15.1.11

«Ζ» με γεύση κάρι...


ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
O Βασίλης Βασιλικός αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη γενέτειρά του, τη Θάσο, και κάνει πεζοπορία σε μονοπάτια που ως τώρα δεν είχε εξερευνήσει. Την ίδια ώρα το γνωστότερο βιβλίο του, το «Ζ», ξεκινά τη διαδρομή του στη λεωφόρο του Μπόλιγουντ. Ναι, θα... γίνει ταινία από τον Dibakar Βanerjee, έναν σαραντάχρονο σκηνοθέτη που έχει στο ενεργητικό του τρεις ταινίες και- όπως όλοι οι καταξιωμένοι ομότεχνοι- θητεία στη διαφήμιση, με σποτάκι της Κόκα-Κόλα. Είναι ανεπίτρεπτο να εκφέρει κάποιος άποψη για ταινίες που δεν έχει δει, για σκηνοθέτες και ηθοποιούς που αγνοούσε. Μένουμε λοιπόν στην αισθητική στις αφίσες των ταινιών του Dibakar Βanerjee και από τα μουσικά βιντεο-αποσπάσματα που αφθονούν στο ΥouΤube. Θα γυριστεί άραγε η «χορογραφία του τρίκυκλου» με τον Γκοτζαμάνη να γκαζώνει στα στενά της Σανγκάης;

Tο ινδικό «Ζ» δεν θα έχει αναφορές στα Βαλκάνια, ούτε στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του ΄60. Θα έχει φόντο την Ασία. Τώρα, τι «Ζ» είναι αυτό χωρίς γεωγραφικές και ιστορικές αναφορές, ένας θεός Σίβα το ξέρει. Ο Βασίλης Βασιλικός πάντως, ο οποίος δεν γνωρίζει πολλά για τη μεταφορά του βιβλίου, έθεσε δύο όρους για να παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα. Να έχει άλλον τίτλο και να εγκρίνει ο ίδιος το σενάριο. Το σενάριο όμως αποτελείται από λέξεις, ενώ το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται περισσότερο από τις εικόνες... Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι η ταινία θα έχει τρεις κεντρικούς χαρακτήρες: έναν δημόσιο υπάλληλο, έναν πορνογράφο και μια μετανάστρια, που προσπαθούν να κερδίσουν εύκολο χρήμα σε μια μικρή ινδική πόλη, όπου επενδύονται μεγάλα ξένα κεφάλαια. Τώρα, γιατί η ταινία λέγεται «Σανγκάη» αλλά θα γυριστεί σε μικρή πόλη της Ινδίας, αυτό είναι ένα πρώτο κουίζ. Το δεύτερο, ωραιότερο, είναι να συσχετίσει κανείς τους ήρωες του βιβλίου με τους χαρακτήρες της ταινίας.

Πορνογράφος, μετανάστρια... Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.

Θα ήταν κρίμα πάντως να απορρίψει ο συγγραφέας τη συνεργασία και να στερήσει από το κοινό τη μοναδική έκπληξη: ποιος θα ενσαρκώσει τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη; Θα έχει άραγε παχύ μουστάκι και λαμέ κοστούμι; Ο σκηνοθέτης πάντως περιγράφει την ταινία ως πολιτικό θρίλερ στο οποίο δολοφονείται ένας δυναμικός πολιτικός. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο σενάριο, καθώς η μεταφορά τού εν λόγω μυθιστορήματος στην οθόνη έχει από μόνη της μεγάλες απώλειες.

Μήπως όμως ο ασιάτης καλλιτέχνης θέλει να αναμετρηθεί με τον Κώστα Γαβρά, ο οποίος πρώτος έκανε ταινία βασισμένη στο ίδιο μυθιστόρημα; Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς, χωρίς να έχει ποτέ τη βεβαιότητα ότι θα μπει στο μυαλό των δημιουργών.

Τι μπορούμε να κρατήσουμε από αυτή την πιθανή συνεργασία: ο Βασίλης Βασιλικός κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός νέου καλλιτέχνη με εντελώς διαφορετική αισθητική. Το βιβλίο του εξακολουθεί να υπάρχει στην παγκόσμια αγορά, μεταφρασμένο σε 33 γλώσσες. Εχει εκδώσει περισσότερα από 100 βιβλία, αν και ο ίδιος αποδέχεται ότι είναι «ο συγγραφέας του “Ζ”». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επιτυχία του λογοτέχνη, ακόμη και αν μείνει το θέμα στις αρχικές συζητήσεις.

Οσον αφορά το κοινό, το βέβαιον είναι ότι θα υπάρξει μια κάποια περιέργεια για την ινδική μεταφορά του γνωστού βιβλίου.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: