14.2.11
Σουλιωτοπούλες...
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΛΟΙ – κυβέρνηση, αντιπολίτευση ακόµη κι εµείς οι υπόλοιποι – είµαστε σύµφωνοι σε ένα πράγµα: χωρίς ανάπτυξη είµαστε χαµένοι. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Πώς ξανάρχεται η ανάπτυξη; Σε απλοϊκά οικονοµικά, µε τρεις τρόπους.
ΠΡΩΤΟΣ τρόπος, να ρίξουν χρήµα στην αγορά οι τράπεζες. Το κάνει η Αµερική που µπορεί να τυπώσει χρήµα για να αγοράσει οµόλογά της και να κρατήσειτα επιτόκια χαµηλά, άρα ρευστή την αγορά. Τέτοια δυνατότητα η µικρή Ελλάς δενέχει. Να δανειστούµε στις αγορές δεν µπορούµε και οι τράπεζές µας προσέχουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ τρόπος, να αυξηθεί η κατανάλωση µε φοροαπαλλαγές, µείωση ΦΠΑ και άλλα τονωτικά. Το έκανε η Βρετανία µετά το 2008– αφού τύπωσε χρήµα, αγόρασε οµόλογά της κι εθνικοποίησεπολλές µεγάλες τράπεζες. Σε πρώτη φάση, το ντοπάρισµα της ζήτησης λειτούργησε, ύστερα όµως ήρθε µεγαλύτερο πατατράκ. Με την ελληνική κοινωνία τροµοκρατηµένη και την τρύπα στα δηµόσια έσοδα, αυτή είναι µια επιλογή που η Ελλάδα δεν έχει – αν υποθέσουµε ότι αποδίδει.
ΤΡΙΤΟΣ τρόπος: να πέσει χρήµα στη χώρα – δηλαδή να γίνουν επενδύσεις. Το χρήµα θα έρθει απ’ έξω, αφού οι εγχώριοι επιχειρηµατίες ζορίζονται µε την κατάσταση και δυσκολεύονται να δανειστούν.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει εξ αρχής προσανατολιστεί στην τρίτη λύση. Μπήκε µπροστά οΠάγκαλος να ξεµπλοκάρει επενδύσεις.Ανέλαβε ο Παµπούκης να φέρει τη νοµοθεσία για τις επενδύσεις fast track. Στρώσανε κόκκινο χαλί στον Πειραιά για τους Κινέζους της COSCO. Και προσπαθούµε να δελεάσουµε τους Καταριανούς και άλλους λεφτάδες µε κελεµπία. Ολα όµως αυτά έχουν ώς τώρα σχετική – για να το πεικανείς κοµψά – επιτυχία, ενώ η εν Ελλάδι γραφειοκρατία είναι κινούµενη άµµος.
ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ µάς προέκυψε το γιουρούσι 50 δισ. της τρόικας. Ενα µαζικό πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων για να ξαναβάλει την Ελλάδα µπροστά. Με φιλελεύθερη µατιά, ταόσα είπαν Τόµσεν, Ντερούζ και Σία την Παρασκευή ήταν ένα σαφές κλείσιµο µατιού στις αγορές. Η Ελλάδα θαυπάρχει και το 2015. Τα δύσκολα πέρασαν. Η ιστορία φρίκης του 2010είναι το «success story» του 2012. Τοίδιο δεν έγινε και στην Ασία µετά την κρίση του 1998;
ΣΩΣΤΑ; Λάθος! Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι της τρόικαςπου θα βάλουν «πωλείται» στη χώρα µας; Κάπως έτσι βρεθήκαµε νυχτιάτικα την Παρασκευή να µετράµε Σουλιωτοπούλες στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Οταν ξηµέρωσε Σάββατο, αποφασίσαµε ότι θέλουµε αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δηµόσιας περιουσίας. Ως συνήθως, ανετέθη ο τετραγωνισµός του κύκλου στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που είναι σήµερα στις Βρυξέλλες. Βλέποντας την υπόθεση πιο ψύχραιµα, το ερώτηµα είναι πούθα βρεθούν τόσοι αγοραστές. Φαίνεται πως οι τροϊκανοί πιστεύουν πως «λεφτά υπάρχουν» διεθνώς.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου