22.2.11

Ο Καντάφι βομβαρδίζει τη χώρα του ...


Με ένα απίστευτο αιματοκύλισμα της χώρας, που κυβέρνησε επί 42 χρόνια, ολοκληρώνει τον πολυκύμαντο και αμφιλεγόμενο πολιτικό κύκλο του ο ηγεμόνας της Λιβύης, αρνούμενος να δεχτεί το αναπόφευκτο. Δηλαδή την απώλεια της εξουσίας.Σοκ και δέος προκάλεσε στην ανθρωπότητα η χθεσινοβραδινή είδηση ότι η... λιβυκή πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει την ίδια της την πρωτεύουσα, προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων (250 σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, 160 κατά το Αλ Αραμπίγια)!
Στη Βεγγάζη οι εξεγερμένοι έκαψαν κτίρια και έθεσαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους. Στη φωτογραφία, πολίτες έχουν ανέβει σε τανκ και πανηγυρίζουν
Στη Βεγγάζη οι εξεγερμένοι έκαψαν κτίρια και έθεσαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους.


Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι 400 νεκροί των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, που έκοψαν τη Λιβύη στα δύο, δημιουργώντας συνθήκες de facto διχοτόμησης σε ένα «αραβικό εμιράτο της Βεγγάζης και μια Δυτική Λιβύη με πρωτεύουσα την Τρίπολη» στο κατώφλι της Ευρώπης, όπως προφήτευσε δυσοίωνα ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φρ. Φρατίνι. Οι εξελίξεις έβαλαν φωτιά στις τιμές του πετρελαίου και στην (όποια απέμεινε...) σταθερότητα του αραβικού κόσμου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, ο Μουαμάρ Καντάφι έδωσε εντολή στην αεροπορία να βομβαρδίσει τη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται στα χέρια των διαδηλωτών.

Ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι τις πρώτες πρωινές ώρες εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να διαψεύσει τις φήμες περί φυγής του στην Βενεζουέλα. Με μια εμφάνιση μόλις 22 δευτερολέπτων, ο Λίβυος πρόεδρος δήλωσε πως δεν πρέπει να πιστεύουν τα ξένα κανάλια και πως θα ήθελε να είναι τώρα στην Πράσινη πλατεία μαζί με τους νέους αλλά επειδή βρέχει δεν το κατάφερε. Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για συγκέντρωση υποστηρικτών της κυβέρνησης στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Τόσο η κυβέρνηση Τσάβες όσο και η Ευρωπαία «ΥΠΕΞ» Κάθριν Αστον είχαν διαψεύσει από νωρίς τα περί δραπέτευσης του συνταγματάρχη. Το προηγούμενο βράδυ άλλωστε ο δευτερότοκος γιος του Σαΐφ ξεκαθάρισε, σε ένα σκληρό διάγγελμα από την κρατική τηλεόραση, πως η «βασιλική φαμίλια» της Λιβύης θα «πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο άνδρα, μέχρι την τελευταία σφαίρα».

Προειδοποίησε δε ότι η χώρα θα βυθιστεί στον εμφύλιο και θα ξαναγίνει αποικία της Δύσης αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις. Το βράδυ ο υιός Καντάφι υποσχέθηκε «ανεξάρτητη έρευνα» για επεισόδια που δημιούργησαν «τρομοκράτες και δολιοφθορείς», με την κρατική τηλεόραση να παραδέχεται την ύπαρξη «πολλών θυμάτων».

Δύο σμηναγοί της πολεμικής αεροπορίας αρνήθηκαν να γίνουν δολοφόνοι του λαού τους και πέταξαν με τα Μιράζ τους έως τη Μάλτα ζητώντας πολιτικό άσυλο. Σε ύψιστη ετοιμότητα έθεσε τις βάσεις της η ιταλική πολεμική αεροπορία, αφού κανείς δεν περίμενε τόσο άγρια αντίδραση από το λιβυκό καθεστώς. Τα ρήγματα στο καθεστώς Καντάφι φαίνεται να αυξάνονται καθώς αργά το βράδυ ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία καλούσαν τους συναδέλφους να ενωθούν με τους διαδηλωτές.

Σποραδικές πληροφορίες από την Τρίπολη (όπου οι επικοινωνίες και το Ιντερνετ διακόπηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το CNN) έκαναν λόγο για επιδρομή ελικοπτέρων Απάτσι κατά του πλήθους και για βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Το BBC μετέδωσε ότι ο Καντάφι έφερε μισθοφόρους από το εξωτερικό, που πυροβολούσαν αδιακρίτως σε αστικές περιοχές. Στη διάρκεια της ημέρας οι διαδηλωτές είχαν πυρπολήσει το Κοινοβούλιο και μονάδες του στρατού ενώνονταν με τον λαό, ανοίγοντας πυρ κατά μονάδων πιστών στο καθεστώς.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο διαλυμένος ουσιαστικά λιβυκός στρατός ετοιμάζει πραξικόπημα κατά του Καντάφι για να σώσει τον λαό από τον ηγέτη του, όπως στην Αίγυπτο. Πιθανός επικεφαλής ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Μαχντί Ελ Αραμπί, που λέγεται ότι τέθηκε προληπτικά σε κατ' οίκον περιορισμό.

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ
Τη χαριστική βολή στον Καντάφι φαίνεται πως έδωσε η «αποστασία» τεσσάρων πιστών φυλών, που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της λιβυκής κοινωνίας. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, χιλιάδες μέλη τους βάδισαν στην Τρίπολη για να ενωθούν με τους διαδηλωτές που πολιορκούσαν την προεδρική κατοικία. Εξόριστο στέλεχος της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι ο στρατός έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει τον συνταγματάρχη, που πέρα από την ανατολική Λιβύη δεν ελέγχει ούτε τις νότιες εκτάσεις της Σαχάρας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ - Μ. ΑΓΓΕΛΙΝΗ



Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ
Επί 42 χρόνια κυβερνά τη Λιβύη με σιδηρά πειθαρχία

Γνωστός για τη σκληρότητά του και τη σιδηρά πυγμή με την οποία κυβερνά τα τελευταία 42 χρόνια τη Λιβύη, ο Μουαμάρ Καντάφι, ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο σοβαρή κινητοποίηση του λαού εναντίον του.

Γεννημένος το 1942 στη Σύρτη ο Λίβυος, παναραβιστής, νομικός και στρατιωτικός, μετά το πραξικόπημα του 1969, με το οποίο ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρις, εφάρμοσε τον λεγόμενο «Ισλαμικό Σοσιαλισμό», όπως τον περιέγραψε στο «Πράσινο Βιβλίο» του, και έκτοτε επιδόθηκε στην άσκηση εξουσίας.

Ο Βεδουίνος συνταγματάρχης όλα αυτά τα χρόνια θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλάζοντας συνεχώς στάση για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο «τρελός σκύλος της Μέσης Ανατολής», όπως αποκαλούσε τον Καντάφι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, είχε εναντιωθεί στην ειρηνευτική συμφωνία της Αιγύπτου με το Ισραήλ και υποστήριζε ένοπλες πολιτικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα η Δύση να εντάξει τη Λιβύη στα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Από το 1969 μέχρι περίπου τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Καντάφι θεωρούνταν από τη Δύση ως ένας από τους βασικότερους χρηματοδότες της διεθνούς τρομοκρατίας.

Λόκερμπι
Το πιο σημαντικό σημείο τριβής του Καντάφι με τη Δύση ήταν η βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am στο Λόκερμπι της Σκοτίας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 270 άνθρωποι. Εκτοτε ο Καντάφι έχει αλλάξει τη στάση του προς τη Δύση και πρόσφατα ύστερα από καταβολές αποζημιώσεων προς τα θύματα διαφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων, η Λιβύη είχε βγει από τη λίστα. Ενδεικτική η παρουσία του στη διάσκεψη του G8 στη Λ' Ακουιλα της Ιταλίας, το 2009, έπειτα από πρόσκληση του φίλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην οποία ο Λίβυος ηγέτης έσφιξε τα χέρια με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: