2.2.11
Αίγυπτος: Τουλάχιστον 300 οι νεκροί...
Aπαιτούν να εγκαταλείψει o Μουμπάρακ άμεσα την εξουσία...
Τουλάχιστον 300 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους στην Αίγυπτο στη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Τα θύματα αυξάνονται καθημερινά, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν ...
σκοτωθεί ώς τώρα μέχρι και 300 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.
Οι Αιγύπτιοι ετοιμάζουν νέα μεγάλη διαδήλωση την Παρασκευή.
Στο μεταξύ, άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας μετά το διάγγελμα του Μουμπάρακ, που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να αρχίσει τώρα, ήταν η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να είναι εποικοδομητική, να γίνει με ειρηνικό τρόπο και πρέπει να ξεκινήσει τώρα», δήλωσε ο Ομπάμα, αποφεύγοντας να ζητήσει την άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συνομίλησε με τον Μουμπάρακ μετά το διάγγελμά του και στην επικοινωνία που είχαν ο Αιγύπτιος ομόλογός του παραδέχθηκε πως η κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι πρέπει να επέλθουν αλλαγές.
Ο Ομπάμα εξήρε τη στάση του στρατού για τον πατριωτισμό και τον επαγγελματισμό που επέδειξε στη διάρκεια των διαδηλώσεων, τόνισε ότι ο αιγυπτιακός λαός θα επιλέξει τους νέους ηγέτες του και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν τη βοήθειά τους σε αυτούς.
Η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας πρέπει να ξεκινήσει τώρα, υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Η διαδικασία θα πρέπει να προβλέπει μία ομαλή μεταβίβαση. Η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει τώρα» δήλωσε ο ίδιος.
Νωρίτερα, το Φόρεϊν Όφις είχε εκδόσει ανακοίνωση για τις συνομιλίες με τον Μπουμπάρακ. «Καταστήσαμε σαφείς τις θέσεις μας σε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μουμπάρακ και την κυβέρνησή του, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της μετάβασης σε μια πιο διευρυμένη κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε μια πραγματική, ορατή και γενική αλλαγή», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ διατύπωσε ορισμένες προτάσεις προς τον αιγυπτιακό λαό. Τις εξετάζουμε λεπτομερώς. Τελικά, η αληθινή δοκιμασία θα είναι να δούμε αν ικανοποιούνται οι προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», τονίζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το διάγγελμα Μουμπάρακ
Υπό τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και άλλων πόλεων, ο Χόσνι Μουμπάρακ απηύθυνε διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό για να ανακοινώσει την πρόθεσή του να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Με κάθε ειλικρίνεια, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εξελίξεις, ποτέ δεν είχαν την πρόθεση να είμαι υποψήφιος για άλλη μία θητεία. Ο Χόσνι Μουμπάρακ που σας μιλά σήμερα είναι περήφανος για τα επιτεύγματά του όλα τα χρόνια που υπηρέτησε την Αίγυπτο και το λαό της» είπε, μεταξύ άλλων.
Οι εξαγγελίες του, ωστόσο, δεν ικανοποίησαν. Οι διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από τους δρόμους εάν δεν εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.
«Δεν θα φύγουμε εμείς. Αυτός θα φύγει», φώναζε το συγκεντρωμένος πλήθος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πλατεία Ταχρίρ, κοντά στο κτήριο της ραδιοτηλεόρασης, υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη, κρατώντας πανό με συνθήματα: «Ναι στον Μουμπάρακ, για τη προστασία της σταθερότητας», «Ναι στον πρόεδρο της ειρήνης και της σταθερότητας».
Αντιδράσεις εντός κι εκτός Αιγύπτου
Τις δεσμεύσεις Μουμπάρακ απέρριψε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εκτιμώντας ότι πρόκειται για πολιτικό τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια, ο λαός θέλει να αποχωρήσει ο Μουμπάρακ, ο οποίος έχει πλέον απολέσει την νομιμοποίησή του.
Παράλληλα, ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του λαού.
Μεταβίβαση της εξουσίας χωρίς καθυστέρηση ζήτησε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
«Μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι θέλει μια συγκεκριμένη διαδικασία μεταβίβασης, η οποία να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση και να ανταποκρίνεται στην επιθυμία για αλλαγή και ανανέωση που εκφράζεται επιτακτικά από το λαό» τονίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας.
«Η Γαλλία που συνδέεται με την Αίγυπτο με παλαιά και βαθιά φιλία, επαναλαμβάνει τη στήριξή της στις προσδοκίες των Αιγυπτίων για μια κοινωνία ελεύθερη και δημοκρατική. Θα βρεθεί στο πλευρό όσων θέλουν να διατηρήσουν έναν ειρηνικό και υποδειγματικό χαρακτήρα στην έκφραση και την ικανοποίηση των νόμιμων αυτών προσδοκιών τους» επισημαίνεται.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική αναγέννηση».
«Είναι καλό που ο πρόεδρος Μουμπάρακ θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική αναγέννηση. Τώρα πρέπει να δούμε ποιο ρόλο θέλει και μπορεί να παίξει ο ίδιος. Είναι καθοριστικής σημασίας οι εξαγγελίες αυτές να εφαρμοστούν, πολύ συγκεκριμένα» είπε στο ραδιόφωνο Bayerischer Rundfunk, σημειώνοντας πως «εμείς, οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε οι διαιτητές σε αυτή τη διαδικασία. Είναι ο αιγυπτιακός λαός που πρέπει να αποφασίσει γι' αυτόν που θα τον κυβερνήσει» .
«Να επιλέξει άλλη πορεία» και να προχωρήσει στον διορισμό προσωρινής κυβέρνησης, κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας εμμέσως την προαναγγελία της αποχώρησή του από την εξουσία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Άστον, η οποία υποστήριξε πως το νέο υπουργικό συμβούλιο που όρισε πρόσφατα ο Χ.Μουμπάρακ δεν συνιστά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση.
Οι πιθανοί διάδοχοι
Τα ονόματα δύο προσώπων άρχισαν να ακούγονται στη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» και τη διάδοχη κατάσταση στην Αίγυπτο.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στο CNN ότι θα σκεφθεί σοβαρά τις επόμενες εβδομάδες το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε στο Reuters ότι την προεδρία της χώρας θα μπορούσε να διεκδικήσει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Σαμί Ενάν. Ο Ενάν χαίρει της εκτίμησης τόσο των ΗΠΑ, όσο και του λαού καθώς θεωρείται ένας από τους λίγους αξιωματικούς που δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.
NEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου