9.1.11

Φράχτης «ισπανικού» τύπου...

Παράλληλα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε τροπολογία για να επιτραπεί η χρήση παλιών στρατοπέδων για χώρους κράτησης

Μετρούν βήματα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και φαίνεται να μπαίνουν επιθετικά στο θέμα της...

διαχείρισης της μετανάστευσης , στο οποίο δίνουν πρώτη θέση στην ατζέντα των προβλημάτων για τη νέα χρονιά. Τα μέτρα που σχεδιάζονται αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται στην τελική ευθεία, αλλά και πρωτόγνωρες επιχειρησιακές πρωτοβουλίες, όπως η τοποθέτηση πλέγματος 12,5 χιλιομέτρων στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι το μόνο χερσαίο στην οριογραμμή του Εβρου και αποτελεί τους τελευταίους μήνες σχεδόν επίσημο πέρασμα δεκάδων χιλιάδων Αφρασιατών, που διαβαίνουν τον Εβρο μέσω των δύο μεγάλων γεφυρών κοντά στην Αδριανούπολη και μετά από λίγα χιλιόμετρα μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή μεταξύ Καστανιάς κιαι Νέας Βύσσας. Εκεί τους τελευταίους δύο μήνες τη ροή διαχειρίζονται δυνάμεις του FRONTEX, όπου εξειδικευμένοι υπάλληλοι επιδίδονται σε διακρίβωση εθνικοτήτων.

Τα πλέγματα, που είχαν απορριφθεί ως λύση τους προηγούμενους μήνες για εύλογους πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, τώρα προκρίθηκαν ως μια μέθοδος αναχαίτισης της ροής ώστε να προλαβαίνουν οι αρχές να επιδίδονται στην καταγραφή χωρίς τον φόρτο που θα γεμίσει αμέσως τα κέντρα πρώτης υποδοχής που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν.

Ετσι τουλάχιστον λένε πολιτικοί και επιχειρησιακοί αξιωματούχοι της Κατεχάκη που θέλουν να περάσουν ένα γενικότερο μήνυμα δυσχέρειας εισόδου στην Ελλάδα, κυρίως στα δουλεμπορικά κυκλώματα. Η απεχθής δραστηριότητα των τελευταίων θεωρείται ότι έχει ενθαρρυνθεί και έχει γίνει πλέον επικερδής εξαιτίας της απουσίας κάθε μέτρου ανάσχεσης.

Τεχνικά, για την τοποθέτηση του φράχτη έχουν ήδη οριστεί προδιαγραφές ανάλογες με αυτού στη Θέουτα της Ισπανίας (θύλακας μέσα στη μαροκινή επικράτεια) και σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός με διαδικασία επείγοντος και με σκοπό το πλέγμα να έχει τοποποθετηθεί μέχρι την άνοιξη. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει στις διαδικασίες που προβλέπονται για την υλοποίηση των έργων, ώστε να ρυθμιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Λέγεται ότι ο φράχτης θα εγκατασταθεί ακριβώς στο μέσον των ήδη υπαρχόντων ανά ορισμένη απόσταση συνορικών σημάνσεων.

Παράλληλα το υπουργείο Προστασίας τους Πολίτη κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που επιτρέπει τη χρήση παλιών στρατοπέδων για χώρους πρώτης υποδοχής αλλά και για χώρους κράτησης. Ολα αυτά κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης πολεοδομικού σχεδιασμού. Επίσης στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι όλες οι επισκευές, βελτιώσεις ή προσθήκες θα γίνονται με διατάξεις που προβλέπονται για στρατιωτικά έργα μέσα σε στρατόπεδα.

Τα παραπάνω δίνουν αίσθηση κατεπείγοντος και έκτακτων αναγκών προκειμένου να παρακαμφθούν ενστάσεις και προσφυγές περιβαλλοντολογικού ή κοινωνικού χαρακτήρα. Οσο για τους πλωτούς χώρους συγκέντρωσης και υποδοχής μεταναστών, ακόμη μελετάται η σχέση κόστους-ωφέλειας προκειμένου να μεταφερθούν διά θαλάσσης από την Ολλανδία...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ, enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: