10.1.11

Εορτασμός των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς...


www.greeknewsonline.com
Για 105η χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος με κάθε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια την περασμένη Πέμπτη, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, η τελετή καθαγιασμού των Υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον γραφικό κολπίσκο του Τάρπον Σπρινγκς, της πόλης που παγκοσμίως είναι γνωστή ως η «Πόλη των Θεοφανείων».

Εκατόν πέντε περιστέρια...
πέταξαν συμβολικά, γιορτάζοντας την επέτειο αυτή, πάνω από το Spring Bayou, όταν ο 17χρονος Λούις Νίκολας Πάππας, γόνος γνωστής και παλαιάς οικογένειας του Τάρπον Σπρινγκς, ανέσυρε το Σταυρό από τα παγωμένα νερά του κολπίσκου, όπου βούτηξε, τηρώντας την παράδοση, μαζί με άλλα 74 Ελληνόπουλα, ηλικίας 16 – 18 ετών.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένα ολόλευκο περιστέρι συμβολίζοντας το Αγιο Πνεύμα που εμφανίστηκε κατά τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη Ποταμό αφέθηκε να πετάξει από τα χέρια της ντυμένης στα άσπρα Σταυρούλας-Ζωής Καραβοκύρου, φοιτήτριας και μέλους της Χορωδίας του Αγίου Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς, η οποία έχει κάνει δύο φορές μεταμόσχευση καρδιάς.

Την τελετή υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν περίπου 15,000 άτομα, οι ομογενείς κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ξένοι.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο, στο Δυτικό Ημισφαίριο, εορτασμό των Θεοφανείων, χάρη στον οποίο το 1975 η πόλη του Τάρπον Σπρινγκς έλαβε τον τίτλο της «Πόλης των Θεοφανείων – Epiphany City».

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι πιστοί κατέκλυσαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς, για την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συμπαραστατούμενος από τον επιχώριο μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο και τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Μιχαήλ Εϊκαρίνο και με τη συμμετοχή ιερέων από τις ενορίες της περιοχής.

Μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού και αφού το εκκλησίασμα δέχθηκε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, μια πομπή σχηματίστηκε από τον ιστορικό ναό προς τον γραφικό κολπίσκο Spring Bayou, για την τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε τους νέους στην είσοδο του πάρκου που οδηγεί στο Spring Bayou και εκείνοι βούτηξαν στα νερά του κολπίσκου και έλαβαν τις θέσεις τους στις βάρκες με ελληνικά ονόματα που ήταν από την προηγούμενη μέρα δεμένες κυκλικά ως προς την ειδική εξέδρα.

Για τις οικογένειες των Ελλήνων της περιοχής αποτελεί παράδοση και ευλογία μαζί να βουτούν τα αγόρια για το Σταυρό.

«Κολύμπησα απλά προς το σημείο που ο Σταυρός έπεσε στο νερό. Βούτηξα και όταν άνοιξα τα μάτια μου είδα τον Σταυρό στο βυθό. Ηταν ευλογία για μένα», δήλωσε ο Λούις Πάππας, ο οποίος μέσα στα χειροκροτήματα του κόσμου και τις ευχές όλων, επέστρεψε, ανεβασμένος στους ώμους των άλλων αγοριών, πίσω, στο Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου έλαβε την ευλογία και ένα επιστήθιο Σταυρό –δώρο από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Ο προπάππος του, Λούις Μ. Πάππας, ήταν γνωστός από την φημισμένη Greek Salad με μαρούλι και ένα μέρος πατατοσαλάτας που καθιέρωσε στη Φλόριδα. Ο παππούς του Τζακ Λούης Πάππας γιόρταζε την ημέρα των Θεοφανείων τα 81α γενέθλιά του. Ο ξάδελφός του Λουκάς Λούις Πάππας ανέσυρε το Σταυρό κατά την τελετή του 2001.

Τον λευκό ξύλινο Σταυρό για την φετινή τελετή φιλοτέχνησε ο 24χρονος Νικόλαος Σάουντερ, συνεχίζοντας την 40χρονη παράδοση του παππού του Βασίλη Πασκαλάκη, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 74 ετών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα Θεοφάνεια ξεκίνησαν την προπερασμένη Κυριακή, με τον τρίτο ετήσιο “Cross Divers Dance” στο κοινοτικό κέντρο «Σπανός – Πάππας» κατά τον οποίο τιμήθηκε ο κ. Εμμανουήλ Γκόμπος, βοηθός διευθυντής του Tarpon Springs High School, ο οποίος από το 1975 συμβάλει ενεργά στην οργάνωση του εορτασμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έφτασε στο αεροδρόμιο της Τάμπα, όπου του επεφυλάχθη θερμή υποδοχή, το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια, μετέβη στην Αγία Τριάδα στο Clearwater, όπου παρακάθισε στο καθιερωμένο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Κοινότητας, με τη συμμετοχή των ιερέων της περιοχής, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας παρέστη στο 79ο ετήσιο δείπνο του τοπικού τμήματος 16 της ΑΧΕΠΑ, κατά το οποίο τιμήθηκαν οι κ.κ. Λουκάς Παππάς, Γιώργος Φακλής, Κρις Τσαρδούλιας και Κρις Ζανιός.

Το πρωί της ίδιας μέρας έγινε από τον π. Βασίλειο Τσουρλή ο καθιερωμένος αγιασμός των σκαφών και των πληρωμάτων τους στα Sponge Docks του ποταμού Anclote.

Μετά την τελετή στο Spring Bayou, την ημέρα των Θεοφανείων, ακολούθησε ελληνικό γλέντι στο γειτονικό Craig Park με μουσικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων της περιοχής. Το ίδιο βράδυ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το καθιερωμένο «Δείπνο των Θεοφανείων» στο κοινοτικό κέντρο «Σπανός – Πάππας» του Αγίου Νικολάου.
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: