6.1.11
Αλληλεγγύη εντός της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε ο Γ.Παπανδρέου...
Την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ΕΕ ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός», στο Παρίσι. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά των διεθνών αγορών λέγοντας πως πρόκληση είναι να ...
δουλεύουν για το κοινό καλό και να μην αποτελούν «εργαλεία για τη συγκέντρωση των προνομίων των ολίγων».
Τον Έλληνα πρωθυπουργό καλωσόρισε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Ερίκ Μπεσόν, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στη διοργάνωση, κάνοντας λόγο για «το θάρρος και το κουράγιο», με το οποίο αντιμετωπίζει την κρίση, και χαρακτηρίζοντάς τον «διάδοχο τής Άνγκελα Μέρκελ και του Τόνι Μπλερ».
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε με τη σειρά του για την πρόσκληση σε ένα «τόσο υψηλού επιπέδου συνέδριο», προσθέτοντας ότι έχει την επίγνωση ότι η πρόσκληση οφείλεται κυρίως στον αγώνα που δίδουν ο ίδιος και η χώρα, αγώνα που -όπως τόνισε- «αφήνει ανοιχτές ουλές και που προσπαθούμε να βελτιώσουμε».
«Γι' αυτήν την εμπειρία πρόκειται να σας μιλήσω» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας κατ' αρχάς ότι «υπήρξαν πολλοί μύθοι και πολλοί καταστροφολόγοι για την Ευρώπη και το ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «τρεις είναι οι σημαντικότεροι μύθοι, που κυριάρχησαν κατά την περίοδο της κρίσης. Ο πρώτος μύθος αφορά το χρέος», το οποίο «δεν ήταν το αίτιο, αλλά το σύμπτωμα, η κορυφή του παγόβουνου».
Είπε πως «η πραγματική αιτία ήταν η έλλειψη διαχείρισης, η κακή χρήση των πόρων, η άνιση κατανομή του χρήματος, ο πελατειακός χαρακτήρας της διακυβέρνησης κ.λπ.».
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις, που επιχειρούνται στη χώρα. «Εάν δεν έχουμε λάβει ακόμα όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα έχουμε αναγνωρίσει ως αναγκαία», είπε.
Ο δεύτερος μύθος αφορά τις διεθνείς αγορές και τη μεγάλη συγκέντρωση της χρηματοοικονομικής εξουσίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκληση είναι οι αγορές να δουλεύουν για το κοινό καλό και να μην αποτελούν «εργαλεία για τη συγκέντρωση των προνομίων των ολίγων». «Σ' έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο, θα πρέπει να ρυθμίσουμε και να ελέγξουμε τη δύναμη των αγορών για να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα και ισοτιμία σήμερα» υπογράμμισε.
Ο τρίτος μύθος είναι «η εντύπωση ότι κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να πάρει μέτρα από μόνο του, ότι εθεωρείτο πως δεν υπήρχε ανάγκη αλληλεγγύης, ή ανάγκη ισχυρότερης διακυβέρνησης».
«Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν μεγάλα προβλήματα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Αναφερόμενος στο μελλοντικό οικονομικό τοπίο, τόνισε ότι «αλλάζει η δύναμη, πηγαίνει προς την Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες» και πρόσθεσε: «Πρόκλησή μας είναι να αντισταθούμε στον ανταγωνισμό, δεν θέλουμε να έχουμε άμιλλα με τις χώρες, όπου κυριαρχεί η άναρχος εργασία και οι άθλιες συνθήκες. Θέλουμε να έχουμε τα δικά μας προϊόντα, να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανανεωτικές δομές, στην ποιότητα και κοινωνική ανάπτυξη».
Επ' αυτού διευκρίνισε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί «φιλανθρωπία, αλλά κέρδος χρόνου, προκειμένου να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση».
NEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου