8.1.11

«Στα ριάλιτι χάνεις τον αυτοσεβασµό» ...


Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη
Αλλα σου έλεγαν µπροστά στις κάµερες και άλλα πίσω από αυτές, ήταν αυτό που εισέπραξε στο «Next Top Model» η Κέλλυ Ξυλογιάννη
«Κουράστηκα από τον εγκλεισµό», «γίνεσαι πιόνι που σε κάνουν ό,τι θέλουν», «µας έβαζαν να κάνουµε πράγµατα που µας θίγουν», «όταν είσαι έγκλειστος σε ένα σπίτι για δύο µήνες, παύει το ριάλιτι να το βλέπεις σαν παιχνίδι αλλά σαν τη ζωή σου», λένε τέσσερις νέες γυναίκες που αποχώρησαν από τρία τηλεριάλιτι
Η ...
∆έσποινα Κανδηλογιαννάκη αποχώρησε από το «Master Chef», ενώ ήταν στην τελική ευθεία. Η Εβελίνα Παρουζέλ εγκατέλειψε το «Big Brother» έπειτα από δύο µήνες εγκλεισµού. Εναν µήνα άντεξε η Αλίκη Καρποδίνη στο «Next Top Model». Σχεδόν ταυτόχρονα άνοιξε την πόρτα και βγήκε από το σπίτι των επίδοξων µοντέλων και η Κέλλυ Ξυλογιάννη.

Σύµπτωση επαναλαµβανόµενη παύει να είναι σύµπτωση, λέει µιαλαϊκήρήση.

Για πρώτη φορά καταγράφονται µαζικές αποχωρήσεις_ οικειοθελώς κατά δήλωσήτους _ παικτών τηλεριάλιτι, οι οποίοι είχαν µέσες - άκρες το ίδιο επιχείρηµα:

∆εν άντεχαν άλλο τηδιαδικασία του εγκλεισµού, δεν είχαν κίνητρο, ένιωθαν πως έχαναν τον αυτοσεβασµό τους. «∆εν ήταναυτό τελικάπου είχα στοµυαλό µου», έλεγε στα «ΝΕΑ» η Αλίκη Καρποδίνη πουεγκατέλειψε το τηλεριάλιτι «Next Top Model». «Ουσιαστικάδεν ψάχνουν για µοντέλα. Ενα ριάλιτι είναι που εξασφαλίζει προβολή µόνο συγκεκριµένων ανθρώπων». Εννοώντας όσουςδουλεύουν για ό,τι συµβαίνει µπροστά απότις κάµερες: «Τα µέλη της κριτικής επιτροπής,τους φωτογράφους, τους µακιγιέζ, τους στυλίστες».

Μοιάζει ναήξερε από πριν τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλάδιαπίστωσε στηνπορεία πως τα πράγµαταδεν ήταν όπως τα είχε στο µυαλό της. «Νόµιζα πως θαήταν καλή προβολή». Υπάρχει όµως και το «αλλά» της υπόθεσης για την Αλίκη Καρποδίνη. «Η διαδικασία επιλογής δεν είναι αντικειµενική»,υποστηρίζει. «Το θεωρώ στηµένοπαιχνίδι. Κάποιες από τις κοπέλες δεν είχαν τις προδιαγραφές για ναγίνουν µοντέλα. Εξωκυκλοφορούν πολύ οµορφότερες γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις». Κέρδισε κάτι από την παραµονή της στο παιχνίδι; «∆εν µαθαίνεις και κάτι σηµαντικό. Ολα γίνονται µε πίεση χρόνου. Ηµασταν 20 κοπέλες κι έπρεπε, ας πούµε, να κάνουµε µια φωτογράφιση. Ε, πόση αντοχήκαι κέφι µπορεί να είχε ο φωτογράφος έπειτα από ώρες γυρισµάτων, ξανά και ξανά, όταν ερχόταν η σειρά της τελευταίας από εµάς; Θεωρώ ότι όλα αυτάπου µας µάθαιναν ή µας έβαζαν νακάνουµε θα µπορούσα να τα κάνω και σπίτι µου. ∆εν δίνει εφόδια για να προχωρήσει κάποια. Είναι απλώς ένα µέσο προβολής». Αλλά και από αυτή την προβολή δεν περιµένει, λέει, και πολλά. «Η αναγνωρισιµότητα είναι προσωρινή». Πάντως έχει προτάσεις συνεργασίας από δύο πρακτορεία µοντέλων.

Για ψυχολογικήπίεση κάνει λόγο και ηεπίσης πρώην έγκλειστη στο «Next Top Model» Κέλλυ Ξυλογιάννη που εγκατέλειψε. Εστιάζει κυρίως στηναρνητική φόρτιση πουεισέπραττε. Από τους κριτές; Οχιµόνο. Συνολικά από τους ανθρώπους τηςπαραγωγής, εξηγεί. «Αυτοί οι άνθρωποι κάθε µέρα κάτι στραβό έβρισκανκαι το “χτυπούσαν”.

Αυτά µπροστάστις κάµερες.Γιατί πίσωαπό αυτές άλλαέλεγαν. Τα πράγµατα ήταν πολύ καλύτερα. Ασκούν κριτική την οποία στην πραγµατικότητα δεν πιστεύουν», λέει και έχειπλέον τη βεβαιότητα ότι «δεν είναι ακαδηµία µοντέλων, αλλά ένα ριάλιτι που εµείς δεν το είχαµε συνειδητοποιήσει».

Χάρη µεγάλη φαίνεται πως έκανε στον εαυτό της και η επίδοξη µοντέλα Αλίκη Καρποδίνη, εγκαταλείποντας το «Next Top Model». «Αυτά που µας έβαζαν νακάνουµε δενµε αντιπροσώπευαν. Θίγεται το γυναικείο φύλο. ∆εν ήταν δοκιµασίες που περνάει κάποια αν θέλει να γίνει µοντέλο. Μπορεί και χωρίς αυτές. Για παράδειγµα, τα κορίτσια που έκαναν φωτογράφιση µεέντοµα, σκουλήκια, αράχνες πέρασαν δύσκολες στιγµές.

∆ύο παίκτριες κατέληξαν στο νοσοκοµείο. Μάλιστα, µια είχε σοβαρότερο πρόβληµα.

Ενα σκουλήκι είχε εισχωρήσει σεευαίσθητη περιοχή της».

«Αυτά που µας έβαζαν να κάνουµε δεν µε αντιπροσώπευαν. Θίγεται το γυναικείο φύλο. ∆εν ήταν δοκιµασίες που περνάει κάποια αν θέλει να γίνει µοντέλο...»


«Κουράστηκα από τον εγκλεισµό στο σπίτι»

Η Εβελίνα Παρουζέλ δεν ήθελε να κερδίσει, να µείνει δηλαδή στο «Big Brother» και να χάσει, να αποβληθεί εν ολίγοις η φίλη της, η Νάρα, επίσης έγκλειστη στο ίδιο τηλεριάλτι. Τι είδους φιλία άραγε αναπτύσσεται σε συνθήκες εγκλεισµού; Πώς είναι δυνατόν να γίνεσαι «κολλητός» µε έναν άνθρωπο που µόλις τον έχεις γνωρίσει; Εκείνη πάλι έχει την άποψή της. «Ηταν φιλία µε την πρώτη µατιά». Γαντζώθηκε από αυτήν τη σχέση, πιθανόν ασυνείδητα. Το λέει και η ίδια µε άλλα λόγια. «∆έθηκα µε τη Νάρα και δεν το περίµενα. ∆εν είχαµε επαφή µε τον έξω κόσµο, βγαίναµε µόνο για να εκτελέσουµε αποστολές του παιχνιδιού, αλλά και τότε µας πήγαιναν στα βουνά, οπότε και πάλι δεν βλέπαµε άνθρωπο». Και άντεξε δύο µήνες. «Οταν είσαι κλεισµένος σε ένα σπίτι επί δύο µήνες, δεν το βλέπεις σαν παιχνίδι αλλά σαν τη ζωή σου». Τόµπολα. Τα βρόντηξε κι έφυγε όταν βρέθηκε προτεινόµενη για αποχώρηση µαζί µε τη Νάρα. Στο αποτέλεσµα της ψηφοφορίας διέκρινε, λέει, στρατηγικές. «∆ιαπίστωσα όµως πως συµπαίκτες που τους ένιωθα κοντά µου δεν το έβλεπαν κι εκείνοι το ίδιο. Είχαν τακτική. Ισως ζήλευαν τη σχέση που είχαµε µε τη Νάρα.

Επέλεξα να φύγω χωρίς να περιµένω το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας. Αλλιώς η αποβολή της Νάρας θα ακύρωνε τα σχέδιά της να έρθει η οικογένειά της στην Ελλάδα».

Πώς ήταν η µέρα µετά για την ίδια;

«Περίεργα. Το πρωί της επόµενης µέρας έψαχνα το µικρόφωνό µου.

Είχα συνηθίσει κάποια πράγµατα.

Για παράδειγµα, δεν µπορώ να κάθοµαι µόνη στο σπίτι, διότι στο “Big Brother” δεν περνούσα στιγµή που να ήµουν µόνη. Μου λείπουν οι άνθρωποι. Εχω ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία».

Κάτι παρόµοιο, ως προς τη διαδικασία παραµονής στο τηλεριάλιτι µαγειρικής «Master Chef», συνέβη και µε τη ∆έσποινα Κανδηλογιαννάκη. Αν και κέρδισε στη διαδικασία παραµονής στο παιχνίδι, µάζεψε τα πράγµατά της κι αποχώρησε. «Κουράστηκα από τον εγκλεισµό στο σπίτι», λέει και εξηγεί ότι φάνηκε συνεπής προς τον εαυτό της. «Γνώριζα τι θα συµβεί. ∆εν περίµενα όµως να χάσω τον έλεγχο.

Ενιωθα ότι έχανα τον αυτοσεβασµό µου. Εχασα τα βαφτίσια του ανιψιού µου, του πρώτου παιδιού στην οικογένεια, κι αν δεν έφευγα θα έκανα τα γενέθλιά µου “µέσα”».

Αποχώρησε, τελικά, ανήµερα των γενεθλίων της. Μάλλον έκανε το καλύτερο δώρο στον εαυτό της (εκτός εάν καλύτερο δώρο είναι πως βρήκε, όπως λέγεται, θέση ανάµεσα στους συνεργάτες του Λευτέρη Λαζάρου...). «Ενας τέτοιος εγκλεισµός που δηµιουργεί ένα είδος ψύχωσης» λέει τώρα, «σε κάνει να νιώθεις ότι σπίτι είναι εκεί που µένεις µε τους άλλους συµπαίκτες. Ξεχνάς ότι έχεις συγγενείς, φίλους, ζωή, έξω από το “σπίτι”. Οταν µου έδωσαν το κινητό µου, η χαρά ήταν τέτοια, σαν να µου είχαν κάνει το καλύτερο δώρο του κόσµου».
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: