12.2.11

Οι 11 φορο-στόχοι για έσοδα 7 δισ. ευρώ...


Με σύμμαχο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2011, το οποίο καταρτίστηκε από κοινού με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το ΣΔΟΕ ρίχνεται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο περιλαμβάνει 11 στόχους για εξονυχιστικούς ελέγχους και σκοπεύει στην... επιβολή προστίμων και φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο. Ετσι, στο στόχαστρο των ελεγκτών του Σώματος θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας (γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες κ.ά.), κάτοχοι σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις που αποκρύπτουν Φ.Π.Α., προμήθειες του Δημοσίου, νυκτερινά κέντρα, διακίνηση καυσίμων, προϊόντα-μαϊμού, κατασκευαστικές ? μεσιτικά γραφεία, off shore ακινήτων, εκδότες και λήπτες πλαστών στοιχείων και παράνομες επιδοτήσεις ? επιχορηγήσεις.

Ο στόχος των 7 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, αν λάβουμε υπόψη ότι το 2010 το ύψος των προστίμων έφθασε τα 4,5 δισ. ευρώ, επίπεδο τριπλάσιο σε σχέση με πρόπερσι.

Ομως η τρόικα επέμενε στην άποψη να μπει ψηλά ο πήχης, καθώς εκτιμά πως μόνο με αυστηρούς και επισταμένους ελέγχους θα περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Επιπρόσθετα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως το ΣΔΟΕ θα βοηθηθεί από τις εκτεταμένες διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ετσι, ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και ο ειδικός γραμματέας της ΓΓΠΣ Διομήδης Σπινέλης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε ανοιχτή γραμμή για τον καλύτερο συντονισμό του σχεδίου.

Θα ελεγχθούν γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί
Στο μικροσκόπιο σκάφη αναψυχής, οffshore ακινήτων, κέντρα

διασκέδασης, εστιατόρια, διακίνηση καυσίμων και προϊόντων καπνού

Πιο αναλυτικά, οι 11 στόχοι που έχουν περιληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο είναι οι ακόλουθοι:

1 Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Εμφαση θα δοθεί σε επαγγελματικές ομάδες «υψηλού κινδύνου» όπως γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν όσοι, από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, προέκυψε ότι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις. Δηλαδή δεν έχουν... λευκό φορολογικό μητρώο. Στις περιπτώσεις αυτές θα ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά που περιέχουν σχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Σε περίπτωση που εντοπιστούν καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τότε οι κάτοχοί τους, πέρα από τα πρόστιμα, θα κατηγορηθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης θα γίνει σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

2 Κάτοχοι σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών σκαφών: Για όσους δηλώνουν ως επαγγελματικά τα σκάφη, θα ελεγχθεί κατά πόσο χρησιμοποιούνται πράγματι για επαγγελματικούς σκοπούς ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών τους. Αν δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά, οι κάτοχοί τους θα διώκονται για λαθρεμπορία. Για τα σκάφη αναψυχής θα διερευνηθεί αν έχει δηλωθεί το σκάφος και αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

3 Μη απόδοση ΦΠΑ: Το ΣΔΟΕ σε αυτήν την περίπτωση θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ. Κατά προτεραιότητα, ελέγχονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ (διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη) καθώς και εκείνες που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ έπειτα από ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Για τη δεύτερη περίπτωση τσεκάρεται αν οι συναλλαγές είναι πραγματικές ή ακολουθείται η μέθοδος του Carousel.

4 Προμήθειες Δημοσίου: Οι ράμπο του ΣΔΟΕ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στους τομείς της υγείας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ειδικότερα θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση σε περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων μέσω τριγωνικών συναλλαγών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και γιατροί του ΕΣΥ που σχετίζονται με εταιρείες προμηθειών. Για περιπτώσεις γιατρών που έχουν ήδη ελεγχθεί εκτιμάται πως μπορούν να εισπραχθούν άμεσα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θα ελεγχθούν συμβάσεις προμηθειών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

5 Κέντρα διασκέδασης - εστιατόρια: Στην κατηγορία αυτή ήδη έχουν ξεκινήσει οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα, με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» για δύο ημέρες σε αρκετά νυκτερινά μαγαζιά. Επειδή οι δείκτες παραβατικότητας είναι πολύ υψηλοί, οι έλεγχοι θα ενταθούν.

6 Διακίνηση καυσίμων - προϊόντων καπνού: Στην περίπτωση των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των εταιρειών πετρελαιοειδών θα τσεκάρεται όχι μόνο η τέλεση των αδικημάτων της λαθρεμπορίας ή της φοροδιαφυγής αλλά και της νοθείας των προϊόντων που διακινούν. Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς φθάνουν ακόμη και το πενταπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

7 Προϊόντα «μαϊμού»: Ηδη έχουν γίνει «ντου» του ΣΔΟΕ σε αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας όπου κατασχέθηκαν χιλιάδες κιβώτια με προϊόντα «μαϊμού» (ρούχα, παπούτσια, ρολόγια), πιστά αντίγραφα από γνωστές φίρμες. Οι έλεγχοι εντείνονται όχι μόνο για προϊόντα απομίμησης αλλά και για πειρατικό λογισμικό, dvd και cd. Για τις παραβάσεις αυτής της κατηγορίας προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία.

8 Offshore ακινήτων: Το ΣΔΟΕ διαθέτει λίστα με offshore εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα και ελέγχει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, ο τρόπος κτήσης του ακινήτου και η καταβολή του προβλεπόμενου φόρου.

9 Κατασκευαστικές εταιρείες - μεσιτικά γραφεία: Για τις εταιρείες με αντικείμενο την ανέγερση, επισκευή και συντήρηση κατοικιών, ο έλεγχος επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Παράλληλα όσον αφορά τους μεσίτες στρέφεται στη δήλωση ή μη των προμηθειών που λαμβάνουν στις αγοραπωλησίες. Σε περιπτώσεις που γίνονται πράξεις μεγάλης αξίας θα ελέγχεται και η πραγματική αξία πώλησης του ακινήτου.

10 Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις: Στο στόχαστρο μπαίνουν εταιρείες που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα, για να εξακριβωθεί αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης, αλλά και να ελεγχθεί η προέλευση των ιδίων κεφαλαίων ή τυχόν εικονικά φορολογικά στοιχεία που αφορούν στην επένδυση.

11 Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Οι έλεγχοι θα γίνουν έπειτα από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ βάσει κριτηρίων τα οποία σχετίζονται με τα ακαθάριστα έσοδα, το μεικτό κέρδος, τα δηλωθέντα κέρδη ή ζημίες, τα υψηλά ποσοστά δαπανών, το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ. Θα εστιαστούν στους εκδότες και λήπτες φορολογικών στοιχείων, για να εξακριβωθεί η γνησιότητά τους και αν αφορούν σε πραγματικές ή μη συναλλαγές.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: