7.1.11

Φοροκυνήγι για περαίωση - μεγάλα ακίνητα...


Μετά τα πρώτα «λουκέτα» που μπήκαν σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια, το υπουργείο Οικονομικών εντείνει το φοροκυνηγητό, βάζοντας στο «μάτι» τους φορολογούμενους που «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση, τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που είτε...
δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας» είτε χρωστούν στο Δημόσιο, γιατρούς, δικηγόρους και τραγουδιστές, αλλά και τις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής λαμβάνει φέτος νέες διαστάσεις και ανάγεται σε «εθνικό στόχο», καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για άντληση πρόσθετων εσόδων 1,59 δισ. ευρώ από την καταπολέμησή της, για να μειωθεί το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.

Το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί ήδη σαρωτικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, προχωρώντας παράλληλα σε άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών για να διαπιστωθεί αν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

Οι έλεγχοι του πόθεν έσχες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των ερευνών που διενεργεί το ΣΔΟΕ, ενώ βασικό εργαλείο αποτελούν οι νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και το Elenxis που επιτρέπει τους online φορολογικούς ελέγχους.

Ηδη ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ Δ. Σπινέλλης προετοιμάζεται για το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες, ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού δηλωθέντα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία να διασταυρώνονται, αναδεικνύοντας ασυμφωνίες, οι οποίες θα υποδεικνύουν τους στόχους των ελέγχων. Σταδιακά, η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει ηλεκτρονικό προφίλ για το σύνολο των φορολογουμένων, στο οποίο θα καταγράφονται εισοδήματα, ακίνητα, αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης, όπως πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Στο στόχαστρο των φορο-ελεγκτών βρίσκονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έκαναν περαίωση, ιδιοκτήτες ακινήτων και επώνυμοι.

- Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου που λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Οσοι «γυρίσουν την πλάτη» στην περαίωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, προσθέτοντας πως στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η περαίωση έφερε στα δημόσια ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η αρχή έχει ήδη γίνει με τους 2.250 γιατρούς ανά την επικράτεια, οι οποίοι εντοπίστηκαν με καταθέσεις από 1 έως και 10 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η λίστα εμπλουτίζεται συνεχώς και με νέες περιπτώσεις φορολογουμένων. Το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει ήδη σε άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και δημοφιλείς τραγουδιστές.

- Κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια όπου οι ελεγκτές διαπιστώνουν σωρεία φορολογικών παραβάσεων κυρίως μη έκδοσης αποδείξεων και εισιτηρίων.

- Στο στόχαστρο και επιχειρήσεις με «περίεργα» οικονομικά δεδομένα (μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, ασυνήθιστα χαμηλά έσοδα για τα δεδομένα του κλάδου κ.λπ.).

Μαρία Βουργάνα



Στην τσιμπίδα μεγαλοϊδιοκτήτες και ιδιοκτήτες offshore εταιρειών

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται ακόμη:

- Χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που «έκρυψαν» από την Εφορία τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους για να μην πληρώσουν τον ΦΜΑΠ. Οπως έδειξαν οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΓΓΠΣ, αυτοί οι φορολογούμενοι, αν και ήταν υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν τη δήλωση ΦΜΑΠ μέχρι και το 2007 που ίσχυσε το μέτρο, αλλά υπέβαλαν το 2008 τις δηλώσεις Ε9 για τον υπολογισμό και την καταβολή του ΕΤΑΚ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα κληθούν από την Εφορία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και την καταβολή των φόρων, μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

- Οφειλέτες του Δημοσίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η ΓΓΠΣ συνεχίζει τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό οφειλετών του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας έχουν πιαστεί ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο και κατέχουν πανάκριβα ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές της χώρας, όπως Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Βούλα, Βουλιαγμένη, Μύκονο, Σαντορίνη, Πανόραμα και Καλαμαριά. Οι οφειλέτες που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων τους. Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, οι απειλές και οι κατασχέσεις φέρνουν αποτελέσματα, καθώς οδηγούν πιο εύκολα τους οφειλέτες του Δημοσίου στο ταμείο της Εφορίας για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Πολλοί φορολογούμενοι για να μη δουν τα ακίνητά τους να βγαίνουν στο σφυρί έσπευσαν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Ελεγχοι γίνονται και σε οφειλέτες του Δημοσίου με «φουσκωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς. Για τη συγκεκριμένη ομάδα προβλέπεται ακόμη και κατάσχεση καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

- Φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα «φτώχειας». Μία από τις πέντε ομάδες που συνεστήθησαν στο υπουργείο έχει επικεντρωθεί στο να σχεδιάσει πώς θα γίνουν αυτές οι διασταυρώσεις. Η ομάδα αντλεί πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα εντοπίσει περιπτώσεις υπόπτων. Ηδη έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις με ακίνητα αξίας ακόμη και 150 φορές μεγαλύτερης από το φορολογητέο εισόδημα.

- Ιδιοκτήτες offshore που δεν μεταβίβασαν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα και δεν υπέβαλαν στην Εφορία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τη δήλωση για την απόδοση του ειδικού φόρου επί των ακινήτων τους για το 2010, ο οποίος με τον φορολογικό νόμο αυξήθηκε από 3% σε 15%.

Mέσω Elenxis
Από «κόσκινο» οι 1.000 πιο μεγάλες επιχειρήσεις

Οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας θα φορο-παρακολουθούνται και θα ελέγχονται μέσω του Elenxis.

*
Επιτηδευματίες που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ: Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι προσωρινοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την απόδοση του ΦΠΑ. Οσοι «ξεχνούν» να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ, καλούνται τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην εφορία προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον φόρο.

Οι πέντε ομάδες κρούσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών συμπληρώνεται με τις πέντε ομάδες κρούσης που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

- Εφαρμογή φορολογικής μεταρρύθμισης. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης.

- Είσπραξη οφειλών. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

- Μεγάλων φορολογουμένων. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για τη διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων.

- Μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Η ομάδα αυτή θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση, την ανάπτυξη και την παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών

- Απόδοση παρακρατούμενων φόρων και φορολογικής συμμόρφωσης. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως ΦΠΑ και ΦΜΥ).
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: