8.2.11
Αγροτικά προϊόντα: Δόθηκαν 84 εκατ. ευρώ για προβολή, αλλά... πήγαν στο βρόντο...
Στοιχεία του υπουργού για τα 2 τελευταία χρόνια!..
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 84 εκατ. ευρώ έχει διαθετεί τα τελευταία δύο χρόνια για την προβολή και την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των τρίτων χωρών. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της...
χώρας μας δε σημειώνουν άνοδο, ενώ πολλά παραμένουν στα…αζήτητα όπως το ελαιόλαδο και το κρασί!
Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης για την ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά της E.E. και στις τρίτες χώρες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χειρίζεται κανονισμούς του 2008. «Έχουν εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή, αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού, 37 προγράμματα σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών Προϊόντων στις αγορές της E.E. και των Τρίτων Χωρών, συνολικού προϋπολογισμού 84.086.300 ευρώ». Τα προγράμματα αυτά είναι:
-Τα εικοσιτέσσερα, συνολικού προϋπολογισμού 43.481.077 ευρώ, έχουν ήδη ολοκληρωθεί,
- Τα δώδεκα συνολικού προϋπολογισμού 35.310.222 ευρώ, είναι στη φάση της υλοποίησης και
-Το ένα προϋπολογισμού 5.295.000 ευρώ, δεν υλοποιήθηκε λόγω μη υπογραφής της σύμβασης (κατά συνέπεια τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν).
Δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι επαγγελματικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις παραγωγών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων δύο φορές το χρόνο (μια φορά για την εσωτερική αγορά και μια για τις Τρίτες-Χώρες). Τα Προγράμματα που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλύπτονται χρηματοδοτικά με Κοινοτική Συμμετοχή 50%, Εθνική Συμμετοχή 20% και Δικαιούχο Φορέα 30%».
Ομάδες παραγωγών
Σε άλλο σημείο της απάντησης του και αναφερόμενος στις ομάδες παραγωγών ο κ. Σκανδαλίδης επισημαίνει ότι «οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους Προγράμματα, μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις, όπως:
• Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των Προϊόντων τους,
• Βελτίωση των υποδομών τους,
• Προώθηση των προϊόντων τους,
• Προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.,
Για τις δράσεις αυτές ενισχύονται σε ποσοστό μέχρι και 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τονίζει ακόμα ότι «τα νωπά οπωροκηπευτικά ουδέποτε ελάμβαναν άμεσες ενισχύσεις, αντιθέτως ενισχύονταν έμμεσα μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την υλοποίηση δράσεων όπως αναφέρεται παραπάνω».
Σημειώνεται βέβαια ότι «στην Περιφέρεια Κρήτης παρατηρείται μια αυξητική τάση του αριθμού των Οργανώσεων Παραγωγών, με νέες αναγνωρίσεις το 2010, κυρίως στον Τομέα των κηπευτικών» και σημειώνει ότι «ενώ έως το 2009, λειτουργούσαν 4 αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών και 3 προαναγνωρισμένες παραγωγών.
www.patris.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου