29.1.11
Τρίζει το καθεστώς Μουμπάρακ...
Τουλάχιστον 20 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις ογκώδεις διαδηλώσεις...
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου έκανε λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» και δήλωσε πως θα ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας που θα επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα. Αγνωστη παραμένει ακόμη η... στάση που θα κρατήσουν οι ένοπλες δυνάμεις ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων μεγάλων πόλεων παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του και εξέφρασε την κατανόησή του για τον "πόνο και τα προβλήματα του λαού" τα οποία και θα προσπαθήσει να επιλύσει "καταπολεμώντας τη φτώχεια και τη διαφθορά".
Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο.
"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τη χρήση βίας και το χάος αλλά με εθνικό διάλογο και σταθερότητα" είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
"Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.
Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν "τι βρίσκεται γύρω μας. . . τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας".
Αμέσως μετά το τηλεοπτικά διάγγελμα του Μουμπάρακ στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Λίγες ώρες νωρίτερα μέρος του στρατού έδειχνε να ενώνεται με τους πολίτες στις μεγάλες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις τελευταίες ώρες την Αίγυπτο.
"Μπλακάουτ" στην ενημέρωση
Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε όλες τις πόλεις, από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ έχει επιβάλλει από το πρωί πρωτοφανές μπλακάουτ στην ενημέρωση, θέτοντας κυριολεκτικά εκτός διαδικτύου την Αίγυπτο. Παράλληλα έχουν "μπλοκάρει" και οι τηλεπικοινωνίες.
Δύο και πλέον ώρες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, φορτηγά του στρατού και τεθωρακισμένα κυκλοφορούσαν κοντά στην πλατεία της Όπερας και οι στρατιώτες έκαναν το σήμα της νίκης στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απαντούσαν με χειροκροτήματα. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.
Ενοπλες Δυνάμεις: Αγνωστη ακόμη η στάση που θα τηρήσουν
"Δεν θέλουμε πια τον Μουμπάρακ, δεν θέλουμε πια αυτήν την κυβέρνηση. Όμως αγαπάμε το στρατό, οι Αιγύπτιοι αγαπούν το στρατό", δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής, τα λόγια του οποίου απέσπασαν τις επιδοκιμασίες των υπόλοιπων.
Επίσημα δεν έχει ακόμη υπάρξει καμιά ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη στάση που θα κρατήσουν οι αξιωματικοί σε σχέση με το καθεστώς. Γεγονός όμως είναι ότι ο στρατός δεν κινείται εναντίον του πλήθους.
Οπως έγινε πριν λίγες ώρες γνωστό ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων διέκοψε εσπευσμένα το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επιστρέφει στη χώρα.
"Δεν ξέρουμε ακόμη με ποια πλευρά είναι ο στρατός, αν είναι μαζί μας. Αλλά είναι αλήθεια πως όλοι σεβόμαστε το στρατό", πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη συνοικία Ντόκι.
Χιλιάδες αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι -όπως αναφέρουν διαδηλωτές- ντυμένοι με πολιτικά, είχαν αναπτυχθεί από το πρωί σε καίρια σημεία στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας.
Τουλάχιστον 20 νεκροί και 1.100 τραυματίες
Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ιατρικές πηγές της χώρας, οι νεκροί από τις συγκρούσεις είναι τουλάχιστον 20, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000. Για "Παρασκευή της Οργής" κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές και σχολιαστές.
Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ενώ σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πολύς κόσμος φαίνεται να αψηφά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και να βρίσκεται στους δρόμους.
Στο μεταξύ από το πρωί, έχει ακυρωθεί σχεδόν το σύνολο των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο του Καίρου. Ειδικότερα, η EgyptAir εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία πτήση τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί.
Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Κεντρικό πρόσωπο στις διαδηλώσεις είναι ο Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που φέρεται να δέχθηκε και αυτός επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή των Μουσουλμάνων στα τζαμιά της Αιγύπτου.
Διεθνής αντιδράσεις
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι η βία δεν θα εξαφανίσει τα παράπονα και κάλεσε τη κυβέρνηση "να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης". Όπως σχολίασε, οι αρχές οφείλουν να "επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να θέσουν τέλος στα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπλοκαριστούν οι επικοινωνίες".
Από το Νταβός της Ελβετίας, η Ανγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο. "Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα", δήλωσε προσθέτωντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να απαγορεύεται στον κόσμο η πρόσβαση στις πληροφορίες. "Δεν έχει κανένα νόημα να αποκλείονται οι άνθρωποι ή να μειώνεται η πρόσβαση στις πληροφορίες. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ειρηνικό διάλογο στην Αίγυπτο. Η σταθερότητα της χώρας είναι βεβαίως εξαιρετικά σημαντική αλλά όχι εις βάρος της ελευθερίας της γνώμης" δήλωσε.
Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει πως δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αίγυπτο.
Συλλήψεις και μπλακάουτ στη διάρκεια της νύχτας
Τουλάχιστον 20 υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει "ανοικτή στο διάλογο" προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα" κατά των διαδηλωτών. Εκπρόσωπος του εκτός νόμου κόμματος έκανε λόγο για δεκάδες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια μελών της Αδελφότητας με εκπρόσωπό της να μιλά για "σαρωτικούς ελέγχους ασφαλείας".
Ηδη από την Πέμπτη το βράδυ η πρόσβαση των Αιγυπτίων σε δημοφιλείς online πλατφόρμες, όπως το Facebook και το twitter, έχει διακοπεί, προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια συντονισμού των διαδηλωτών αλλά και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κυριολεκτικά αποσυνδέοντας την Αίγυπτο από το διαδίκτυο. Οπως όλα δείχνουν, από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής σταμάτησε η λειτουργία όλων των συνδέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του υπόλοιπου κόσμου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Ωστόσο, κάποιοι "θύλακες" επικοινωνίας, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, παρέμειναν online, ενώ με τη χρήση διαφόρων τεχνικών φαίνεται πως κάποιοι πολίτες καταφέρνουν να παρακάμψουν το ψηφιακό φίμωτρο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μουμπάρακ.
Οι πρώτες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς παρακολουθούσαν τις πορείες χωρίς να επεμβαίνουν. Το σκηνικό άλλαξε άρδην αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, με αστυνομικούς να επιτίθενται κατά ομάδων διαδηλωτών, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης. Στη διάρκεια της εβδομάδας τουλάχιστον 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των συλληφθέντων. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για περίπου 800 συλλήψεις, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέλη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 1.000 - 2.000 συλλήψεις.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο
Η Διεθνής Αμνηστία συνιστά εκ νέου σήμερα στις αιγυπτιακές αρχές αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ενώ άσκησε έντονη κριτική για τις πράξεις των δυνάμεων ασφαλείας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.
"Γίναμε μάρτυρες απερίσκεπτων αντιδράσεων των δυνάμεων της τάξης στις 25 Ιανουαρίου, με αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εκ μέρους τους, σε κάθε ευκαιρία", κατήγγειλε η Χασιμπά Χατζ Σαραουί, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστία για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι διαδηλώσεις της 25ης Ιανουαρίου άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό.
Οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά το επιχείρημα της "κατάστασης εκτάκτου ανάγκης" τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οργάνωσης, δικαιολογώντας έτσι ριζοσπαστικά μέτρα κατά της ελευθερίας έκφρασης και κατά των διαδηλώσεων και νομιμοποιώντας συμπεριφορές βίας.
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:
► Σάββατο 29 Ιανουαρίου 00:10 Διάγγελμα Χόσνι Μουμπάρακ μέσω αιγυπτιακών τηλεοπτικών δικτύων. Για "οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου" κάνει λόγο ο πρόεδρος της Αιγύπτου. "Εχω ζητήσει τη παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας".
► 23:55 Διαδηλωτές που ζητούν την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησαν να πλησιάσουν απόψε στο κτήριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.
► 23:45 Εντονη φημολογία για το που βρίσκεται ο Μουμπάρακ. Ισραηλινό κανάλι ανέφερε ότι έχει ήδη φύγει με κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία
► 23:35 Nέες πληροφορίες κάνουν λόγο για 13 νεκρούς στο Σουέζ και για 1.030 τραυματίες στο Κάιρο.
► 23:00 Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, στρατιώτες έχουν περικυκλώσει και το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να διαφυλάξουν τους περίφημους φαραωνικούς θησαυρούς του από τυχόν λεηλασίες.
► 22:20 Στρατιώτες χαιρετούν με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.
► 21:45 Ο αρχηγός Στρατού της Αιγύπτου διέκοψε το ταξίδι στις ΗΠΑ και γυρίζει στη χώρα
► 20:40 Για 870 τραυματίες κάνει λόγο το Reuters, επικαλούμενο ιατρικές πηγές
► 20:32 Αναφορές από τα μμε κάνουν λόγο για κονβόι από τανκς με βαρύ οπλισμό να περιπολούν στους δρόμους της πόλης
► 19:49 Το ΑP αναφέρει πως διαδηλωτές κάνουν επίθεση στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και του υπουργείου Εξωτερικών
► 19:00 Δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν πάνω στα τανκς, στο Σουέζ. Οι στρατιώτες προσπάθησαν να τους κατεβάσουν. Ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι άνοιξαν πυρ.
► 18:37 Πυροβολισμοί ακούγονται στο κέντρο του Καΐρου.
► 18:35 Τανκς βγήκαν στους δρόμους του Σουέζ.
► 18:26 Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.
► 18:23 Ένταση και στην Τυνησία. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε καταυλισμό διαδηλωτών έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης.
► 18:00 To Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας.
► 17:59 To Al Jazeera μεταδίδει ότι διαδηλωτές στο Κάιρο υποδέχονται με επευφημίες τους στρατιώτες.
► 17:52 Ο Χόσνι Μουμπάρακ αναμένεται να απευθυνθεί στον αιγυπτιακό λαό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.
► 17:40 Μαύρος καπνός υψώνεται στο Κάιρο.
► 17:30 Διευκρινίζεται ότι την απόφαση για την αποστολή στρατιωτικών μονάδων έλαβε ο Χόσνι Μουμπάρακ, ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων
► 17:28 Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ, από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί του Σαββάτου
► 17:27 Ανακοινώνονται μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, μέσω της τηλεόρασης. Όπως μεταδίδεται ο στρατός έλαβε μόνος του την απόφαση να συνδράμει στο έργο της αστυνομίας
► 17:09 Ο στρατός βγαίνει στους δρόμους του Καΐρου.
► 16:28 Νεαροί Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στο Σουέζ κρατώντας στα χέρια τους το σώμα ενός νεκρού συντρόφου τους.
► 16.28: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές.
► 16.28: Σε εξέλιξη, μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας.
► 16.20: Η πλατεία Ταρίρ και η γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στο Κάιρο, βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι απώθησαν τους αστυνομικούς πετώντας τους πέτρες και μολότοφ. Οι βίαιες συμπλοκές συνεχίζονται.
► 16.00: Ο Αιγύπτιος πολιτικός Αϊμάν Νουρ, νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα. Ο Αϊµάν Νουρ ίδρυσε το 2004 το φιλελεύθερο κόμμα «Ελ-Γαντ», ήταν υποψήφιος εναντίον του Μουμπάρακ στις εκλογές του 2005, φυλακίστηκε και βασανίστηκε από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, ενώ αφέθηκε ελεύθερος το 2009. Έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές του 2011.
► 15.50: Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν το πρωί στο Κάιρο, αφέθησαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την Figaro, στην οποία εργάζεται ο ένας εξ αυτών.
► 15.15: Στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην περιοχή του Σουέζ.
► 15.10: Πρώτες πληροφορίες για νεκρούς διαδηλωτές. Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα κάνει αναφορά για δύο νεκρές γυναίκες.
► 15.00: Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι αστυνομικοί βγάζουν τις στολές τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές. Επίσης, αξιωματικοί της αστυνομίας αρνούνται να δώσουν διαταγή για χρήση χημικών κατά του πλήθους.
► 14.25: Διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη Μπανί Σουέφ, 160 χλμ. νότια του Καϊρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές δεν συνάντησαν αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις.
► 14.20: Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο στη διάρκεια διαδήλωσης.
► 14.00: Ομάδες διαδηλωτών πλησιάζουν στο προεδρικό μέγαρο
► 13.50: Η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και νομπελίστα Ελ Μπαραντέι σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Ελ Μπαραντέι δεν έχει συλληφθεί αλλά του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τον τόπο προσευχής.
► 13.30: Αναφορές για πυροβολισμούς στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.
► 13.30: Επίθεση με κανόνι νερού δέχτηκαν οι διαδηλωτές των οποίων ηγείται ο Ελ Μπαραντέι, στη Γκίζα
► 13.10: Διαδηλώσεις στη Φαγιούμ και στο Σουέζ, όπου γίνεται λόγος για 4.000 αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα καίρια σημεία της πόλης.
► 13.00: Χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε διαδήλωση που ξεκίνησε στην Αλεξάνδρεια. Σε 20.000 υπολογίζονται οι πολίτες που μετέχουν σε διαδήλωση λίγο μετά την προσευχή στο τζαμί Αλ Αζχάρ, το παλαιότερο της πόλης του Καϊρου, οι οποίοι κατευθύνονται προς το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Γίνεται λόγος για χρήση κανονιών νερού αλλά και ελαστικών σφαιρών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη διαδήλωση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως από ένα κανόνι νερού χτυπήθηκε ο Ελ Μπαραντέι.
► 13.00: Οι πρώτες διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να σχηματίζονται μετά την ολοκλήρωση των προσευχών σε τζαμιά του Καϊρου. Διαδηλώσεις αναφέρονται και στη βιομηχανική πόλη του Καφρ ελ Νταουάρ.
► 12.55: Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι "απολύτως σεβαστή" στην Αίγυπτο, δήλωσε από το Νταβός ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν. "Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του λόγου", επισήμανε ο ίδιος, καλώντας τις πολιτικές αρχές της Αιγύπτου να θεωρήσουν την κατάσταση αυτή ως "μια ευκαιρία για να βρουν τους τρόπους που θα ικανοποιήσουν τα νόμιμα αιτήματα των λαών τους".
► 12.45: Αστυνομικές δυνάμεις φέρονται να έχουν περικυκλώσει κάποια τζαμιά σε πόλεις της Αιγύπτου. Σύμφωνα με μηνύματα που καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το twitter, στην Αλεξάνδρεια ακούγονται σειρήνες ασθενοφόρων, σε μια προσπάθεια να μην ακούγεται η πρόσκληση των ιμάμηδων για την προσέλευση των πιστών στην προσευχή της Παρασκευής.
►12.40: Σύμφωνα με το κανάλι Αλ Τζαζίρα ο Ελ Μπαραντέι προσεύχεται σε ανοικτό χώρο μαζί με 2.000 συμπατριώτες του.
► 12.30: Το wikileaks δίνει στη δημοσιότητα 40 τηλεγραφήματα που προέρχονται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο
►11.40: Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ πνέει τα λοίσθια εξέφρασε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που βρίσκεται από χθες στο Κάιρο.
► 11.30: Προσπάθεια ελέγχου των ξένων δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Κάιρο. Αναφορές για περιορισμό τους στα ξενοδοχεία, ενώ σε άλλους δεν επετράπη η είσοδός τους στη χώρα.
►11.00: Συνεχίζονται οι προσπάθειες παράκαμψης του "φιμώτρου" που επέβαλε η κυβέρνηση Μουμπάρακ, στη μάχη έχουν μπει και οι ραδιοερασιτέχνες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία Ταχίρ, γύρω από την οποία βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια.
►10.30: Αν και η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποκόψει την επικοινωνία των Αιγυπτίων με τον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν κάποιοι θύλακες που διατηρούν ακόμα επαφή. Εκτός από τις εγκαταστάσεις μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών στο Κάιρο, πρόσβαση στο διαδίκτυο εξακολουθούν να έχουν ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ το... Χρηματιστήριο του Καϊρου λειτουργεί κανονικά.
► 10.00: Γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων με πάνοπλους αστυνομικούς στους περισσότερους δρόμους του Καϊρου
►Από τις 8 το πρωί υπάρχουν αναφορές για αστυνομικούς και παρακρατικούς που περιλούζουν με εύφλεκτο υλικό σταθμευμένα οχήματα.
►Οι Μουσουλμάνοι ιερείς απευθύνουν έκκληση στους πιστούς να "αποφύγουν την αντιπαράθεση και πράξεις βανδαλισμού". Προσθέτουν πως "η ελευθερία που εγκρίνει η θρησκεία μας είναι η ελευθερία της έκφρασης, με την προϋπόθεση πως δεν οδηγεί στο χάος" και τονίζουν την "ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
► Την ανησυχία της για την "εξαφάνιση" της Αιγύπτου από το διαδίκτυο εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
► Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά και στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και υπογράμμισε ότι θεωρεί "πολύ σημαντική" τη σχέση του με τη γειτονική χώρα στα νότια σύνορά του και εταίρο του στην ειρηνευτική διαδικασία.
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου