11.2.11

Ελεγχος σε όσους μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ...


Της Μαρίας Βουργάνα
«Φορο-μπλόκο» σε χιλιάδες Ελληνες που τους τελευταίους μήνες «σήκωσαν» μεγάλα ποσά καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος να εντοπιστούν όσοι διακινούν «μαύρο χρήμα», φοροδιαφεύγουν και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μέσω ... του «πόθεν έσχες» την προέλευση των χρημάτων αυτών.

Την επιχείρηση εντοπισμού έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στο στόχαστρο της οποίας βρίσκονται τώρα τα εμβάσματα και τα ποσά που μετέφεραν Ελληνες φορολογούμενοι από τις ελληνικές τράπεζες στις τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Οπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομ. Σπινέλλης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για να εξασφαλίσει τα στοιχεία που αποτυπώνονται στα εμβάσματα.Σύμφωνα με τον κ. Σπινέλλη ο στόχος δεν είναι εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό τα οποία τα έχουν δηλώσει στην Εφορία αλλά όσοι δηλώνουν, για παράδειγμα, ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και βάσει των εμβασμάτων, εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ.
Ελεγχος σε όσους μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό

Με τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί:

1. Να εντοπίσει όσους δεν μπορούν μέσω του «πόθεν έσχες» να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Τα στοιχεία που αναγράφονται στα εμβάσματα (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ φορολογούμενου, ποσό κατάθεσης) θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών. Πολλοί θα κληθούν να δικαιολογήσουν, με βάση νόμιμα εισοδήματα ή έσοδα που απέκτησαν και δήλωσαν στην Εφορία, την προέλευση των κεφαλαίων που μετέφεραν στο εξωτερικό. Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι τα κεφάλαια προήλθαν από νομίμως κτηθέντα εισοδήματα ή έσοδα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως και 45% για τα συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα θεωρηθούν ως εισοδήματα από αφανείς πηγές. Επιπλέον, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και υπέρογκα ποσά προσαυξήσεων λόγω υποβολής ανακριβών φορολογικών δηλώσεων.

2. Να φορολογήσει το «μαύρο χρήμα» και να βάλει «φρένο» στη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2010 «βγήκαν» από τις ελληνικές τράπεζες 29,1 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων έχει καταλήξει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Τα 70 CD
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του ηλεκτρονική λίστα με τουλάχιστον 70 CD που περιέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.Τα στοιχεία αυτά έφθασαν στις ελληνικές αρχές ύστερα από αίτημα που είχε απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε άλλες χώρες για να αντλήσει στοιχεία για Ελληνες καταθέτες που δεν δηλώνουν τους τόκους που εισπράττουν.

Ονοματεπώνυμα καταθετών και ποσά τόκων που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς διασταυρώνονται από τη ΓΓΓΠ με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν στην Ελλάδα οι καταθέτες. Σε πρώτη φάση ο έλεγχος επικεντρώνεται στους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν από τις καταθέσεις στο εξωτερικό και απέφυγαν τη φορολογία.

Τόκοι
Ηδη έχουν εντοπιστεί περίπου 30.000 καταθέτες του εξωτερικού που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τους τόκους που εισέπραξαν.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, καλούνται από την εφορία να τους δηλώσουν και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν με τις προσαυξήσεις.

Στη συνέχεια, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα κεφάλαια των καταθέσεων καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία έτη. Με βάση τα στοιχεία για τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του εξωτερικού, τους οποίους διατηρούν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, θα διαμορφωθεί μια άλλη βάση δεδομένων με στοιχεία για τα κεφάλαια που τοποθέτησαν οι φορολογούμενοι αυτοί στους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Τα κεφάλαια αυτά θα συγκριθούν με τα ποσά των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει οι καταθέτες του εξωτερικού προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις με μεγάλη αναντιστοιχία. Τα στοιχεία των καταθέσεων που δεν θα ταυτίζονται με τις δηλώσεις αποστέλλονται για περαιτέρω έρευνα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στα ελεγκτικά κέντρα.

Οι φορολογούμενοι για τους οποίους διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλου ύψους καταθέσεων στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η δήλωση πάρα πολύ χαμηλών εισοδημάτων στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικούς ελέγχους «πόθεν έσχες».

«Πόθεν έσχες» και πρόστιμα
Οσοι εντοπιστούν με υπέρογκες καταθέσεις θα κληθούν να δικαιολογήσουν, με βάση νόμιμα εισοδήματα ή έσοδα που απέκτησαν και δήλωσαν στην εφορία, την προέλευση των κεφαλαίων που μετέφεραν στο εξωτερικό.

Εφόσον δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι τα κεφάλαια προήλθαν από νομίμως κτηθέντα εισοδήματα ή έσοδα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως και 45% για τα συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα θεωρηθούν ως εισοδήματα από αφανείς πηγές.

Επιπλέον, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και υπέρογκα ποσά προσαυξήσεων λόγω υποβολής ανακριβών φορολογικών δηλώσεων.

Ηδη έχουν εντοπιστεί περίπου 30.000 καταθέτες του εξωτερικού που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τους τόκους που εισέπραξαν.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: