1.2.11

Αίγυπτος - Διαδηλώσεις. Αρχισαν να συγκεντρώνονται περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές - O στρατός δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει χρήση βίας ...


Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο κέντρο του Καΐρου για μία γιγάντια διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που οργανώνεται σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του αιγύπτιου προέδρου και... κρατούν αφίσες που εικονίζουν τον Χόσνι Μουμπάρακ απαγχονισμένο.

Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύκτα στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το καθεστώς.

Ελικόπτερα πετούν επάνω από το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και ο στρατός ελέγχει πολλές από τις προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης.

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού είναι «νόμιμες» και δεσμεύθηκε να μην κάνει χρήση βίας, εν όψει των μαζικών διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για σήμερα στο πλαίσιο της λαϊκής εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Όπως κάθε μέρα από την 25η Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Κάιρο και σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου της χώρας.

Το βράδυ, ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι επιφορτίσθηκε από τον Χόσνι Μουμπάρακ να αρχίσει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση «για θέματα που συνδέονται με τις συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ-ελ-Αντλι, υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, την απομάκρυνση του οποίου ζητούσαν οι διαδηλωτές, αντικαταστάθηκε από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, τον Μαχμούντ Ουάγκντι.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καλώντας «σε μαζικές διαδηλώσεις παντού στην Αίγυπτο, ώστε ολόκληρο το καθεστώς, πρόεδρος, κόμμα, υπουργοί και κοινοβούλιο, να εγκαταλείψουν την εξουσία».

Σε επίσημη ανακοίνωσή του προς τον «μεγάλο λαό» της Αιγύπτου, ο στρατός χαρακτηρίζει «νόμιμες» τις διεκδικήσεις του και διαβεβαιώνει ότι δεν θα
«προσφύγει στη χρήση βίας κατά του αιγυπτιακού λαού».

Από χθες το πρωί το κίνημα διαμαρτυρίας απηύθυνε έκκληση για επ΄αόριστον απεργία διαρκείας και για πορείες ενός εκατομμυρίου ατόμων σήμερα στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Η πρόσκληση κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα, αφού οι υπηρεσίες του Ιντερνετ παραμένουν μπλοκαρισμένες, ενώ οι υπηρεσίες μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας υπολειτουργούν.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Renesys, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση του Ιντερνετ, χθες διέκοψε τις υπηρεσίες του και ο τελευταίος
πάροχος υπηρεσιών Ιντερνετ στην Αίγυπτο, η Noor, αποκόπτοντας τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Για να βοηθήσει τους Αιγύπτιους «σε αυτή η δύσκολη περίοδο να παραμείνουν σε σύνδεση» η Google ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το Twitter για την εφαρμογή ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων στο Twitter μέσω τηλεφώνου, χωρίς να υπάρχει ανάγκη σύνδεσης στο Ιντερνετ.

Από χθες το απόγευμα λαοθάλασσα κατέκλυσε και πάλι την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, ενώ δεκάδες άνθρωποι παρέμειναν εκεί τη νύκτα αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει στην πρωτεύουσα, στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία πριν από τις προγραμματισμένες για σήμερα μεγάλες πορείες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Φρανκ Ουίσνερ βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε εκλογές «ελεύθερες και δίκαιες» και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι επιθυμεί μία «ειρηνική μετάβαση».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για την πιθανότητα εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος αντίστοιχου με το καθεστώς της Τεχεράνης σε περίπτωση που «ένα οργανωμένο ισλαμιστικό κίνημα αναλάβει τον έλεγχο του κράτους» στη Αίγυπτο, ευνοημένο από το «χάος».

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.