλείει τη µίσθωση ακινήτων του ∆ηµοσίου για µακρά περίοδο (π.χ.

99 χρόνια) όπωςσυµβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία), έτσι ώστε νακάνει εφικτήτην οικονοµική αξιοποίησητης δηµόσιας περιουσίας και να µην αποθαρρύνει τυχόν επενδύσεις σε ακίνητα του ∆ηµοσίου.

Οι ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου που αιφνιδίασαν για δεύτερη φορά µετά την Παρασκευή τα περισσότερα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, θεωρούνται αποτέλεσµα προφανώς καιτων έντονωνεσωκυβερνητικών αντιδράσεων αλλά και της αναταραχής στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΡΑΦΙ. Και έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούµενες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση µπροστά στο πολιτικό κόστος αποφάσισεάρον άρον να βάλει στο ράφι τα σχέδιά της για ταχεία αξιοποίηση της δηµόσιας γης προκειµένου να αντληθού νάµεσα κεφάλαια, τα οποία θα µπορο ύσαν να χρησιµοποιηθούν για τη χρηµατοδότηση τηςανάπτυξης και τον περιορισµό των ελλειµµάτων.

Παράλληλα πάντως, δεν διέφυγε της προσοχής κανενός ότι µε τη χθεσινή κάθετη παρέµβασή του ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αθροίζει στο ενεργητικό του µερικούς πόντους ακόµη, εµφανιζόµενος να βάζει ανυπέρβλητα εµπόδια στα σχέδια της τρόικας, ενώ απαντά έτσι και στην κριτική ότι η διακυβέρνηση της χώρας έχει περιέλθει στην αρµοδιότητα της τρόικας. Υποστηρίζεται ακόµη ότι και το θέµααυτό, δυνητικά, συνεισφέρει στον προβληµατισµό για τοκατά πόσον είναι πιθανές πρόωρες εκλογές το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Γιώργος: «Πάγια θέση µας είναι – και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιµήσει – ότι µιλάµε για αξιοποίηση, για ανάπτυξη και αποπληρωµή χρεών»


«Τέλος οι συνεντεύξεις της τρόικας»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: , ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

οι εκπροσωποι της τρόικας που επισκέπτονται την Αθήνα εφεξής θα κληθούν να µη δίνουν συνεντεύξεις Τύπου και να περιορίζονται σε µια ανακοίνωση. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι υπήρξαν χειρισµοί της τρόικας για τους οποίους η κυβέρνηση εκφράστηκε µε σαφέστατο τρόπο, είναι προφανές ότι το επικοινωνιακό µοντέλο, το οποίο χρησιµοποιήθηκε µέχρι τώρα, δεν µπορεί να συνεχιστεί». Και πρόσθεσε πως «τις αποφάσεις τις παίρνει η ελληνική κυβέρνηση και είναι αποφάσεις που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Το περιεχόµενο αυτών των αποφάσεων δεν το καθορίζει κανένας άλλος, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση». Εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε να εξασφαλιστούν 50 δισ. ευρώ στα επόµενα πέντε χρόνια, ο υπουργός Οικονοµικών είπε πως «είναι ένας στόχος που σηµατοδοτεί τη βούλησή µας να φύγουµε από µια λογική ότι οι προσαρµογές γίνονται µέσα από µειώσεις µισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, και να πάµε σε µια λογική που λέει ότι, µεσοπρόθεσµα, η χώρα χρειάζεται βαθιές τοµές, διαρθρωτικές αλλαγές και τολµηρές αποφάσεις για να ελέγξουµε το µεγαλύτερο πρόβληµά της, που είναι το ύψος του δηµόσιου χρέους».

Αναφερόµενος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ο υπουργός Οικονοµικών επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα κατ’ αρχήν δεν αντιτίθεται σε ένα Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας. Επίσης αναφέρθηκε και στο ζήτηµα της επιµήκυνσης – για το οποίο είπε ότι υπάρχουν και προτάσεις πέραν των 11 ετών, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι είναι πλειοψηφούσες.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.

άνεξάρτητα από τις προσκλήσεις για διάλογο προς την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει σε υψηλά επίπεδα τους τόνους της αντιπαράθεσης µε τη Νέα ∆ηµοκρατία.
Με αφορµή µάλιστα «πληροφορίες» περί πώλησης και ελληνικών νησιών για να βρεθούν τα 50 δισ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέµεινε ότι η κυβέρνησηδεν προτίθεται να πουλήσει δηµόσια γη σε κανέναν.


Αµεση ενηµέρωση από τον Παπακωνσταντίνου ζητούν οι βουλευτές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ, ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΆΣΙΕΣ στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της τρόικας και η εντύπωση πως η κυβέρνηση προτίθεται να εκποιήσει ένα µεγάλο κοµµάτι της δηµόσιας περιουσίας. Ετσι παρατηρήθηκε χθες µεγάλη... κινητικότητα µε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αναλαµβάνουν πρωτοβουλία για σύγκληση του ΚΤΕ Οικονοµικών προκειµένου ο Γ. Παπακωνσταντίνου να τους ενηµερώσει.

Μάλιστα αρχικώς, αναφέρουν οι πληροφορίες, διακινήθηκε κείµενο µε υπογραφές από τέσσερις βουλευτές – τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιάννη Αµοιρίδη, Μιχάλη Κατρίνη και Θανάση Γικόνογλου – µε στόχο να συγκεντρωθούν υπογραφές και από άλλους δυσαρεστηµένους βουλευτές που επιθυµούσαν να δουν τον υπουργό Οικονοµικών να δίνει εξηγήσεις.

Η µίνι «ανταρσία» πάντως δεν κράτησε πολύ καθώς αναπτύχθηκαν παρασκηνιακές πρωτοβουλίες εντός Βουλής, ούτως ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Οι ίδιοι οι εµπλεκόµενοι, ωστόσο, διαψεύδουν ότι υπήρξε κείµενο µε υπογραφές και επιµένουν ότι απλώς επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχο, ζητώντας τη σύγκληση του ΚΤΕ παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου. Πάντως από τη ∆ευτέρα έγιναν πολλές τηλεφωνικές παρεµβάσεις προς τον κ. Εξαρχο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούσαν αναλυτική ενηµέρωση για το θέµα µε τα 50 δισ. ευρώ και το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο. Το φορτισµένο κλίµα που έχει δηµιουργηθεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα φάνηκε και από τις δηµόσιες παρεµβάσεις βουλευτών.

Ο Μίµης Ανδρουλάκης, µιλώντας στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής, σχολίασε: «∆εν πρέπει να ξεφεύγουµε από τη βάση πως το χρέος δεν µπορεί να πληρωθεί, γιατί όταν ξεφεύγουµε επινοούµε παραµύθια όπως τα 50 δισ.».

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, µιλώντας στο Ράδιο 9, είπε: «Βρεθήκαµε πάρα πολλοί από εµάς σε ένα σοκ». Για αιφνιδιασµό µίλησε και ο Κώστας Γείτονας. Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου. Στο ίδιο πνεύµα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι υπάρχουν «πολλά άχρηστα δηµόσια οικόπεδα» τα οποία µπορεί να αξιοποιηθούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: