13.1.11

Στο εδώλιο δύο εργολάβοι και οχτώ υπάλληλοι της τέως Νομαρχίας για σπατάλη 600.000 ευρώ!...


ΡΟΔΟΠΗ:Καταλογίζονται τυπικές ευθύνες και στην πολιτική ηγεσία της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης...
Μέσα σε 10 μέρες το δημόσιο έχασε 600.000 ευρώ
«Πάρτι» σε Υπηρεσίες με τους διαγωνισμούς
Το ροκάνισμα του δημοσίου χρήματος γίνονταν με μια σειρά παραβατικών ενεργειών, παράτυπων διαδικασιών και ύποπτων μεθοδεύσεων
Στελέχη του... περιβάλλοντος του κ. Γιαννακίδη με ανακοινώσεις ψεύτικου περιεχομένου εκθέτουν τον σημερινό Περιφερειάρχη

Η ιστορία με τους παράτυπους διαγωνισμούς και την εκμετάλλευση αδρανών υλικών άρχισε όταν η «ΦΩΝΗ» πληροφορήθηκε ότι γίνονταν «πάρτι» σε κάποιες Υπηρεσίες με διαγωνισμούς που σε άλλες περιπτώσεις θα κρίνονταν ασύμφοροι για το δημόσιο αλλά και με την μεταφορά χιλιάδων κυβικών μέτρων αμμοχάλικου χωρίς κάποια έγκριση και απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου.

Ζητήσαμε πληροφορίες από τις σχετικές Υπηρεσίες και διαπιστώσαμε ότι η όλη διαδικασία είχε πολλά τρωτά ενώ διαγωνισμός που έγινε έδειξε ότι μέσα σε 10 μέρες το δημόσιο έχασε περίπου 600.000 ευρώ !

Σχολιάσαμε το γεγονός και αμέσως πήραμε μια απάντηση από το γραφείο υποστήριξης του νομάρχη κ. Γιαννακίδη που είχε σε τέσσερα σημεία ανακρίβειες και ψέματα. Η καταγγελία που ακολούθησε έγινε αντικείμενο έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης και φυσικά και από την Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ).

Τόσο η έρευνα της επιθεώρησης όσο και η αντίστοιχη διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές έφεραν αποτέλεσμα αφού διαπιστώθηκαν πειθαρχικές ευθύνες οκτώ υπαλλήλων και 5 αιρετών Ειδικότερα αναφέρεται

Από την υπηρεσία 1η Νομαρχιακή Επιτροπή πρωτογενούς τομέα του Ν.Δ. Ροδόπης που ηταν η Προϊσταμένη Αρχή του έργου «αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρων περιοχής Φιλύρας», ο Πρόεδρος και τα μέλη της ως άνω επιτροπής φέρουν μόνον τυπικές και όχι ουσιαστικές ευθύνες, διότι ενέργησαν σχετικά με την έγκριση της μελέτης και της δημοπράτησης του ως άνω έργου, την έγκριση του αποτελέσματος της δημοπρασίας, την έγκριση των παρατάσεων της συμβατικής προθεσμίας περαιώσεως του έργου, αποδεχόμενοι τις σχετικές εισηγήσεις της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας που ηταν η Διενεργούσα Υπηρεσία του έργου.

Ο Νομάρχης Ροδόπης να ασκήσει τον προσήκοντα έλεγχο κατά των υπαλλήλων που αναφέρονται παρακάτω :

Α.Κ : Εισηγήθηκε την έγκριση περιβαλλοντικών ορών του ως άνω έργου με πλημμελή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Εισηγήθηκε την δημοπράτηση του έργου με διακήρυξη και τεύχη δημοπράτησης που περιείχαν αντικρουόμενους όρους και ασάφειες σχετικά με το υπό δημοπράτηση αντικείμενο(σελίδες 4,5 της παρούσας), μη σύντομη περιβαλλοντική αδειοδότηση, και χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και μελέτες οριοθέτησης των ρεμάτων.

Είναι υπεύθυνη για την τροποποίηση του όρου της διακήρυξης «συμβατική προθεσμία περαιώσεως» στην 5-11-2008 υπογραφείσα σύμβαση κατασκευές του ως άνω έργου.

Υπέγραψε τα έγγραφα της αλληλογραφίας της υπηρεσίας της με έγγραφα, δια των οποίων εδόθησαν ανακριβείς, αντικρουόμενες και παραπλανητικές πληροφορίες προς την Κτηματική Υπηρεσία, το ΣΕΕΔΔ και την Π.Α. Μ.Θ.

Δεν μερίμνησε ώστε να δοθεί απάντηση στο με αρ. πρωτ. 1455/1-12-2008 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ροδόπης.

Δεν μερίμνησε ώστε να ενημερωθεί η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου παρά τις συνεχείς οχλήσεις της ανωτέρω υπηρεσίας προς την Νομαρχία και κατά παράβαση των από 29-4-2008 εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων κατασκευές του έργου.

Ε.Σ. και Β.Κ. : Εκπόνησαν ημιτελή μελέτη και δεν εισηγήθηκαν την συμπλήρωση της με τις απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες. Συνέταξαν και υπέγραψαν τεύχη δημοπράτησης με ασαφείς και αντικρουόμενους ορούς.

Καθόρισαν μη εφικτό χώρο απόθεσης πλεοναζόντων ακαταλλήλων υλικών εκσκαφής στην μελέτη, στο συμβατικό τεύχος ΕΣΥ- άρθρο 18(σελίδα 7 & υποσημείωση 23) και

εισηγήθηκαν την έγκριση της ως άνω μελέτης και των τευχών δημοπράτησης

Υπέγραψαν για τον έλεγχο της ΜΠΕ και εισηγήθηκαν την έγκριση των μη σύννομων περιβαλλοντικών όρων της απόφασης α.π.2314/23-4-2008 Δ/νσης ΠΕΧΩ- Π. Α. Μ. Θ και εξαιτίας των ως άνω πλημμελειών συνετέλεσαν στην πλημμελή, εμπειρική και άρα μη ολοκληρωμένη και μη σύννομη κατασκευή του έργου(λόγω της έλλειψης υδραυλικών μελετών και οριοθέτησης των υδατορεμάτων), και την μη σύννομη διαχείριση των υλικών – προϊόντων εκσκαφέων –απόληψης.

Κ.Χ. –Ζ.Κ. – Β.Κ. : Διότι παρέβησαν το υπαλληλικό τους καθήκον και προέβηκαν σε πράξεις και παραλείψεις κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 27 Ν 3669/2008, διότι

εισηγήθηκαν την ανάθεση του έργου στον ανάδοχο ο οποίος κατά τον διαγωνισμό της 3-10-2008 προσέφερε έκπτωση 6%, η οποία είναι το 1/10 της προσφοράς πού ο ίδιος ανάδοχος ειχε προσφέρει κατά τον διαγωνισμό της 29-7-2008. ήτοι έκπτωση 66,0% για το ίδιο έργο με το ίδιο φυσικό αντικείμενο(σελίδα 5 της παρούσας έκθεσης και πίνακας Α1 του Παραρτήματος). Επισημαίνεται ότι κατά τον ως άνω διαγωνισμό της 29ης -7-2008, από τις έντεκα(11) παραληφθείσες προσφορές οι οκτώ(8) ηταν από 53,02% έως 66,0%.

Δ.Ζ. και Β.Κ. : Επέβλεψαν εργασίες επεμβάσεων στα παρόχθια τμήματα των υδατορεμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί η οριοθέτηση τους. Υπέγραψαν τα ΠΠΑΕ και την τελική επιμέτρηση στις 4-1-2010, οπού πιστοποίησαν την διάστρωση ποσότητας 197.150,0 μ3 προϊόντων εκσκαφέων κατά παράβαση της από 29-4-2009(δεύτερης) Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στην οποία προβλεπόταν ότι τα προϊόντα εκσκαφέων – άμμος αμμοχάλικο αλλά και τα φυτικά θα τα διαχειρίζεται κατά τα νόμιμα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, και εισηγήθηκαν την παράταση της προθεσμίας περαιώσεως του έργου κατά 147 ημερολογιακές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του κύριου όγκου των εργασιών που οι ίδιοι είχαν πιστοποιήσει(σελίδα 9 της παρούσας).

Κ.Χ. : Θεώρησε την τελική επιμέτρηση οπού πιστοποιείται διάστρωση ποσότητας 197.150,0 μ3 των προϊόντων εκσκαφέων κατά παράβαση των διατάξεων των ΑΝ1539/38 και της από 29-4-2009(δεύτερης) Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στην οποία προβλεπόταν ότι τα προϊόντα εκσκαφέων – άμμος αμμοχάλικα αλλά και τα φυτικά θα τα διαχειρίζεται κατά τα νόμιμα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και είναι συνυπεύθυνος για τον τρόπο εκτέλεσης των ως άνω εργασιών(παράνομη απόληψη υλικών).

Όλοι οι ανωτέρω δεν φρόντισαν να διαφυλαχτεί η περιουσία του Δημοσίου, και είναι υπαίτιοι του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα το Δημόσιο απώλεσε έσοδα από την δυνατότητα διάθεσης των υλικών απόληψης τα οποία δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν επακριβώς.

Κ. Χ. : Παρέβη το υπαλληλικό του καθήκον και προέβη σε πράξεις και παραλείψεις διατάξεων. Αποδέχτηκε πλήρως την υποβληθείσα ΜΠΕ που περιελάμβανε εισήγηση μη σύννομων περιβαλλοντικών όρων.

Εισηγήθηκε την έκδοση απόφασης έγκρισης μη σύννομων περιβαλλοντικών όρων και προχώρησε σε βελτίωση διόρθωση των περιβαλλοντικών όρων με καθυστέρηση, ακόμη και μετά την έγγραφη όχληση της Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί η νομιμότητα ως προς τη διαχείριση των υλικών απόληψης.

Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, προτείνεται:

Να κοινοποιηθεί η παρούσα έκθεση στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την περαιτέρω ποινική αξιολόγηση κατά την κρίση της. εξ αλλού, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα πολίτη, για την υπόθεση διενεργείται ή έχει διενεργηθεί η με αριθμό ΕΓ3 09/143/Β προκαταρκτική διερεύνηση από την Εισαγγελία πρωτοδικών Κομοτηνής.
http://fonirodopis.gr/press/?p=24567

Δεν υπάρχουν σχόλια: