19.2.11

Τορπίλη στη συγχώνευση Εθνικής - Alpha ...


Πέντε ώρες κράτησε η ευφορία για το mega deal της Εθνικής Τράπεζας µε την Alpha Bank, που θα άλλαζε το τραπεζικό τοπίο και θα δηµιουργούσε θετικές προοπτικές ακόµα και για την ελληνική οικονοµία. Στις 2.30 το µεσηµέρι κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήµες ότι η Εθνική έκανε πρόταση συγχώνευσης στην Alpha Bank. Μία ώρα αργότερα, η ΕτΕ γνωστοποίησε µε ανακοίνωσή της στο Χρηµατιστήριο Αθηνών την πρόταση φιλικής συγχώνευσης που έκανε στη διοίκηση της Alpha Bank και παρέθετε αναλυτικά τους όρους, τις προϋποθέσεις, αλλά και τα οφέλη που θα προέκυπταν από την «ένωση».


Την ίδια ώρα εξελισσόταν η θυελλώδης και µαραθώνια -διήρκεσε πάνω από 5 ώρες- συνεδρίαση του ΔΣ της Alpha Bank, που εξέταζε ενδελεχώς την πρόταση της ΕτΕ και κατέληξε να πει «όχι µε τους υπάρχοντες όρους».

Υψηλόβαθµα στελέχη της Alpha Bank, ο «σκληρός» πυρήνας που είχε τορπιλίσει και την προ 10ετίας απόπειρα συγχώνευσης των δύο τραπεζών, κατάφεραν και πάλι χθες να «τινάξουν» στον αέρα τη νέα πρόταση συγχώνευσης.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι έντονα δυσαρεστηµένη από τη χθεσινή απάντηση της Alpha Bank.

Επί 5 ώρες ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Κωστόπουλος προσπαθούσε να «πείσει» για την ωφέλεια της πρότασης τον διευθύνοντα σύµβουλο κ. Δηµ. Μαντζούνη και τους εντεταλµένους συµβούλους-γενικούς διευθυντές της τράπεζας κ. Σπ. Φιλάρετο και Αρτέµη Θεοδωρίδη.

Λίγο πριν από τις 7 µ.µ., η συνεδρίασή του διεκόπη, για να συνταχθεί η ανακοίνωση της διοίκησης της Alpha Bank, µε την οποία είπε «όχι µε τους συγκεκριµένους όρους» στην πρόταση της Εθνικής.

Μετά το δεύτερο «όχι» της Alpha Bank, τα δεδοµένα αλλάζουν άρδην.

Και σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, δύο είναι τα ενδεχόµενα που εξετάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Ή να επανέλθει µε βελτιωµένη πρόταση, αν βρει πρόσφορο έδαφος, ή να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά της Alpha.

Κύκλοι της ΕτΕ, όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την απόρριψη της πρότασης, ανέφεραν στο «Εθνος» ότι η πρότασή τους δεν επιδέχεται «παζάρι», αφού οι συνέργειες που προκύπτουν για τις δύο τράπεζες είναι τεράστιες. Και ακόµα θεωρούν ότι η πρότασή τους είναι ευεργετική για τους µετόχους και των δύο τραπεζών, ειδικά για τους µετόχους της Αlpha το όφελος ήταν πάνω από 60%. Σηµειώνουν ότι οι λόγοι για τους οποίους η Alpha απέρριψε την πρόταση είναι ακριβώς αυτοί για τους οποίους έπρεπε να γίνει δεκτή, αφού σε περιβάλλον αβεβαιότητας απαιτούνται µεγαλύτεροι τραπεζικοί όµιλοι και υπογράµµιζαν ότι ουσιαστικά πρότειναν συνδιοίκηση.

Κύκλοι τώρα της Alpha Bank άφηναν να εννοηθεί ότι η πρόταση «ναυάγησε», καθώς η Εθνική έδειξε ιδιαίτερη σπουδή και προχώρησε σε αναλυτικές ανακοινώσεις, πριν ακόµα πάρει το πράσινο φως από την Alpha.

Αν η πρόταση της ΕτΕ γινόταν δεκτή, θα δηµιουργούνταν ένας ισχυρότατος τραπεζικός όµιλος, ικανός να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι µόνο στο εσωτερικό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το σύνολο ενεργητικού του θα προσέγγιζε τα 200 δισ. ευρώ και θα κατατασσόταν στην 27η θέση µεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Ενθαρρύνει» η κυβέρνηση παρόµοιες πρωτοβουλίες, δήλωσε χθες ο υπ. Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόµενος στις διαπραγµατεύσεις µεταξύ Εθνικής και Alpha. Διευκρίνισε δε πως «η υλοποίηση του εγχειρήµατος αυτού αφορά τις ίδιες τις δύο τράπεζες και τα όργανά τους, που θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, και εντέλει τους µετόχους τους». Σύµφωνα µε τον υπουργό Οικονοµικών, η κυβέρνηση έχει επανειληµµένα επισηµάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σηµερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει τον ρόλο του στη σηµερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγµατική οικονοµία και στην ανάπτυξη.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Η πρόταση της Εθνικής και η αρνητική απάντηση της Alpha

Η πρόταση φιλικής συγχώνευσης από την Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2011, και στις 3 Φεβρουαρίου οι δύο τράπεζες υπέγραψαν συµφωνία εµπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγµατεύσεων. Χθες το µεσηµέρι ενηµερώθηκε γι' αυτήν το ΧΑ και στις 7 το απόγευµα η Alpha µε ανακοίνωσή της προς τις χρηµατιστηριακές αρχές την απέρριψε.

Σύµφωνα µε την πρόταση: οι µέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες µετοχές της Εθνικής για κάθε 11 µετοχές της Alpha, δηλαδή σχέση ανταλλαγής 0,727 µετοχές ΕΤΕ για κάθε µία µετοχή Alpha (µε premium 23,7%). Με βάση αυτή τη σχέση ανταλλαγής, η συµµετοχή µετόχων της ΕΤΕ και της Alpha στη νέα τράπεζα θα είναι 71% και 29% αντίστοιχα. Οι συµµετοχές του Ελληνικού Δηµοσίου και των ασφαλιστικών ταµείων θα διαµορφωθούν στο 0,9% και το 12% αντίστοιχα.

«Η προτεινόµενη συγχώνευση θα δηµιουργήσει τη µεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουµε ότι θα είναι σε θέση να διαδραµατίσει κοµβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονοµίας» σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος. «Εχουµε ιδιαίτερη εκτίµηση για την Alpha, αναµένουµε την ανταπόκριση του Διοικητικού Συµβουλίου της και τη θετική απάντησή του στη φιλική µας πρόταση. Κάνουµε το πρώτο βήµα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τοµέα στην Ελλάδα» σχολίασε ο διευθύνων σύµβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταµβακάκης.

Η απάντηση της Alpha αναφέρει πως «το Δ.Σ. συνεδρίασε και αποφάσισε οµόφωνα, µετά προσήκουσα µελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαµβάνοντας υπόψη αφενός µεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δηµιουργεί, αφετέρου το περιεχόµενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύµφοροι για τους µετόχους της Alpha».

ΑΠΟ ΤΟΝ 19o ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η ίδρυση και η ιστορία των δύο τραπεζών

Δέκα χρόνια µετά το σπάσιµο της συµφωνίας που ανακοινώθηκε τον Νοέµβριο του 2001, οι δύο µεγάλες ελληνικές τράπεζες Εθνική και Alpha επιχειρούν και πάλι να αλλάξουν το τραπεζικό σκηνικό της χώρας και να δώσουν την απαιτούµενη ώθηση στην ελληνική οικονοµία. Με 170 χρόνια ζωής και ιστορίας πίσω της η Εθνική Τράπεζα και 132 χρόνια η Alpha Bank, ενώνουν τις δυνάµεις τους για να δηµιουργήσουν έναν πιστωτικό οργανισµό από τους µεγαλύτερους της Ευρώπης.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι η παλαιότερη και µεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1841 και εισήχθη στο Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών ευθύς µόλις ιδρύθηκε αυτό, το 1880.Μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας Ελλάδος το 1928, η Εθνική Τράπεζα είχε το εκδοτικό προνόµιο και ήταν υπεύθυνη για την έκδοση του νοµίσµατος.

Το 1891 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων «Η Εθνική» και το 1927 την Εθνική Κτηµατική Τράπεζα.

Το 1953 συγχωνεύθηκε µε την «Τράπεζα Αθηνών» που είχε ιδρυθεί το 1893. Το 1997 συγχωνεύθηκε µε τη θυγατρική της «Εθνική Στεγαστική» και ένα χρόνο αργότερα µε την Κτηµατική.

Η Alpha Bank είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το όνοµα της οικογένειας Κωστόπουλου, αφού ιδρύθηκε το 1879 από τον εµπορικό οίκο του Ι.Φ. Κωστόπουλου στην Καλαµάτα. Το σήµα της είναι αυτό του νοµίσµατος της αρχαίας Αίγινας, που στην πρόσθια όψη του φέρει ανάγλυφη τη χελώνα και αποτελούσε ισχυρό νόµισµα της αρχαιότητας.

Το 1918 µετονοµάστηκε σε «Τράπεζα Καλαµών».

Το 1924 η έδρα της µεταφέρθηκε στην Αθήνα και ονοµάσθηκε «Τράπεζα Ελληνικής Εµπορικής Πίστεως».

Το 1947 αλλάζει και επωνυµία σε «Τράπεζα Εµπορικής Πίστεως» και το 1972 σε «Τράπεζα Πίστεως». Από τον Μάρτιο του 1994 είναι η «ΑLPHA Τράπεζα Πίστεως» και σήµερα γνωστή σε όλους ως Alpha Bank.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
«Αναπόφευκτη» η αναδιάταξη στο τραπεζικό σύστηµα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος έχει χαρακτηρίσει ως «αναπόφευκτη» την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήµατος στην έκθεση Νοµισµατικής Σταθερότητας που παρουσιάστηκε την περασµένη Τρίτη.

Στην έκθεση υπογραµµίζεται ότι το 2011 θα είναι έτος µεγάλων και σύνθετων προκλήσεων για τις εγχώριες τράπεζες, προειδοποιώντας ότι το τραπεζικό σύστηµα θα δεχθεί νέες ισχυρές πιέσεις.

Υπογραµµίζεται ότι τη φετινή χρονιά οι τράπεζες θα κληθούν να αντιµετωπίσουν την αναµενόµενη περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων -ήδη οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει στο 10%-, την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το ευρωσύστηµα σε ό,τι αφορά την άντληση ρευστότητας, τον εξορθολογισµό του υποδείγµατος λειτουργίας και διαχείρισης του λειτουργικού τους κόστους, καθώς και τη σταδιακή προσαρµογή τους στις απαιτήσεις του νέου ρυθµιστικού πλαισίου. «Συνεπώς», τονίζεται στην έκθεση, «οι προοπτικές για την κερδοφορία, την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων και τη ρευστότητα των τραπεζών και των οµίλων τους σε µεσοπρόθεσµο ορίζοντα εξακολουθούν να περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα».

Μάλιστα έχει καλέσει τις τράπεζες να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, να αναπροσαρµόσουν γρήγορα την επιχειρησιακή τους στρατηγική, να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων, πέραν εκείνων που προσωρινά παρέχει το ελληνικό Δηµόσιο και το Ευρωσύστηµα. Επίσης, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νέες συνθήκες ρευστότητας που θα προκύψουν από τη σταδιακή άρση των µη συµβατικών µέτρων στήριξης της ΕΚΤ, την επίπτωση στην αξία του διαθέσιµου ενεχύρου από τις επαπειλούµενες περαιτέρω υποβαθµίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και τον αυξανόµενο ανταγωνισµό κυβερνήσεων, τραπεζών και επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων.

Πρόσφατα υπέρ της συνένωσης δυνάµεων στον τραπεζικό κλάδο τάχθηκε και ο πρόεδρος της Πειραιώς, κ. Μ. Σάλλας, τονίζοντας ότι θα επιφέρουν αναγκαίες οικονοµίες κλίµακος και επισηµαίνοντας ότι για να προχωρήσουν ανάλογες κινήσεις χρειάζονται καλές προθέσεις. Τηλεκατευθυνόµενα και κάτω από πίεση δεν γίνεται τίποτα, είχε πει.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Το ναυάγιο της συµφωνίας του 2001

Πριν από δέκα χρόνια αποφάσισαν για πρώτη φορά Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να εισέλθουν «εις γάµου κοινωνία» µε στόχο τη δηµιουργία ενός οµίλου µε συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 80 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Ηταν η 1η Νοεµβρίου του 2001, όταν τα διοικητικά συµβούλια των δύο πλευρών και συγκεκριµένα οι επικεφαλής τους, Θ. Καρατζάς και Γ. Κωστόπουλος, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Είκοσι µέρες µετά πρότειναν στις γενικές συνελεύσεις τους την έγκριση σχέσης ανταλλαγής 7 µετοχών της ενιαίας Τράπεζας προς 9 µετοχές της Alpha Bank. Η σχέση ανταλλαγής αντιστοιχούσε σε σχέση 61,3% προς 38,7% περίπου µεταξύ των ποσοστών των µετοχών της νέας Τράπεζας που θα ανήκαν στους µετόχους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Alpha Bank, αντίστοιχα.

«Διαζύγιο»
Οµως, πριν καν συµπληρωθούν τρεις µήνες από την αρχική εξαγγελία του σχεδίου, οι δύο µεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες πήραν πρόωρο «διαζύγιο», καθώς αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν µπροστά στο «κύµα» των εσωτερικών και εξωτερικών αντιδράσεων, το οποίο έλαβε διαστάσεις... χιονοστιβάδας. Ως κύρια αιτία προβλήθηκε από την πλευρά της Εθνικής η προσπάθεια της Alpha Bank να αναλάβει το µεγαλύτερο τµήµα του ελέγχου του τραπεζικού οµίλου, που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση, µε την τοποθέτηση στελεχών της σε θέσεις-κλειδιά της νέας διοίκησης.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΤΕ ανέφερε ότι υποχρεώθηκε να οδηγηθεί στην απόφαση αυτή κατόπιν της αδυναµίας να σηµειωθεί ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος στην πορεία των διαπραγµατεύσεων για την υλοποίηση της συγχώνευσης, παρά τις συστηµατικές και συνεπείς προσπάθειες που η διοίκησή της κατέβαλε.
Σενάρια περί... αναβίωσης του σχεδίου συγχώνευσης κυκλοφόρησαν και πάλι στην τραπεζική αγορά το καλοκαίρι του 2007, µε τις σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο και για κυβερνητική στήριξη στο σχέδιο δηµιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή».

Eφη Καραγεώργου - Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: