10.1.11

Ένταση προκαλεί το κραχ του χρηματιστηρίου του Μπανγκλαντές...


Διεκόπη η λειτουργία του χρηματιστηρίου του Μπανγκλαντές μόλις 54 λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών καθώς κατέγραψε πτώση ρεκόρ κατά 9,25% προκαλώντας τις βίαιες διαδηλώσεις χιλιάδων επενδυτών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το ...
χρηματιστήριο της Ντάκα διέκοψε τη λειτουργία του με απόφαση της επιτροπής χρηματαγοράς, έπειτα από υποχώρηση κατά 660 μονάδες, σε ποσοστό 9,25%, κατά τα πρώτα 54 λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου Σαφικάλ Ισλάμ.

Τουλάχιστον 5 χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την πτώση του δείκτη του χρηματιστηρίου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της επιτροπής χρηματαγοράς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων προέβησαν σε βανδαλισμούς.

Ως "λουτρό αίματος" χαρακτήρισε ένα επενδυτής τη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου ο οποίος έχασε τουλάχιστον το ένα τρίτο των επενδύσεών του.

Σημειώνεται ότι το 1996, το χρηματιστήριο της Ντάκα έχασε τα τρία τέταρτα της αξίας του μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, πλήττοντας χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές, ενώ και τον Δεκέμβριο, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν βίαια στο επιχειρηματικό κέντρο της Ντάκα, πετώντας πέτρες εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας, μετά την προηγούμενη πτώση ρεκόρ του δείκτη DGEN, κατά 6,72% σε μία ημέρα.

Ο DGEN κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ανόδου στις 5 Δεκεμβρίου, κατά 8.918,51 μονάδες, σε ποσοστό 80% από την αρχή του 2010, αλλά εδώ και έναν μήνα υποχωρεί συνεχώς.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: