22.1.11

«Έκρηξη» στο δημαρχείο Λάρισας με το «Πόρισμα» του Πανεπιστημιακού


Μύριζε μπαρούτι εξ αρχής στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη λειτουργία των νοσοκομείων της Λάρισας. Οι γιατροί από τη μία και οι εντεταλμένοι της κυβέρνησης διοικητές των υγειονομικών μονάδων απέναντί τους, όλοι μαζί στον ίδιο χώρο ενώ τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι τριβές εντείνονται, δεν ήθελε και πολύ.
Μια ...
σπίθα ήταν αρκετή και δίχως καλά-καλά να αντιληφθούν, οι περισσότεροι των παρισταμένων, καν το γιατί, προέκυψε στο τέλος της συνεδρίασης «ισχυρή έκρηξη». Οι διοικητές τα έβαλαν με το δήμαρχο, διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν ότι αποχωρούν, μαζί τους και ο κ. Σάπκας και σύμβουλοι της παράταξής του, πάνω στη φάση ανταλλάχτηκαν και κάποιες φράσεις με τους γιατρούς, εν τέλει όμως-κατά τα φαινόμενα-επέστρεψαν απαξάπαντες στην αίθουσα και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.
Το βαρομετρικό χαμηλό είχε κυριαρχήσει στο χώρο από όταν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Π. Τομάρας, αναφέρθηκε και στο διαβόητο πλέον «Πόρισμα» για το Πανεπιστημιακό, που μαζί με τα συμπαρομαρτούντα έχει διαρρήξει τις σχέσεις της διοίκησης με τους γιατρούς του νοσοκομείου. Παρότι φρόντισε να απεκδυθεί πάσης ευθύνης για τις σχετικές επιλεκτικές διαρροές σε μέσα ενημέρωσης, ακολούθησαν οι κεραυνοί που εξαπέλυσε ο καθηγητής Κ. Μαλίζος αλλά και οι σαφέστατες αιχμές άλλων συναδέλφων του.
ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΠΑΛΤΟ
Και καθώς η συνεδρίαση όδευε προς το τέλος κι ενώ ο δήμαρχος έκανε το «κλείσιμο», προέκυψε το «μπαμ». Ο Κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε στο Πόρισμα και «τη συκοφαντία που αμαυρώνει την εικόνα του νοσοκομείου, αμαυρώνει την εικόνα της πόλης» και σημειώνοντας ότι «στην ευνομούμενη Πολιτεία όλα θα πάρουν το δρόμο τους» κάλεσε να σταματήσουν οι διαρροές, να μην ξαναδοθεί μ΄ αυτό τον τρόπο συνέχεια.
Εκεί εξερράγη ο κ. Τομάρας, στον οποίο σημειωτέον είχε παραχωρηθεί θέση στο πλευρό του δημάρχου στο προεδρείο, ζητώντας το λόγο επί προσωπικού και διαμαρτυρόμενος εντόνως: «Α ώστε γι’ αυτό μας καλέσατε. Για να μας πείτε για τις διαρροές...».
Προς επίρρωσή του έσπευσε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Ηλ. Σκυλλάκος, εγερθείς από τη θέση του στο ακροατήριο: «Πολύ ωραία η σκηνοθεσία σας κ. δήμαρχε. Ντροπή σας. Να τους κατονομάσετε, ποιοι είναι που κάνουν τις διαρροές...».
Οι δύο διοικητές σηκώθηκαν, πήραν τα παλτό τους και δήλωσαν ότι αποχωρούν. Προκλήθηκε σχετική αναταραχή, σηκώθηκε και ο διοικητής του ΓΝΛ Κ. Καραμπάτσας, χωρίς να επιχειρήσει έξοδο, αναδεύτηκαν και άλλοι της Διοίκησης που ήταν παρόντες, παρενέβη και ο Γ. Σάπκας επικρίνοντας το δήμαρχο και δηλώνοντας ότι αποχωρεί και η παράταξή του, ο Β. Κλεισιάρης δίπλα του που είχε μιλήσει κιόλας πριν δεν έδειξε να συγκινείται από την απόφαση του αρχηγού, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όμως σηκώθηκαν επίσης διαμαρτυρόμενοι, ο καθηγητής Κ. Μαλίζος βρέθηκε να συζητά εντόνως με τον διοικητή Ηλ. Σκυλλάκο για «παντελόνια» και ποιος «δεν τα φοράει», πανδαιμόνιο στην αίθουσα.
Τελικά η κατάσταση ηρέμησε, επανήλθε η μπουνάτσα και όσοι ξεκίνησαν να αποχωρήσουν επέστρεψαν στην αίθουσα και η συζήτηση ολοκληρώθηκε.
Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης συνέχιζε, ως συνήθως εκνευριστικά ατάραχος, καρφώνοντας αυτή τη φορά τον κ. Σκυλλάκο: «Καλά, ποιος κάνει τις διαρροές; Εγώ μήπως; Μα αφού πριν από οπουδήποτε αλλού το Πόρισμα βγήκε στην «Παρασκευή και 13»...». Κι όπως εξηγούσαν κάποιοι στους ανίδεους, διευθυντής στην εβδομαδιαία αθηναϊκή εφημερίδα είναι ο Αντ. Σκυλλάκος, αδελφός του διοικητή του Πανεπιστημιακού.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Η συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 μ.μ. ολοκληρώθηκε σχεδόν τα μεσάνυχτα, τα δε πηγαδάκια των συμμετεχόντων συνεχίστηκαν και αργότερα μέσα κι έξω από την αίθουσα. Ολοκληρώνοντας, ο δήμαρχος έκανε λόγο για σουμάρισμα όσων ακούστηκαν ώστε να προκύψει μίνιμουμ πλαίσιο διεκδικήσεων κοινά αποδεκτό και εν συνεχεία να προβληθεί αυτό στον υπουργό Υγείας, σε συνάντηση που θα επιδιωχθεί να έχει μαζί του διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δήμου μαζί και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.
Ο κ. Τζανακούλης συγκαταλέγει στο μίνιμουμ πλαίσιο διεκδικήσεων:
-την αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκομείου που κλείνει,
-την αναβάθμιση του παλιού νοσοκομείου,
-την αναβάθμιση του ΓΝΛ με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής και την εγκατάσταση σ΄αυτό πιθανόν και πανεπιστημιακών κλινικών,
-παρεμβάσεις επέκτασης (χειρουργεία κ.λπ.) στο Πανεπιστημιακό κ.ά.
ΔΙΑΨΕΥΣΗ
Νωρίτερα και πέραν των υπολοίπων που αναφέρθηκαν στο χθεσινό ρεπορτάζ, στη συνεδρίαση μίλησε και ο καθηγητής Γ. Φεζουλίδης, επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού ενώ ο καθηγητής Θ. Καραχάλιος παρουσίασε αναλυτικά, χρησιμοποιώντας διαφάνειες, το παραγόμενο έργο στο Πανεπιστημιακό, ως διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα. Ο κ. Καραχάλιος στράφηκε ευθέως εναντίον των παρισταμένων διοικητών διαψεύδοντας τις... διαψεύσεις τους περί επάρκειας υλικών στο νοσοκομείο. «Σας το λέω, δεν έχουμε υλικά για να κάνουμε χειρουργεία. Και ας το έχουν διαψεύσει. Έτσι είναι, δεν έχουμε...», επέμεινε. Οι παριστάμενοι Π. Τομάρας και Η. Σκυλλάκος αυτή τη φορά δεν τον διέψευσαν.
ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
Θέμα δημιουργήθηκε όταν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του κ. Σκυλλάκου, τον διέκοψε ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μπαρτζώκης επιμένοντας να αναφερθεί ο διοικητής του Πανεπιστημιακού στις απειλές που έχει δημοσιοποιήσει ότι δέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του. Ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι έχει καταφύγει στον αστυνομικό διευθυντή Β. Χαλάτση ζητώντας προστασία μετά από ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι του. Κι όταν πιέστηκε σχετικά από τον κ. Μπαρτζώκη, είπε ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού του» υποψιάζεται το δράστη αλλά δεν τον κατονόμασε. Παρά μόνο, όπως είπε, «στη γυναίκα μου, στη γραμματέα μου και σε έναν έμπιστό μου φίλο».
ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Βασ. Κλεισιάρη, του μοναδικού απλού δημοτικού συμβούλου, πλην των επικεφαλής, που μίλησε στη συνεδρίαση και ο οποίος χρησιμοποίησε την... ποίηση διαφοροποιούμενος από τον διοικητή Π. Τομάρα στην αναγκαιότητα του 5ευρου εισιτηρίου στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων την οποία είχε υπερασπιστεί νωρίτερα ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ.
Ο διευθυντής Διαβητολογικού του ΓΝΛ, αναφέρθηκε αρχικά με το πρόβλημα της γλίσχρας αμοιβής των νοσοκομειακών γιατρών, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα και την προσωπική του περιπέτεια υγείας. «Οι φίλοι μου γιατροί που ίδρωσαν εννιά ώρες πάνω μου στο χειρουργείο, πήραν στο τέλος του μήνα τον ίδιο μισθό που θα έπαιρναν και αν κάθονταν απλώς σ΄ ένα γραφείο και έγραφαν φάρμακα». Για να μιλήσει στη συνέχεια περί της ανάγκης ανταμοιβής της υπερεξειδικευμένης εργασίας στο δημόσιο τομέα της Υγείας όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό. «Διότι, συνέχισε, όπως γράφει και ο Μπρεχτ σ΄ ένα βιβλιαράκι που μου είχε χαρίσει πριν πολλές δεκαετίες ο καθηγητής Μαλίζος, όταν είχαμε βρεθεί φοιτητές κι οι δυό μας σε αποστολή στη Λουμπλιάνα, «στρατηγέ μου το αεροπλάνο σου είναι πολύ δυνατό μηχάνημα. Έχει όμως ένα ελάττωμα. Χρειάζεται πιλότο». Χρειαζόμαστε τους «πιλότους», δεν γίνεται αλλιώς...».
Και εν συνεχεία κατέφυγε σε στίχους του Σ. Μάλαμα για να αποκρούσει την καθιέρωση του 5ευρου: « Ό,τι στοιχίζει μια δραχμή, για άλλους κοστίζει μια ζωή. Δεν είναι κρίμα...». Εξηγώντας ότι το εισιτήριο, εκτός της άσκοπης ζήτησης που επικαλέστηκε ο κ. Τομάρας, αποτρέπει ταυτόχρονα και όσους χρειάζονται πράγματι ιατρική φροντίδα και καθυστερούν να σπεύσουν στο νοσοκομείο.
Σωτ. Ζαχαριάς
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: