25.2.11
Θέαµα τα δάκρυα της απελπισίας...
Της Πόπης Διαμαντάκου
Ωρες κλαίνε άνθρωποι για τα βάσανά τους. Και µετά γίνεται το «θαύµα»!
Το τηλεοπτικό! Λύνονται on camera όλα τα προβλήµατα και οι πεσµένοι στα πατώµατα αίφνης χοροπηδούν περιχαρείς σαν πεταλουδίτσες την άνοιξη.
Oι θρήνοι στον Alpha ξεκινούν από...
νωρίς τοαπόγευµα και φτάνουν µέχρι αργά το βράδυ. Το ένα µετά το άλλο τα ριάλιτι-των βασάνων θαυµατουργούν σαν την Παναγιά την Ελεούσα. Αλλωστε η ατµόσφαιρα των κλαυθµών θυµίζει εκείνη πέριξ των θαυµατουργών εικόνων ανά τα µοναστήρια και τις εκκλησιές, όπου συνωστίζεται η ανθρώπινη αδυναµία εγκαταλελειµµένη στην ύστατη ελπίδα της, ένα θαύµα.
Κάπως έτσι εµφανίζονται πάντως οι λύσεις που προσφέρονται στους χρεοκοπηµένους από τον «σύµβουλο» της εκποµπής «Για λογαριασµό σας» ή στους ιδιοκτήτες ξεχαρβαλωµένων κατοικιών από την εκποµπή «Σπίτι από την αρχή» κ.λπ. Οι πρώτοι, για παράδειγµα, µπορεί να χρωστούν στις τράπεζες δάνεια για τα οποία θα ‘πρεπε να πληρώνουν µέχρι πέµπτης γενεάς, αλλά ο «καταξιωµένος δηµοσιογράφος Νίκος Σαµοΐλης» – έτσι τον προσφωνεί η φωνή off του αφηγητή που συµπληρώνει µεπεριγραφές το σενάριο του εκάστοτε µελό –βρίσκει τη λύση να πληρώσουν µέχρι την τελευταία δεκάρα και να είναι και καταχαρούµενοι.
Εν τω µεταξύ, όµως, οι χρεωµένοι πρέπει να ξεδιπλώσουν το δράµα τους στον φακό. Ενας πατέρας που θρηνεί τον άσωτο γιο, ο οποίος την έχει κοπανήσει αφήνοντας την υπόλοιπη οικογένεια να σηκώσει το βάρος του χρέους, µια µάνα που κλαίει γοερά καθώς αφηγείται όλη η οικογένεια τα βάσανά της και εξαντληµένη πέφτει στα κρεβάτια, ένας άλλος γιος, ο καλός, που πληρώνει και αυτός τον άσωτο πρωτότοκο… Και το χρέος; Πάνω από 300 χιλιάρικα! Ποιος «καταξιωµένος δηµοσιογράφος» είναι ποτέ δυνατόν να χρησιµοποιεί τα συναισθήµατα ταλαιπωρηµένων ανθρώπων για να προβάλλει εαυτόν ως «σωτήρα»! Και από πότε δουλειά του δηµοσιογράφου είναι να «σώζει» ή να έχει τον ρόλο «οικογενειακού συµβούλου»! Αυτό είναι µόνο ο τηλεοπτικός ευφηµισµός της στρέβλωσης του δηµοσιογραφικού επαγγέλµατος. Ο δηµοσιογράφος άλλωστε ελέγχεται για την τήρηση τελείως διαφορετικών αρχών από αυτές στις οποίες οφείλει να υπακούει ένας «σύµβουλος», που καλείται να υπηρετήσει συµφέροντα ατοµικών και µεµονωµένων περιπτώσεων. Το γεγονός ότιπρόκειται για περιπτώσεις φτωχών και παγιδευµένων στα χρέη ανθρώπων, κάθε άλλο παρά αθωώνει την τηλεοπτική στρέβλωση του δηµοσιογραφικού ρόλου. Εκτός αν ταυτίσουµε την ενηµέρωση µε την τηλεθέαση και τη δηµοσιογραφική πληροφορία µε το θέαµα των δακρύων της απελπισίας.
Το καλύτερο σε όλα αυτά είναι το φινάλε, όπου οι «σωτήριες λύσεις» είναι, για παράδειγµα, να ξαναχρεωθεί η ήδη χρεωµένη οικογένεια βάζοντας υποθήκη και το τελευταίο της περιουσιακό στοιχείο και η µάνα στα 60 της χρόνια να αναζητήσει δουλειά στις αγγελίες εφηµερίδων, λες και µέσα στην οικονοµική κρίση σφάζονται οι εργοδότες ποιοι θα πρωτοπροσφέρουν δουλειές σε 60χρονες, ανειδίκευτες νοικοκυρές. Αλλά όλα γίνονται και η ταλαιπωρηµένη µάνα, περιποιηµένη, εµφανίζεται µε βήµα ανάλαφρο, πλατύ χαµόγελο και λόγια ευγνωµοσύνης για τον «σύµβουλο». Αλληλούια!
Τρελό καρναβάλι για πάντα!
Με τον βαθύτερο ψυχισµό τους συναντήθηκαν τα πρωινάδικα καθώς µετατράπηκαν – και επισήµως λόγω Τσικνοπέµπτης – σε πάρτι µασκέ. Φόρεσαν καρναβαλίστικα παρουσιαστές, µάγειροι και λοιποί συντελεστές και το ‘ριξαν στο γλέντι. Που λέει ο λόγος, γιατί το περιεχόµενο των εκποµπών παρέµεινε πανοµοιότυπο προς επίρρωσιν του καθηµερινού καρναβαλικού τους κλίµατος. Γλεντζέδικη πινελιά, ένα σόου µε µελαµψές βραζιλιάνες χορεύτριες που πρόσφερε άφθονα οφθαλµολαγνικά, κοντινά πλάνα σε σαµπα-νίζοντα οπίσθια. Εν είδει αφιερώµατος υποθέτουµε, από το πρωινάδικο του Mega, στην αυθεντική, ελληνική παράδοση της Αποκριάς. Εξαιρέθηκαν των καρναβαλικών µεταµφιέσεων οι Καραµεροχαριτάτοι, υποστηρίζοντας το δηµοσιογραφικό τους ίµατζ προφανώς. Kαι οι αστρολόγες. Πιθανότατα για τους ίδιους λόγους, διαφύλαξης της σοβαρότητας του ρόλου τους µέσα στο καθηµερινό καρναβαλικό πρωινάδικο σύµπαν.
από τα ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου