2.1.11

Αντιδράσεις πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών για την επίθεση στην Αίγυπτο ...


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση με 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Αλεξάνδρεια. Την επίθεση καταδίκασε η Γαλλία, επαναλαμβάνοντας τον σεβασμό της στις θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Καταδικάζει η...
Συρία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ δήλωσε ότι το Παρίσι εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στις αρχές και τον λαό της Αιγύπτου.

Ο επίσκοπος του Παρισιού, καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά κάλεσε τους καθολικούς να προσευχηθούν «για όλους τους χριστιανούς που υφίστανται διώξεις στον κόσμο και για την ειρήνη».

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, το οποίο ήταν σταθμευμένο μπροστά από Εκκλησία.

Την ώρα εκείνη εκατοντάδες πιστοί προσέρχονταν στο Ναό για να προσευχηθούν.

Αμέσως μετά την έκρηξη εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια με μουσουλμάνους.

Η Συρία καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών».

Ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ ζήτησε από τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή να φανούν θαρραλέοι, μετά την επίθεση σε εκκλησία χριστιανών κοπτών της Αλεξάνδρειας.

«Η νέα αυτή σφαγή μας κάνει να σκεφτόμαστε τον προορισμό των χριστιανών στην περιοχή αυτή που δεν πρέπει να χαθεί» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος στη διάρκεια λειτουργίας στην έδρα του λατινικού πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια «θέτει για μια ακόμα φορά σε δοκιμασία τις προσπάθειες και τις ελπίδες μας».

Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, εκφράζοντας την βαθιά του θλίψη.

«Η επίθεση εναντίον χριστιανών της Αλεξάνδρειας αποτελεί μια νέα φρικτή υπενθύμιση των πιέσεων που δέχονται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή» επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιστορία συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Αιγυπτίων καταδικάζει «αυτή, αλλά και παρόμοιες πράξεις».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: