10.1.11

Πρόστιμα αντί εδωλίου! ...


Νέος νόμος, που ισχύει από τις παραμονές των Χριστουγέννων, φέρνει ορισμένες αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση του πολίτη, με πιο χειροπιαστή μεταβολή για τους περισσότερους, τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όλες όσες είναι σε βαθμό πλημμελήματος τιμωρούνται ως
πταίσματα, που επισύρουν κυρίως χρηματικά πρόστιμα μέχρι 3.000 ευρώ, εκτός των διοικητικών, αν προβλέπονται.
Εξαιρούνται μόνο τέσσερις περιπτώσεις, που παραμένουν ως έχουν, δηλαδή πλημμελήματα και είναι τα εξής: Κατάληψη οδοστρώματος (έχει σημασία για τις αγροτικές κινητοποιήσεις), εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος κλπ., παραποίηση στοιχείων αυτοκινήτου (πλαισίου, κινητήρα κλπ.) και πλαστή ή παραποιημένη άδεια οδήγησης. Για παράδειγμα, παύουν πλέον οι συλλήψεις και η παραπομπή στο αυτόφωρο, μεθυσμένων οδηγών. Το θέμα θα αντιμετωπίζεται με χρηματικά πρόστιμα. Σε πρώτη ανάγνωση, οι νέες διατάξεις του νόμου ενισχύουν το δημόσιο ταμείο.
Ο νόμος 3904/10 ισχύει από τις 23 Δεκεμβρίου 2010, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, με γενικό τίτλο «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Γενικά δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς πολλών ποινών, δίνει περισσότερες δυνατότητες μετατροπής των ποινών στο δικαστήριο και σε άλλες περιπτώσεις επιβάλλει υποχρεωτικά τη μετατροπή των ποινών φυλάκισης. Από τη μια πλευρά φαίνεται η λογική να πάει λιγότερος κόσμος στη φυλακή, δίνοντας τη δυνατότητα εξαγοράς και αναστολών εκτέλεσης των ποινών και από την άλλη, με την αύξηση των προστίμων και των εξαγορών, φέρνει χρήματα στο κράτος, που τα ψάχνει διακαώς.
Επίσης, σε μια σειρά κλασικών αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα, όπως π. χ. την κλοπή, εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων, «αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές, αποδώσει χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα...». Τα ίδια με το παραπάνω αδίκημα ισχύουν και για άλλα, όπως: υπεξαίρεση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.
Ακόμα, τα ίδια ισχύουν και για αδικήματα όπως: Απάτη, απιστία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καταδολίευση δανειστών, παράνομη αλιεία, τοκογλυφία, αισχροκέρδεια κλπ. Δηλαδή, «αν ο υπαίτιος...μέχρι την άσκηση της ποινικής δίωξης, ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα, καταβάλλοντας αποδεδειγμένα ή κατά δήλωση του παθόντος ή των κληρονόμων του το κεφάλαιο και τους τόκους υπερημερίας, δεν κινείται ποινική δίωξη και η υπόθεση τίθεται στο αρχείο με αιτιολογημένη πράξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών...». Για την περίπτωση της απιστίας όμως, όταν αυτή αφορά το δημόσιο και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ΟΤΑ, δεν ισχύουν τα παραπάνω.
Στις περιπτώσεις άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα στα αδικήματα: Υπεξαίρεση, απάτη, απάτη με υπολογιστή, απιστία και τοκογλυφία θεσπίζεται και η ποινική συνδιαλλαγή: Δηλαδή, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, μετά από αίτημα του κατηγορούμενου, που υποβάλλεται μέχρι την τυπική περάτωση της ανάκρισης, καλεί τον κατηγορούμενο και τον παθόντα να εμφανιστούν ενώπιον του, μετά ή δια των συνηγόρων τους για συνδιαλλαγή. Βεβαίως, η συνδιαλλαγή δεν εφαρμόζεται, αν τα κακουργήματα αυτά στρέφονται κατά του δημοσίου κ.λπ.
Με άλλο άρθρο του συγκεκριμένου νόμου «στενεύουν» οι δυνατότητες αναβολής των δικών. Ακόμα επιβάλλονται ειδικές δικάσιμοι στα Εφετεία Κακουργημάτων, με αποκλειστικά υποθέσεις κατηγορούμενων, που είναι προσωρινά κρατούμενοι ή αφορούν φορολογικά κακουργήματα. Ακόμα, αν η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε είναι μέχρι τρία χρόνια, η έφεση που κάνει ο κατηγορούμενος έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αλλά και για καταδίκες για πάνω από τρία χρόνια φυλάκιση, η έφεση που κάνει ο κατηγορούμενος έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει αλλιώς... Η συνέχεια, στην πράξη εφαρμογής του νόμου.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: