5.1.11

Στα ύψη το spread – Δυσοίωνες προβλέψεις...


Στο επίπεδο ρεκόρ των 990 μονάδων βάσης εκτινάχθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.
Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήας. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:45, διαμορφωνόταν στις 1.366,64 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,14%.
Η...
αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 50,025 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,41% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,42%.

«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών»

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, παρά τη βοήθεια που πήρε από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών», είπε ο κ. Ρογκόφ στη διάρκεια παρουσίασης που έκανε σε συνέδριο που οργανώθηκε από την ομοσπονδία νορβηγικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον».
Παράλληλα, ο κ. Ρογκόφ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Προσωρινό μέτρο το ταμείο Στήριξης

Από την πλευρά του, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, χαρακτήρισε το ταμείο Στήριξης «προσωρινό καταπραϋντικό, για τις μικρές χώρες που δέχονται επιθέσεις», λέγοντας μάλιστα ότι «ο κίνδυνος για την ευρωζώνη παραμένει και η αβεβαιότητα είναι η ίδια που υπήρχε πριν από έξι μήνες».

Ακόμα, εκτιμά ότι «η οδός της λιτότητας που επελέγη από την Ευρώπη, υπό την πίεση των αγορών, θα καθυστερήσει την έξοδο από την κρίση, θα εξασθενήσει τους πιο ευάλωτους κρίκους της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Ο κ. Στίγκλιτς καταλήγει λέγοντας ότι «το ευρώ, χωρίς κατάλληλες πολιτικές και ισορροπημένους θεσμούς, μπορεί να εξαφανιστεί».
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: