8.1.11
Υπερπτήσεις και casus belli έθεσε ο Γιώργος στην Άγκυρα...
Αν η Τουρκία εννοεί πραγματικά ότι θέλει την ειρήνη, οι υπερπτήσεις πρέπει να σταματήσουν, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ετήσια σύσκεψη των Τούρκων διπλωματών, στο Ερζερούμ. Έστειλε μήνυμα και για το casus belli που έχει θέσει η Τουρκία για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, λέγοντας πως στο σημερινό κόσμο η απειλή πολέμου δεν έχει θέση στη διπλωματία.
"Στο ερώτημα ειρήνη ή σύγκρουση επιλέγουμε και την ειρήνη. Έχει όμως τις προϋποθέσεις της", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται και εύκολα χάνεται και έφερε ως παράδειγμα τις υπερπτήσεις οκτώ τουρκικών μαχητικών, προχθές, στο Φαρμακονήσι.
"Γιατί; Ποιo το νόημα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι΄αυτό", τόνισε.
Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι κάθε τέτοια ενέργεια θέτει στους Έλληνες το ερώτημα, αν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αλλάξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, σημείωσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συμβάλουν ώστε οι δύο λαοί της Κύπρου να ζήσουν αρμονικά. "Δν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή", σημείωσε.
Όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αν δεν βρεθεί λύση, θα είμαστε αναγκασμένοι να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης.
Χαρακτήρισε θετικά βήματα προόδου τις εξελίξεις που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν, "ώστε οι άνθρωποι που απέμειναν στην Τουρκία, αλλά και όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν, να νιώσουν πραγματικά καλοδεχούμενο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας".
"Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι μειονότητες, μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της ευρωπαϊκής Τουρκίας και δύναμη ανανέωσης και πολυπολιτισμικότητας για τον τόπο", πρόσθεσε.
Συνάντηση εφ' όλης της ύλης
Προηγήθηκε η εφ' όλης της ύλης συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, που κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τέθηκαν επί τάπητος το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.
Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η συνάντηση των δύο υπουργών δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Διευκρίνισαν ότι αυτά αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται.
Για τη σημερινή συνάντηση, σημείωσαν ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία πλαισίου που θα προωθήσει την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με΄σω των θεσμών που έχούν συμφωνηθεί. Ανέφεραν ως παράδειγμα τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο θα συγκληθεί για να προετοιμάζει την προγραμματισμένη για το Μάρτιο επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Παρόντες στη συζήτηση των δύο πρωθυπουργών ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Γ. Παπανδρέου: Αποφασίσαμε να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος
Πρόσκληση στην Τουρκία να συμμετάσχει στο χτίσιμο ενός κόσμου "μακριά από άγονους ανταγωνισμούς του παρελθόντος", απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού για τα εγκαίνια του σταδίου Cemal Gursel. Στο στάδιο θα διεξαχθεί η χειμερινή Πανεπιστημιάδα.
"Τιμούμε την πλούσια ιστορία μας, αλλά αποφασίσαμε οι δύο πλευρές να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Και λάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης, που χώριζε τους δύο λαούς μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Ερντογάν.
"Το δυναμικό της περιοχής μας είναι τεράστιο, αλλά και η δύναμη της συνεργασίας μας είναι εξίσου τεράστια", συμπλήρωσε και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από την Τουρκία.
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου