4.1.11

Πολυνομοσχέδιο για ΜΜΕ, επιχειρησιακό για ΕΡΤ...

Σαφέστατες αιχμές εναντίον όσων, ακόμα και εντός της κυβέρνησης, φαίνεται να απεργάζονται σενάρια συρρίκνωσης της ΕΡΤ, να την εμφανίζουν...προβληματική ή να προτείνουν μέρος του ανταποδοτικού τέλους να διατεθεί για διαφορετικούς -από τους προβλεπόμενους- σκοπούς (μείωση χρέους, επιδότηση ΕΚΑΣ και πάει λέγοντας), άφησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους που καλύπτουν τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, όπως υποστήριξε, θα παρουσιαστεί πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ με ρυθμίσεις για την ψηφιακή μετάβαση (προτείνεται διαχωρισμός παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου), αλλαγές στη νομοθεσία για πάρκα κεραιών, χωροθέτηση (υπουργείο Υποδομών), ενώ θα ακολουθήσουν: αποτίμηση του φάσματος (υπουργείο Οικονομικών), έκδοση του τελικού χάρτη συχνοτήτων, διαγωνισμοί και αδειοδοτήσεις των σταθμών, η λειτουργία των οποίων παρατάθηκε και πάλι έως τις 31/12/11 (ρύθμιση σε Ν.3905/10). Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν ρυθμίσεις και για γενικότερα θέματα των ΜΜΕ: δημοσίευση ισολογισμών μέσω κριτηρίων, παροχή κρατικής διαφήμισης (θα είναι μειωμένη) με διαφάνεια κ.ά. Ο κ. Χυτήρης πάντως πρόσθεσε ότι «το Διαδίκτυο έχει ανατρέψει πολλές καταστάσεις και ο προσανατολισμός του Τύπου είναι προς τα εκεί», ενώ εγγυήθηκε τη διατήρηση του αγγελιόσημου που θα συνεχίσει να πηγαίνει στα δημοσιογραφικά ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία της ΕΡΤ τα επόμενα χρόνια, την αξιοποίηση περιουσιακών της στοιχείων καθώς και για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κοπεί. Για το αν θα υπάρξουν και αλλαγές στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσει η διοίκησή της και πρόσθεσε ότι οι συμβασιούχοι θα προσληφθούν κανονικά, ενώ ανακοίνωσε ότι αυτή τη χρονιά βρίσκονται υπό συνταξιοδότηση περίπου 500 υπάλληλοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κάνενα από τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) ούτε να διατεθεί το ανταποδοτικό τέλος για άλλους σκοπούς. Αλλωστε από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώνονται από το ανταποδοτικό, περίπου τα 120 εκατ. ευρώ πάνε σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κ.α., ενώ η ΕΡΤ είναι και ο μοναδικός τηλεοπτικός φορέας που αποδίδει μέρος τουλάχιστον από το προβλεπόμενο 1,5% των ακαθάριστων εσόδων του για δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών.

«Αυτό που δίνει ο πολίτης -επισήμανε ο κ. Χυτήρης- πρέπει να το παίρνει πίσω και ουδείς άλλος μπορεί να παρέμβει στο ανταποδοτικό τέλος». Πάντως, η ΕΡΤ μέσα στην επόμενη διετία, όπως εξήγησε, θα αποχωρήσει πλήρως από τη διαφημιστική αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση νοικοκυρεύεται, σταμάτησαν οι σπατάλες και οι αυθαιρεσίες των τελευταίων ετών και το θέμα είναι να τηρούνται οι κανόνες. «Στην ΕΡΤ -είπε-, στο παρελθόν συνέβαιναν σημεία και τέρατα. Είμαι εναντίον των μικτών παραγωγών και όλα πρέπει να γίνονται με διαφάνεια... Αυτή είναι η κατεύθυνση της νέας διοίκησης και μόνο αν δεν ακολουθηθεί θα παρέμβουμε». Φρόντισε μάλιστα να τονίσει ότι «εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα οικονομικά και την προοπτική της ΕΡΤ και όπου χρειάζεται να συρρικνωθεί κάτι αυτό και θα γίνει... Η δημόσια τηλεόραση πάντως δεν είναι τσιφλίκι ή φέουδο κανενός».

Ο κ. Χυτήρης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος συντονίζει τις κινήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών, Οικονομικών, Εσωτερικών), δεν έκρυψε ότι αντιμετωπίζονται δυσκολίες εξαιτίας των συναρμοδιοτήτων, αλλά επέμεινε ότι μέσα στο 2011 θα προχωρήσουν θέματα σχετικά με την ψηφιακή. Σημείωσε ότι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη και για τον χώρο των ΜΜΕ, τονίζοντας όμως ότι η πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να παρέμβει στην αγορά. «Αυτό που μπορεί να κάνει υπερασπιζόμενη την ενημέρωση και τον πλουραλισμό, που είναι η καρδιά της Δημοκρατίας, είναι να διευκολύνει καταστάσεις». Γι' αυτό και υπάρχουν σκέψεις για διευκόλυνση συγχωνεύσεων ή συνεργασιών ΜΜΕ, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας εξετάζονται ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν άνεργους δημοσιογράφους (αποζημιώσεις, χρόνος ανεργίας, επιδότηση εργασίας με προϋπόθεση να μη γίνονται απολύσεις κ.ά.), όπως γίνεται και σε άλλους τομείς...
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: