8.1.11

Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου θα τελειώσει το σίριαλ «ανασχηματισμός»...


Λευκωσία: Καθοριστικό θα είναι το επόμενο δεκαήμερο για τις αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τις αποφάσεις του και θα προχωρήσει σε νέους διορισμούς μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. Ως βδομάδα αλλαγών θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες η ...

μεθεπόμενη οπότε και να αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διεργασίες μεταξύ του Προέδρου και των συνεργαζομένων κομμάτων. Διαφοροποιήσεις όσον αφορά στην κατανομή των υπουργείων στις συνεργαζόμενες δυνάμεις δεν αναμένονται παρά το γεγονός ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν το Δημοκρατικό Κόμμα να παρουσιαστεί με αυξημένα αιτήματα. Πρόκειται για συνήθη τακτική της δηκοϊκής ηγεσίας, εκτιμούν, η οποία αναμένουν ότι θα ικανοποιηθεί από τη μετακίνηση ενός υπουργού προερχόμενου από το ΔΗΚΟ σε υπουργείο που εδώ και καιρό επιθυμεί να εντάξει κάτω από δηκοϊκό στέλεχος.

Δηκοϊκοί παράγοντες τονίζουν ότι ψηλά στις προτάσεις του κόμματός τους θα είναι η πρόταση για αναδόμηση στο υπουργείο Οικονομικών με την προτίμησή τους να στρέφεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν ότι αυτό είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί «να παίξει». Δεν αφήνουν προοπτικές όμως και για το δεύτερο αίτημα του ΔΗΚΟ που είναι ο διορισμός δηκοïκού επικεφαλής της Παιδείας του τόπου. Μόνο το τρίτο σενάριο του ΔΗΚΟ υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί κι αυτό έχει να κάνει με την ανάληψη του υπουργείου Άμυνας. Όμως χωρίς αύξηση του αριθμού των υπουργείων που διατηρεί το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αλλά με μετακίνηση υπουργού από την υφιστάμενη τριάδα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως από την ώρα που το ΑΚΕΛ μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα με δύο μόνο καθαρόαιμους υπουργούς δεν μπορεί να αναμένει το ΔΗΚΟ να αυξήσει την παρουσία δικών του υπουργών σε τέσσερις. Αυτό προσδοκούν ότι θα γίνει κατανοητό από το ΔΗΚΟ στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν και ότι δεν θα υπάρξει δυσκολία για κατάληξη.

Από πλευράς ΑΚΕΛ αυτό που ξεκαθαρίζει είναι πως σε μια αριστερή διακυβέρνηση, το κόμμα θέλει να διατηρήσει τα χαρτοφυλάκια υπουργείων που έχουν να κάμουν με βασικές πολιτικές τις οποίες θέλει να υπηρετεί. Ως τέτοιες προσδιορίζονται η κοινωνική πολιτική και η πολιτική για την παιδεία, αποκλείοντας έτσι την όποια αλλαγή χαρτοφυλακίων με τον εταίρο τους. Στις συζητήσεις που γίνονται μπαίνει και ο τομέας της υγείας με έντονη τη θέση ότι ο υπουργός διατηρεί πολύ ψηλά ποσοστά δημοτικότητας χωρίς όμως το έργο του υπουργείου να τυγχάνει ανάλογης προβολής.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου υπογραμμίζουν και τη σημασία που δίνουν στη συνεργασία με ομάδες και πολιτικές προσωπικότητες πέραν του ΔΗΚΟ και με νόημα τονίζουν ότι η στρατηγική για την όσο το δυνατό ευρύτερη συνεργασία έχει επανεγκριθεί από το τελευταίο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η παραμονή ή έξοδος του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά, θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι πρότασης άλλης μορφής συνεργασίας προς τον πρόεδρο της Έπαλξης για την ανασυγκρότηση του Κέντρου Κύπρο Χρυσοστομίδη. Πληροφορίες μας από κομματικούς παράγοντες αναφέρουν ότι στον κ. Χρυσοστομίδη θα γίνει πρόταση από το ΑΚΕΛ για κάθοδο του στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου ως στέλεχος των Νέων Δυνάμεων.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είχε εκλεγεί βουλευτής Λευκωσίας στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Μετακινήθηκε στην εκτελεστική εξουσία μετά την υπουργοποίησή του. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κ. Χρυσοστομίδη αλλού, δεν αναμένεται ότι η Επαλξη θα διατηρήσει και υπουργείο. Οριστικό ξεκαθάρισμα αναμένεται λίαν προσεχώς, οπότε ανάλογες θα είναι και οι κινήσεις που θα γίνουν από το κυβερνών κόμμα.

Της Ανδρούλας Ταραμουντά από το σημερινό φύλλο του Φιλελεύθερου

Δεν υπάρχουν σχόλια: