18.1.11

Ανήσυχοι οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι για τις επενδύσεις στην Αίγυπτο...


Η πολιτική αστάθεια που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Αίγυπτο λόγω της κρίσης διαδοχής που δημιουργεί η προσπάθεια του επί σχεδόν τριάντα χρόνια ηγέτη της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ να παραδώσει την εξουσία στο γιο του Γκαμάλ επιτείνεται από τις εξελίξεις στην Τυνησία και την ανατροπή του μέχρι...
πρότινος ηγέτη της καθώς το προφίλ του καθεστώτος των δύο αυτών κρατών ήταν παρόμοιο.

Η επιδίωξη του Μουμπάρακ αποτελεί μια προσπάθεια, που τροφοδοτεί ανατρεπτικά ρεύματα και λαϊκή δυσαρέσκεια. Ακριβώς όμως εδώ βρίσκεται και το μεγάλο στοίχημα των επενδυτών, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές εφόσον η κατάσταση εξομαλυνθεί, θα επιταχυνθούν οι ξένες επενδύσεις. Όπως ακριβώς η πολιτική εξομάλυνση στην Τουρκία προκάλεσε εντυπωσιακή άνοδο στις κεφαλαιαγορές της.

Οι εξελίξεις είναι κεφαλαιώδους σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα που συνθέτουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη χώρα και περιλαμβάνουν ηχηρά ονόματα όπως τους ομίλους Λάτση, Βαρδινογιάννη και Τιτάνα με ανοίγματα τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ενεργειακό χάρτη της Αιγύπτου. Το εμπόριο της Αιγύπτου τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ελεγχόταν ουσιαστικά από ελληνικούς οίκους, όπως των αδελφών Τοσίτσα, του Σαλβάγου, των Χωρέμη, του Μπενάκη, του Ζερβουδάκη, του Ράλλη και του Συναδινού.

Οι εξελίξεις στο καθεστωτικό ζήτημα της Αιγύπτου αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Δεδομένου ότι έχουν συμφέροντα στη χώρα αυτή πολλές μεγάλες οικονομίες όπως η αμερικανική (η Αίγυπτος είναι από τους μεγαλύτερους παραλήπτες αμερικανικής αμυντικής βοήθειας μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και της Τουρκίας) σημαντικοί ξένοι οίκοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα αποφευχθούν φαινόμενα αποσταθεροποίησης.

Στις αρχές Δεκεμβρίου στις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα στην Αίγυπτο--επί συνόλου 508 εδρών στο νέο κοινοβούλιο--συγκέντρωσε 419 έδρες σύμφ. Το κυβερνών κόμμα του Μπουμπάρακ διαθέτει- έτσι περισσότερο από το 80% των εδρών στο νέο κοινοβούλιο. Εβδομήντα έδρες έχουν στο νέο κοινοβούλιο οι "ανεξάρτητοι" βουλευτές, ενώ η αντιπολίτευση διαθέτει 15 έδρες. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών δεν συμμετείχαν ούτε η ισλαμιστική, ούτε η λαϊκή αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας "εκτεταμένη νοθεία".

Το κυβερνών κόμμα είναι το "Εθνικό Δημοκρατικό κόμμα" του προέδρου της Αιγύπτου, εδώ και πολλές δεκαετίες, Χόσνι Μουμπάρακ. Σημειώνεται πως στην Αίγυπτο δρα μια από τις μεγαλύτερες και πιο σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές εξτρεμιστικές οργανώσεις οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Η σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων όπως και αυτή μεταξύ κυβέρνησης και εξτρεμιστών έχει κοστίσει εκατόμβες νεκρών μεταξύ των οποίων και τουριστών τα τελευταία χρόνια.



Οι αγορές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν κάθε θετική εξέλιξη αναφορικά με την μετάβαση της εξουσίας στον Γκαμάλ Μπουμπάρακ από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ως το επικρατέστερο σενάριο και απομακρυνθούν οι ανησυχίες που γέννησε η κρίση την Τυνησία . Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας η αιγυπτιακή οικονομία αναπτύχθηκε το 2010 με ρυθμούς της τάξης του 5 % μετά το 4,7% του 2009, ενώ προβλέπεται επιτάχυνση προς το 6% το 2011. Σε αυτό το κλίμα και εφόσον οι εξελίξεις στην Τυνησία δεν συμπαρασύρουν την Αίγυπτο αναμένεται άνοδος για την αιγυπτιακή λίρα προς τα επίπεδα των 5,50 ανά δολάριο αργότερα φέτος. Παράλληλα αυξάνονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο 1% του ΑΕΠ, παρότι οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου (σε χρέος και μετοχές της Αιγύπτου) έχουν επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό αποδίδεται στη στάση αναμονής ενόσω διαρκεί η καθεστωτική αναταραχή. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 10% φέτος και το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι της τάξης του 8,5%.
www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: