16.12.10
Το «βαθύ λαρύγγι» της WikiLeaks...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ
Αύριο, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, σε ένα κελί στην πτέρυγα απομόνωσης μιας στρατιωτικής φυλακής στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, ο Μπράντλι Μάνινγκ θα εορτάσει μόνος του τα 23 γενέθλιά του. Καθώς το θρίλερ με τις αποκαλύψεις στην ιστοσελίδα WikiLeaks συνεχίζεται, ο Μάνινγκ κατηγορείται ότι είναι ο άνθρωπος που...
άφησε να διαρρεύσουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα και το βίντεο με τους αμερικανούς στρατιώτες που δολοφονούν εν ψυχρώ άοπλους ιρακινούς, ανάμεσα στους οποίους και ένας φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.
Για τους περισσότερους αμερικανούς ο Μάνινγκ είναι ένας προδότης στον οποίο αξίζει η εσχάτη των ποινών. Για πολλούς είναι ένας σύγχρονος ήρωας, ένα μοντέρνο «Βαθύ Λαρύγγι», ένας μάρτυρας της διαφάνειας, χάρη στον οποίο όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον τις απάνθρωπες πρακτικές των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, καθώς και τη διγλωσσία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, για να μην αναφέρουμε τα σκάνδαλα άλλων κυβερνήσεων σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
«Θέλω να μάθουν οι άνθρωποι την αλήθεια. Χωρίς τις σωστές πληροφορίες δεν μπορεί να πάρει κανείς τις σωστές αποφάσεις» φέρεται να έχει δηλώσει στην ηλεκτρονική συνομιλία που είχε με τον Αντριαν Λάμο, τον άνθρωπο που τον κατέδωσε στο FBI.
Ο Μάνινγκ γεννήθηκε το 1987 σε μια μικρή πόλη της Οκλαχόμα. Ο πατέρας του είναι αμερικανός στρατιωτικός και η μητέρα του βρετανίδα. Σε ηλικία 14 ετών, μετά το διαζύγιο των γονιών του, ακολούθησε τη μητέρα του στη Βρετανία. Δύο χρόνια αργότερα εγκατέλειψε το σχολείο και επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου άρχισε να εργάζεται σε μια πιτσαρία. Οταν έκλεισε τα δεκαοκτώ κατετάγη στον στρατό και σύντομα βρέθηκε να υπηρετεί σαν αναλυτής πληροφοριών στην υπηρεσία αντικατασκοπίας του στρατού στη βάση Χάμερ, κοντά στη Βαγδάτη. Η εργασία του του επέτρεπε να έχει πρόσβαση στο δίκτυο Siprnet και ως εκ τούτου σε πληροφορίες που θεωρούνται απόρρητες.
Ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ο Μάνινγκ ανήκει στη γενιά για την οποία το να αναρτά ένας στρατιώτης φωτογραφίες από τη συμμετοχή του σε παρελάσεις ομοφυλοφίλων στη σελίδα του στο Facebook δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Ομως οι πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση είχαν σαν αποτέλεσμα να νοιώθει απογοητευμένος από την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αλλά και οργισμένος με τις θηριωδίες του αμερικανικού στρατού στα μέτωπα του πολέμου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, εκτός όλων αυτών, λίγο πριν αποφασίσει να αφήσει να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα στην ιστοσελίδα WikiLeaks, ο Μάνινγκ βρίσκονταν στα όρια της κατάθλιψης εξ αιτίας μιας συναισθηματικής σχέσης που είχε άτυχο τέλος. «Δεν είμαι μια μηχανή» και «δεν αντέχω άλλο» είχε γράψει στην σελίδα του στο Facebook.
Οπως συμπεραίνεται από την ηλεκτρονική συνομιλία του με τον Λάμο, ο Μάνινγκ πήγε μια μέρα στο γραφείο του έχοντας μαζί του μερικά cd με μουσική της Lady Gaga. Αφού έσβησε τη μουσική από τα cd στη συνέχεια άρχισε να αποθηκεύει σε αυτά έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, όπως το κρυπτογραφημένο βίντεο με το ελικόπτερο Απάτσι και τα τηλεγραφήματα από αμερικανικές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το πρώτο σοκ από τη διαρροή των πληροφοριών που είχε υποκλέψει ο Μάνινγκ ήρθε τον περασμένο Μάρτιο όταν η WikiLeaks αποκρυπτογράφησε και στη συνέχεια ανάρτησε στο Διαδίκτυο το βίντεο με το ελικόπτερο Απάτσι που έγινε γνωστό με τον τίτλο «Παράπλευρες Δολοφονίες». Το βίντεο προκάλεσε σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο βάζοντας τον ιδρυτή της WikiLeaks στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των διωκτικών αρχών, που παράλληλα εξαπέλυσαν ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να ανακαλύψουν την πηγή των διαρροών.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ο Μάνινγκ έκανε το μοιραίο λάθος. Σε μια ηλεκτρονική συνομιλία που είχε στο Ιντερνετ με έναν άγνωστο ο Μάνινγκ άρχισε να υπερηφανεύεται για τη συμμετοχή του στη διαρροή του βίντεο, ενώ, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνομιλίας που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό Wired, ανέφερε ότι ελπίζει τα υποκλαπέντα τηλεγραφήματα να ρίξουν φως στις «σχεδόν εγκληματικές ενέργειες της αμερικανικής διπλωματίας».
Ο συνομιλητής του, ο Λάμο, τον κατέδωσε στο FBI που τον παρακίνησε να συνεχίσει τις συνομιλίες μαζί του προσπαθώντας να του αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες. Ταυτόχρονα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να ταυτοποιήσουν τον συνομιλητή του Λάμο, προσπάθεια που έφεραν εις πέρας σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Μάνινγκ συνελήφθη στις 26 Μαΐου και μεταφέρθηκε αρχικά σε μια αμερικανική βάση στο Κουβέιτ και στη συνέχεια στο Κουάντικο, όπου παραμένει προφυλακισμένος χωρίς να του επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με κανέναν εκτός από τον δικηγόρο του. Οποια κι αν είναι η κατάληξη με την υπόθεση της WikiLeaks το βέβαιο είναι ότι ο Μάνινγκ θα περάσει όλη του τη ζωή στη φυλακή. Η WikiLeaks δεν έχει παραδεχτεί ποτέ ότι ο Μάνινγκ είναι ο άνθρωπος που τους παρέδωσε το απόρρητο υλικό, αλλά έχουν προσφερθεί να αναλάβουν τα δικαστικά του έξοδα. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη άνοιξη.
BHMA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου