26.2.11
Σόιμπλε: Λάθος η επιστροφή στη δραχμή...
Το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων προβληματικών χωρών από την ευρωζώνη αντικρούει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα», λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Fokus».
Στην... ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος». Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και - συνδεδεμένη με αυτό - μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας», λέει ο κ. Σόιμπλε. «Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», λέει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. «Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε» λέει ο κ. Σόιμπλε.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων «ΕΕΑG» - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.
Στο μεταξύ, έντονες πιέσεις στην καγκελάριο Μέρκελ προκείμενου να μην προχωρήσει σε παραχωρήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, φαίνεται ότι ασκούν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 17 Μαρτίου, οχτώ ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έφεραν προς ψηφοφορία στη γερμανική βουλή το σχέδιο ψηφίσματος, που θα αποκλείει την επαναγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ΕΜΣ), ανακοινώθηκε από τη γερμανική κάτω βουλή (Bundestag).
Το σχέδιο αυτό, το οποίο κατέθεσαν οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αυτήν την εβδομάδα, πιθανόν να δεσμεύσει την γερμανίδα καγκελάριο να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ενίσχυση του ταμείου διάσωσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής.
Επίσης, 200 Γερμανοί οικονομολόγοι συνυπογράφουν δήλωση με την οποία καλούν την κ. Μέρκελ να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση θα έχει ως συνέπεια να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι το χρέος των αδύναμων κρατών.
Την ανάγκη διατήρησης της αρχής της υπευθυνότητας των κρατών μελών και του όρου μη-διάσωσης στην επικείμενη συμφωνία για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, τόνισε με πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times ο απερχόμενος διοικητής της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ.
"Ο δανεισμός από τον ΕΜΣ με σκοπό την επαναγορά χρέους από κυβερνήσεις που θα το επιθυμούσαν δεν θα ήταν μόνο πολύ αναποτελεσματική, καθώς θα απαιτούσε πολύ μεγάλες ποσότητες ομολόγων για να έχει οποιοδήποτε όφελος, αλλά θα συνιστούσε επίσης μεταφορά κεφαλαίων από άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, τόσο μεγαλύτερη όσο μικρότερο θα ήταν το επιτόκιο δανεισμού από τον ΕΜΣ" σημείωσε.
Κριτική Σταϊνμάιερ στην κυβέρνηση της Μέρκελ
Κριτική στην κυβέρνηση της Μέρκελ για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομική κρίσης διατυπώνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ SPD.
«Η ευρωπαϊκή γραμμή της κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση στους γείτονες και εταίρους μας στην Ευρώπη», λέει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Σε περίοδο κρίσης στην Ευρώπη η προσδοκία από τη Γερμανία είναι να μην αποποιείται των ευθυνών της. «Ανάληψη ευθύνης για την Ευρώπη δεν σημαίνει να εμφανίζονται ξαφνικά γαλλο-γερμανικά χαρτιά», λέει ο κ. Σταϊνμάιερ
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.