10.2.11

Ουαέλ Γκονίμ: Το σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης...


Ο marketing manager της Google Ουαέλ Γκονίμ ήταν αυτός που μέσω του Facebook συνάσπισε τους αντιφρονούντες στην Αίγυπτο και μετετράπη σε σύμβολο της εξέγερσης.
Ο ακτιβιστής του κυβερνοχώρου Ουαέλ Γκονίμ, ανώτερος υπάλληλος της Google, συνένωσε εκατοντάδες χιλιάδες αντιφρονούντες στον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ με τη μαγεία του Facebook, σε τέτοιο μάλιστα σημείο, ώστε να...

γίνει σύμβολο της αιγυπτιακής νεολαίας.

Με εμφάνιση ζεν πρεμιέ, ηλιοκαμένο δέρμα, γυαλιά διανοούμενου και αστραφτερά μάτια, ο 30χρονος Ουαέλ Γκονίμ είχε δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook, μέσω της οποίας καλούσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους στις 25 Ιανουαρίου για να ζητήσει την πτώση του καθεστώτος του κ. Μουμπάρακ .

Ανάμεσα στον πρόεδρο ηλικίας 82 ετών και τα εκατομμύρια των νέων Αιγυπτίων, δεν υπάρχει πλέον κανένα σημείο επαφής. Και μετά από την λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία, οι κυβερνοναύτες «παραφράζουν» τον Μπαράκ Ομπάμα: «Ναι, μπορούμε» (“Yes We Can”).

Ο Ουαέλ Γκονίμ, marketing manager της Google για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παντρεμένος και κάτοικος Ντουμπάι, επέστρεψε στο Κάιρο λίγο πριν από τις πρώτες γιγαντιαίες διαδηλώσεις, απαιτώντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμάρακ. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθη και παραδόθηκε στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας, μια ειδική αστυνομική δύναμη.

Ο Γκονίμ αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα έπειτα από δώδεκα ημέρες κράτησης με δεμένα τα μάτια και αφού βομβαρδίστηκε με ερωτήσεις από τις αρχές που πιθανολογούσαν ότι ήταν «πράκτορας» των ξένων δυνάμεων.

Την Τρίτη, διέσχισε το πλήθος και έκανε μια θριαμβευτική είσοδο στην πλατεία Tαχρίρ, η οποία έγινε μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία το σύμβολο της «λαϊκής επανάστασης» που οι διαδηλωτές δεν εγκαταλείπουν πλέον.

«Ήρθα εδώ για να δω τον Ουαέλ, τον αναμένουμε όλοι», δήλωσε ο Αμπντελραχμάν, νεαρός διαδηλωτής που άκουγε τους ομιλητές να διαδέχονται ο ένας τον άλλο λίγο πριν από την άφιξη του «σταρ» της ημέρας.

«Δεν είμαι ήρωας, εσείς είστε οι ήρωες, εσείς μείνατε εδώ στην πλατεία», τόνισε ο Γκονίμ, μιλώντας στους διαδηλωτές. «Μου αρέσει να το αποκαλώ αυτό επανάσταση του Facebook, αλλά αφότου είδα τους ανθρώπους εδώ, θα έλεγα ότι είναι η επανάσταση του αιγυπτιακού λαού», πρόσθεσε.

Δίπλα του η μητέρα του Χάλεντ Σαΐντ, του νεαρού άνδρα που σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Ιούνιο στην έξοδο ενός internet cafe στην Αλεξάνδρεια. Αποκάλυψε ότι ήταν ο διαχειριστής, μέχρι τώρα ανώνυμος, της σελίδας στο Facebook, «είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ», τόνισε.

Ο νεαρός άνδρας αποφεύγει γενικώς τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά παραχώρησε συνέντευξη στο CNN, στην οποία δήλωσε «έτοιμος να πεθάνει» για την αλλαγή στην Αίγυπτο. Όταν είδε τις εικόνες των νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, κατέρρευσε. «Θέλω να πω σε κάθε μητέρα, κάθε πατέρα που έχασαν ένα γιο, ότι ζητώ συγγνώμη, δεν είναι δικό μας λάθος, το ορκίζομαι, δεν είναι δικό μας λάθος, είναι το σφάλμα κάθε ανθρώπου που ήταν στην εξουσία και είχε γραπωθεί σε αυτήν», δήλωσε κλαίγοντας με λυγμούς.

Ο Γκονίμ επικοινωνεί απευθείας με τους φίλους του μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η σελίδα του στο Facebook είχε 90.000 «φίλους» πριν από την απελευθέρωσή του, ενώ σήμερα έχει πάνω από 220.000. Αυτός ο πτυχιούχος στην επιστήμη των υπολογιστών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, που έχει επίσης και μεταπτυχιακό ΜΒΑ, έχει πλέον ανέβει στο στερέωμα της αιγυπτιακής διαμαρτυρίας, ένας αστερισμός των νέων δημοκρατών, των λαϊκών, και των ισλαμιστών που όλοι τους έχουν ενωθεί για την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ.

http://news.gr.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: