13.1.11

Πρόσκληση του προέδρου του ΕΟΤ στους Ομογενείς...

http://www.greeknewsonline.com/
Ν. Κανελόπουλος: ‘Ελάτε φέτος στην Ελλάδα και φέρτε μαζί σας έναν αμερικανό φίλο σας. Δείξτε του το χωριό σας, την Ελλάδα που νοσταλγείτε»

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Πρόσκληση προς όλους τους Ομογενείς, φέτος το καλοκαίρι, όχι μόνο να επισκεφθούν οι ίδιοι την Ελλάδα, αλλά να πάρουν μαζί τους και Αμερικανούς φίλους τους στους οποίους να δείξουν «την Ελλάδα που αγαπούν κι έχουν στην ψυχή τους», απηύθυνε ο ...
πρόεδρος του ΕΟΤ, Νίκος Κανελόπουλος, μιλώντας σε συνάντηση με ομογενειακούς παράγοντες, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Ο κ. Κανελόπουλος πραγματοποίησε εξαήμερη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τουριστικούς πράκτορες και υπεύθυνους μεγάλων τουριστικών γραφείων, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και διευθυντές ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της συνάντησης στο «Σταθάκειο» – που δεν είχε μεγάλη μαζικότητα – ο πρόεδρος του ΕΟΤ άκουσε τους προβληματισμούς, τα παράπονα και τις εισηγήσεις των ομογενών κι έκανε μαζί τους διάλογο. Η πρώτη εισήγηση την οποία έκανε αμέσως αποδεκτή – υπό την προϋπόθεση βεβαίως να ληφθεί σχετική απόφαση και από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων – είναι σε όλα τα άρματα της εθνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο να υπάρχει το λογότυπο του www.visitGreece.gr, ενώ αυτό να είναι και το κεντρικό σύνθημα της παρέλασης.

Μεταξύ των θεμάτων που ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν στις ΗΠΑ, είναι η δημιουργία μιας συμβουλευτικής επιτροπής, την οποία θα αποτελούν στελέχη του κλάδου. Μάλιστα ο κ. Κανελόπουλος δεσμεύθηκε οι εισηγήσεις να εισακούγονται και να υλοποιούνται. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει η συμβουλευτική επιτροπή είναι και η διαφημιστική προβολή στην Αμερική.

Στις συζητήσεις του με μεγάλους tour operators που ασχολούνται με την Ελλάδα και τη Μεσόγειο γενικότερα, με αφορμή το τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων το μονοπώλιο της DELTA, ο κ. Κανελόπουλος τους κάλεσε να κινηθούν από κοινού και συντονισμένα προς αεροπορικές εταιρείες για να επιτύχουν αύξηση των απευθείας δρομολογίων και μείωση των τιμών. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα, αν στις 11 Φεβρουαρίου υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνένωση Ολυμπιακής – Aegean, η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα καθιέρωσης απευθείας σύνδεσης Ελλάδας – ΗΠΑ.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Κανελόπουλου στις ΗΠΑ, από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα πριν ένα χρόνο.

«Ηθελα να έλθω νωρίτερα αλλά δεν το τολμούσα», είπε, υπονοώντας τα μεγάλα χρέη που κληρονόμησε ο ΕΟΤ προς μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία χρονολογούνταν από το 2006 και μετά.

«Καταφέραμε και μέχρι τις 31/12 εξοφλήσαμε τις οφειλές στα μεγάλα μέσα, πετυχαίνοντας μάλιστα και μεγάλες εκπτώσεις. Αποκαταστήσαμε τη φερεγγυότητά μας σα χώρα και πλέον τα μεγάλα μέσα μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την τουριστική προβολή, θα γίνει ανάλογα με τις δυνατότητες της χώρας, με στόχο τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Όπως εξήγησε, δεν θα υπάρχει κοινή διαφημιστική καμπάνια για όλο τον κόσμο, αλλά η στρατηγική είναι η προβολή να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

«Πιστεύω η στρατηγική αυτή θα έχει μεγάλη επιτυχία. Ζητώ τη βοήθειά σας. Μπορείτε να διαμορφώσετε μήνυμα και να επηρεάσετε τους φίλους σας. Θα ζητηθεί από όλους σας να διαμορφώσετε νέο ρεύμα προς την Ελλάδα. Να επηρεάσετε το φίλο και το συνάδελφό σας και να του ζητήσετε να σας συνοδεύσει στην Ελλάδα. Να τον πάτε στο χωριό σας για να του δείξετε την Ελλάδα που εσείς αγαπάτε, κρατάτε στην ψυχή σας και νοσταλγείτε. Κι αυτό σας ζητούμε να το κάνετε το 2011», είπε ο κ. Κανελόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ ανακοίνωσε ότι παρότι για την περυσινή χρονιά οι προβλέψεις μιλούσαν για μείωση 20%, τελικά έκλεισε με αύξηση στις αφίξεις κατά 1% σε σχέση με το 2009. Μάλιστα παρά τα διάφορα προβλήματα στα λιμάνια και στην Αθήνα με τις κινητοποιήσεις, το 90% των επισκεπτών έφυγε από την Αθήνα ευχαριστημένο.

Επισήμανε ότι ήδη τα μηνύματα για το 2011 είναι αισιόδοξα. Οι κρατήσεις από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της Ευρώπης σημειώνουν αύξηση 10%/ Για τη Ρωσία που σημείωσε αύξηση 52% το 2010 οι προβλέψεις μιλούν για αύξηση 50% το 2011. Παράλληλα γίνονται ανοίγματα σε Κίνα, Ινδία και Λατινική Αμερική.

«Προσπάθησαν να δω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους της αγοράς κατά την επίσκεψή μου. Μας ενδιαφέρει η αμερικανική αγορά. Όχι τόσο τα νούμερα, όσο η ποιότητα. Γιατί όποιος επισκέπτεται την Ελλάδα γίνεται θιασώτης της», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο αμερικανός τουρίστας ταιριάζει περισσότερο με την Ελλάδα, παρά με άλλες χώρες.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Στο διάλογο που ακολούθησε με τους παρευρισκόμενους, εγέρθηκαν θέματα αεροπορικών εισιτηρίων, ποιότητας προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών, προβλήματα που προκαλούνται από δημοτικές αρχές κ.α. Ο κ. Κανελόπουλος έκανε δεκτή με ενθουσιασμό πρόταση του Χρήστου Κουσοβίτσα να είναι το Visit Greece κεντρικό σύνθημα της παρέλασης.

Ο εκπρόσωπος των Στερεοελλαδιτών, Γιάννης Καλτσάς αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες της Ομογένειας πέρυσι το καλοκαίρι, για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, εξαίροντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε η Greek News. Διαπίστωση με την οποία συμφώνησε ο πρόεδρος του ΕΟΤ. Μία από τις προτάσεις που επικρότησε και δεσμεύθηκε να προωθήσει στην πολιτική ηγεσία, είναι η δημιουργία ενός καταλόγου με τα δικαιώματα των τουριστών που να τους μοιράζεται μόλις εισέρχονται στην Ελλάδα και η δημιουργία ενός «συνηγόρου του τουρίστα», που θα επιλαμβάνεται παραπόνων.

Σε σχέση με το θέμα της αεροπορικής εταιρείας, ο κ. Κανελόπουλος παραδέχθηκε ότι ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα που συνάντησε σε όλες του τις επαφές.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς εθνικό αερομεταφορέα», είπε, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι αν γίνει δυνατή η συνένωση Ολυμπιακής – Aegean, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε με περίπου 30 tour operators, οι περισσότεροι Ελληνες, όπου εγέρθηκε το θέμα, ο κ. Κανελόπουλος είπε πως «τους έθεσε προ των ευθυνών τους.

«Τους ζήτησα να συνασπιστούν, να δημιουργήσουν κονσόρτσιουμ και να φτιάξουμε δική μας αεροπορική γραμμή κι εμείς θα τους στηρίξουμε. Εχω τη δέσμευσή τους ότι θα αρχίσουν συζητήσεις κι ότι οι 2-3 πιο μεγάλοι θα μπουν μπροστά», κατέληξε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Την Τρίτη ο κ. Κανελλόπουλος επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή και είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ συνοδευόταν από συνεργάτες του καθώς και τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Αγη Μπαλτά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Κανελλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συζήτησαν για τις δυνατότητες ενίσχυσης του τουρισμού αλλά και για την ανάδειξη των θρησκευτικών τόπων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα που συνδέονται με τις ανάγκες της Ομογένειας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΟΤ εξέφρασε την ικανοποίηση του από την συζήτηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Δηνήτριο. «Συνάντησα τον Αρχιεπίσκοπο εκπροσωπώντας τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Φεύγω πιο σοφός, με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ξέρω ότι και η Αρχιεπισκοπή θα μας βοηθήσει στο έργο μας, ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, γιατί ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι αυτή η φλόγα της ψυχής, η δύναμη του πνεύματος για εμάς θα είναι ορόσημο στη μεγάλη προσπάθεια μας και με τη βοήθεια του Θεού νομίζουμε ότι η χρονιά, η νέα χρονιά, το 2011, θα είναι μια πάρα πολύ θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, για την πατρίδα» τόνισε ο κ.Κανελλόπουλος.

«Ήταν μια πάρα πολύ ωραία ευκαιρία να ιδωθούμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανάπτυξη του τουρισμού» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και πρόσθεσε: «Όχι μόνο ως τουρισμού αλλά ως τρόπου συνδέσεως της Ομογένειας με την Ελλάδα, με την παράδοση την Ορθόδοξη και την κλασική, την οποία εκπροσωπεί η Ελλάδα και επομένως τέτοιες ευκαιρίες όπως η συνάντηση με τον κύριο Πρόεδρο και τη συνοδεία του είναι πάρα πολύ γόνιμες, πάρα πολύ δημιουργικές και δημιουργούν ένα κλίμα όχι απλώς αισιοδοξίας αλλά ελπίδος για να χρησιμοποιήσω τη χριστιανική γλώσσα, ελπίδος ότι όποιες δυσκολίες και εάν υπάρχουν ποτέ δεν μπορούν να σταματήσουν την πρόοδο και την αποστολή που έχουμε ως Ορθοδοξία και ως Γένος να δώσουμε στον κόσμο ό,τι καλύτερο μπορούμε, ως αλήθεια, ως ειρήνη, ως αγάπη, ως δυνατότητα για κάθε άνθρωπο να ζήσει ευτυχισμένο σε αυτό τον πλανήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: