19.2.11
Στις 1.800 μονάδες βλέπουν το Χ.Α....
Του Νίκου Σακελλαρίου
Σ ε μίνι δημοσκόπηση της «Η του Σαββάτου» ανάμεσα σε 10 χρηματιστηριακές εταιρείες, το 60% βλέπουν το Γενικό Δείκτη να αγγίζει τα επίπεδα των 1.800 μονάδων το 2011, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πότε, αφού το 40% εξ αυτών θεωρούν ότι τα επίπεδα αυτά θα προσεγγισθούν μέσα... στο α’ εξάμηνο και το υπόλοιπο 60% στο β’ εξάμηνο. Το 40% βλέπουν ότι οποιαδήποτε κίνηση στο Χ.Α. θα προέλθει από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών και ειδικά μετά τα stress tests του Μαΐου, ενώ ένα άλλο 40% βλέπουν ότι θα συνεχιστεί η άνοδος στις μη- χρηματοοικονομικές μετοχές είτε λόγω ιδιωτικοποιήσεων αυτών είτε επειδή δεν έχουν χρηματοπιστωτικό κίνδυνο από ομόλογα και μετοχές.
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που θα βρεθούν στο επίκεντρο εκτός από τις τράπεζες, ξεχωρίζουν οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ), η ενέργεια, οι υποδομές και τα τυχερά παιχνίδια. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν στελέχη από τις εταιρείες Eθνική Χρηματιστηριακή, Alpha Finance, Εurobank Εquities, Marfin, Αlpha Trust, Κύπρου Χρηματιστηριακή, Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Merit ΑΧΕΠΕΥ, Solidus, ΒΕΤΑ.
Τοποθετήσεις
Με τα μάτια στο δημοσιονομικό προγραμματισμό και τα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά ταυτόχρονα και ελέγχοντας την πορεία των επιχειρήσεων, οι ξένοι παραμένουν μεν στην ελληνική αγορά αλλά ταυτόχρονα κάνουν σκληρό έλεγχο στις τοποθετήσεις τους και περικόπτοντας μάλιστα ορισμένες εξ αυτών. Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες επενδυτές, οι εγχώριες χρηματιστηριακές εκτιμούν ότι οι δύο αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων της ΕΤΕ και της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank σε συνδυασμό με τις πρόσφατες «αλκυονίδες ημέρες» του Φεβρουαρίου έχουν αυξήσει την κινητικότητα για τοποθετήσεις, οι οποίες όμως είναι σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι περισσότεροι Ελληνες χρηματιστές εκτιμούν ότι υπάρχουν ελληνικές μετοχές εταιρειών με υγιή και δυναμικά χαρακτηριστικά που είναι υπερ-πουλημένες και σε ορίζοντα έτους ή διετίας θα δώσουν πολύ καλές αποδόσεις. Ήδη η Citigroup επισήμανε στις αρχές Φεβρουαρίου (πριν από την τρόικα) ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη σημαντική περιουσία της σε ακίνητα, και σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και να προωθήσει τη μεταφορά παράνομων δραστηριοτήτων σε νόμιμες (με παράδειγμα τα παιχνίδια).
Ο υπεύθυνος ανάλυσης του ομίλου κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος στην προχθεσινή του συνάντηση με Ελληνες δημοσιογράφους εκτίμησε ότι η αγορά θα διορθώσει κατά 5% με 10%, αν τα νέα από τη Σύνοδο Κορυφής για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος δεν είναι καλά για την Ελλάδα. Είπε ακόμα ότι το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επικεντρώνεται σε μετοχές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και άλλες εισηγμένες στις οποίες το Δημόσιο έχει μετοχική σχέση και τελούν υπό ιδιωτικοποίηση. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τράπεζες παραμένουν underweight και στο χαρτοφυλάκιο του οίκου -ως προς την Ελλάδα- περιλαμβάνονται μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΜΕΤΚΑ, η Frigoglass. Το χαρτοφυλάκιο δε, όπως είπε, ενισχύεται από νέες μετοχές.
Αναβάθμιση
Η Goldman Sachs αναβάθμισε πρόσφατα σε overweight τις ευρωπαϊκές τράπεζες από Neutral, που ήταν η προηγούμενη σύσταση. Η υπο-απόδοση του κλάδου οφείλεται στον κίνδυνο για περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου εξαιτίας των νέων κανόνων της Βασιλεία ΙΙΙ, της απουσίας αύξησης του δανεισμού ελέω χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και λόγω του ρίσκου εξάπλωσης. Εκτιμά δε ότι καθώς η αγορά επαναπροσδιορίζει το κρατικό ρίσκο, οι τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν καθώς το risk premium, και επομένως και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, υποχωρεί.
Οι αποτιμήσεις είναι επίσης υποστηρικτικές, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) συνεχίζει να ανακάμπτει λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για ζημιές από δάνεια. Προσθέτει ακόμη πως για τον κλάδο, η συρρίκνωση των spreads στην περιφερειακή Ευρωζώνη, την οποία οι οικονομολόγοι της εκτιμούν πως θα συνεχιστεί, είναι ξεκάθαρα θετικό στοιχείο.
Από τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips ο ΟΤΕ φαίνεται ότι αποτελεί μετοχή κοινής αποδοχής και μάλιστα το αποδεικνύει με το μίνι ράλι που καταγράφει από την αρχή του χρόνου. Για τη μετοχή του ΟΤΕ θετικές εκτιμήσεις δείχνουν η UBS με άνοδο της τιμής από τα 6,6 ευρώ στα 8,5 ευρώ, η HSBC, η Deutsche Bank. Σε ό,τι αφορά την Coca Cola, στα 23 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Coca-Cola Hellenic η UBS ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2010, ενώ διατηρεί τη σύσταση neutral. Επισημαίνει ότι η αύξηση της τιμής-στόχου αποτυπώνει τις υψηλότερες εκτιμήσεις για τις ταμειακές ροές.
Η Barclays, αυξάνει την τιμή-στόχο κατά 15% στα 19,5 από τα 17 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση underweight, ενώ τονίζει πως το outlook παραμένει δύσκολο. Τα αποτελέσματα του 2010 ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών κατά 1%, ωστόσο οι εκτιμήσεις της εταιρείας ήταν δυσοίωνες, «επιβεβαιώνοντας τις θεμελιώδεις ανησυχίες για τη μετοχή». Η Deutsche Bank αυξάνει και αυτή την τιμή-στόχο στα 24 από τα 22 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση για «αγορά». Η Citigroup, τονίζει πως τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ήταν καλύτερα των προσδοκιών παρά την υποχώρηση των περιθωρίων. Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές, εκτιμά πως η Coca-Cola Hellenic συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες σε αρκετές από τις αγορές που δραστηριοποιείται, ενώ η βελτίωση στο ΑΕΠ δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στο καταναλωτικό πρότυπο.
* Citigroup: Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επικεντρώνεται σε μετοχές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και άλλες εισηγμένες στις οποίες το Δημόσιο έχει μετοχική σχέση και τελούν υπό ιδιωτικοποίηση.
* Goldman Sachs: Οι τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν, καθώς το risk premium, και επομένως και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, υποχωρεί.
* Ο ΟΤΕ αποτελεί μετοχή κοινής αποδοχής. Θετικές εκτιμήσεις κάνουν η UBS με άνοδο της τιμής από τα 6,6 ευρώ στα 8,5 ευρώ, η HSBC και η Deutsche Bank.
imerisia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου