7.1.11

Φουντώνει η αντιπαράθεση για το φυσικό αέριο...


Λευκωσία: Κακώς βιάζονται ορισμένοι να παίρνουν θέση και να αναθεματίζουν ουσιαστικά την προσπάθεια όσον αφορά το φυσικό αέριο, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα τοποθετηθεί υπεύθυνα αφού έχει πλήρη ενημέρωση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Εμφανίζονται οι...


πάντες ειδικοί. Στην Κύπρο είναι όλοι ειδικοί επί παντός επιστητού. Εγώ δεν δηλώνω ειδικός για το φυσικό αέριο», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σήμερα, ερωτηθείς για το θέμα το φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρότυπο Κέντρο Παρέμβασης για Ατομα με Αυτισμό στη Λεμεσό.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «μου έχει γίνει ασφαλώς μια πρώτη ενημέρωση, έχω δώσει οδηγίες να ενημερώσουν και τα κόμματα».

Ανέφερε ότι «η ΔΕΦΑ είναι ομόφωνη και στη ΔΕΦΑ συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από διάφορα κόμματα».

«Τέλειωσε ο κύκλος ενημέρωσης των κομμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι «σύντομα θα γίνει ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου και εκεί θα πούμε και εμείς την άποψη μας».

«Τώρα δεν είναι η ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει θέση σε αυτά τα πράγματα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «κακώς βιάζονται ορισμένοι, κατά τη δική μου την εκτίμηση, να παίρνουν θέση και να αναθεματίζουν ουσιαστικά την προσπάθεια».

Ερωτηθείς κατά πόσο τον προβληματίζει η αντίδραση των κομμάτων μετά την ενημέρωση που είχαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εάν η Κυβέρνηση δεν δύναται να παίρνει αποφάσεις διότι προβληματίζεται από διάφορες αντιπαραθέσεις, στο τέλος θα ήταν μια ανύπαρκτη Κυβέρνηση».

«Δεν είμαστε αλαζόνες, λαμβάνουμε υπόψη πάντοτε τα όσα λέγονται και τα όσα πράττονται από τα κόμματα και από την κοινωνία», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «λαμβάνουμε υπόψη και τις ανάγκες της κοινωνίας».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτή η Κυβέρνηση έχει επιλύσει προβλήματα τα οποία κρατάν 40 και 50 χρόνια" και ότι, "εάν στηριζόμασταν στις αντιδράσεις και αναβάλλαμε, νομίζω δεν θα επιλύαμε κανένα πρόβλημα».

«Επειδή», είπε, «έχω δηλώσει ότι δεν είναι ώρα τώρα να πω εγώ τη δική μου άποψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, όταν θα έχουμε την πλήρη ενημέρωση, υπεύθυνα στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα πάρουμε θέση».

Δίνουν και παίρνουν οι κόντρες για το φυσικό αέριο

Σε περίπτωση κατά την οποία λειτουργήσαμε με τρόπο που ξεφεύγει από καθιερωμένες διεθνείς διαδικασίες και προχωρήσουμε στην εξέταση εκπρόθεσμων προσφορών για το φυσικό αέριο, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος και θα χάσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία την αξιοπιστία μας. Αυτό δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος σχολίαζε τη θέση κομμάτων για εξέταση και άλλων προσφορών, οι οποίες κατατέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι σύμφωνα με τους συμβούλους της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ οι εταιρείες αυτές είναι αμφιβόλου κύρους και υπάρχει κίνδυνος να ενοχληθούν και να αποχωρήσουν οι εταιρείες κολοσσοί που έχουν επιλεγεί.

Η απάντηση των συμβούλων, είπε, ήταν πως υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε και τα αυγά και τα πασχάλια αν ανοίγαμε τις εκπρόθεσμες προσφορές.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι επί του θέματος πρέπει να τοποθετηθούν οι θεσμοί του κράτους που έχουν ευθύνη να παρακολουθούν τα θέματα αυτά, όπως η Γενική Ελέγκτρια και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι η μονογραφή δεν σημαίνει και δέσμευση επί όλων των προνοιών του συμβολαίου. Υπάρχει, είπε, ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Είπε επίσης ότι το ύψος της προσφοράς είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 40 όπως υποστηρίζουν ορισμένα κόμματα.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, ο οποίος είχε μιλήσει για λεκτική τρομοκρατία, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί ο κ. Ομήρου θεωρεί ότι στοχοποιείται. Εγώ, είπε, είχα μιλήσει για αλλότρια κίνητρα και όχι για αλλότρια συμφέροντα και ότι κάποιοι πανεπιστημιακοί άλλα έλεγαν πριν από δύο χρόνια και άλλα υποστηρίζουν σήμερα.

Είπε επίσης ότι διατύπωνε και θα διατυπώνει πάντοτε ελεύθερα τις απόψεις του και απέρριψε τα περί λεκτικής τρομοκρατίας.

Άλλοι, είπε ο κ. Κυπριανού, επιχείρησαν να ασκήσουν πνευματική τρομοκρατία εναντίον μου στην περίπτωση της κλοπής της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου και της θέσης μου ότι δεν υπήρχαν πολιτικά κίνητρα.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ επανέλαβε τα περί λεκτικής τρομοκρατίας και πρόσθεσε πως όταν διεξάγεται διάλογος είναι αδιανόητο να πλανάται ο φόβος πως θα κατηγορηθεί κάποιος ότι υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. Αυτό, είπε, δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα.

Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ δεν θα συναινέσει στην υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο γιατί δεν έχει πεισθεί ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι προσφορές που, όπως λέχθηκε, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι πιο συμφέρουσες.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι σωστό να δεσμευτεί η Κύπρος με συμβόλαιο για είκοσι χρόνια με πολύ ψηλή τιμή και να υπάρχει το ενδεχόμενο σε πέντε χρόνια να διαθέτει δικό της φυσικό αέριο.

Καταλήγοντας ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ έχουν διαφορετική άποψη και τάσσονται υπέρ της εξέτασης και των υπόλοιπων προσφορών.

Κόντρα ΔΕΦΑ - ΑΗΚ

Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΔΕΦΑ και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τάσος Γιαπάνης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι ο ίδιος και δύο άλλα μέλη της ΔΕΦΑ είχαν ταχθεί υπέρ της εξέτασης και των άλλων προσφορών.

Είπε επίσης ότι η ΔΕΦΑ έχει νομικά το δικαίωμα να τις επανεξετάσει.

Πιστεύω, είπε, ότι είμαστε υπόχρεοι να εξετάσουμε τις προσφορές και μπορούσε εντός ενός μήνα να έχουμε ξεκαθαρίσει το θέμα.

Είπε ακόμη ότι το θέμα τέθηκε και κατά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά λέχθηκε από κάποιους ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν σωστή.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ και μέλος της ΔΕΦΑ, Στέλιος Στυλιανού, τόνισε ότι σε περίπτωση κατά την οποία εξετασθούν οι εκπρόθεσμες προσφορές, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί και ο αξιόπιστος προμηθευτής.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι είχαν απορριφθεί και προσφορές κολοσσών, οι οποίες είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα.

Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση της ΔΕΦΑ για κατάληξη στη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν ομόφωνη.

Ο κ. Στυλιανού διερωτήθηκε γιατί τίθεται τώρα τέτοιο θέμα και γιατί ο κ. Γιαπάνης δεν έθεσε το θέμα στη συνεδρία που έγινε στο Προεδρικό.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: